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- S THE COMPTROLLER GENERAL
DECISION |. yaa iy

OF THE UNITED STATES

WASHINGTON, D.C. 20548
FILE: B-195903 DATE: September 15, 1980
MATTER OF: Ernest F. Saker - Temporary Duty

Aboard Vessels - Per Diem

DIGEST: Insofar as applicable to non-lodging
portion of per diem, the "3 days in
port" rule of 50 Comp. Gen. 388 (1979)
was not affected by enactment of section
853 of Defense Appropriation Act, 1978,
restricting use of appropriated funds to
pay lodging cost when Government quarters
are available. Since October 1, 1977,
amendment to 2 JTR 4552-3b(6) to reflect
appropriation restriction did not define
per diem entitlement when meals were
procured ashore, the "Government Quarters
Available" rate of per diem prescribed
by 2 JTR 4552-3d should be paid after .
the third day in port for period from
October 1, 1977, until December 1, 1978.

[&he question presented is what method the Naval
Oceanographic Office should have used to determine
e amount of per diem payable to 4its employees who
were on temporary duty assignments aboard ships
outside the continental United States (CONUS) for
the periods during which these ships were in port{j
For the reasons stated below, we hold that for the
period in question, October 1, 1977, to December 1,
1978, the Naval Oceanographic Office should compute
the per diem payments for employees involved by
paying one-half of the locality per diem rate for
all in-port periods beyond 3 days.

" The issue was presented by a letter from the
Disbursing Officer, Naval Oceanographic Office,
dated July 26, 1979, forwarding a travel voucher
submitted by Mr. Ernest F. Saker, a civilian employee
of that office. Mr. Saker served on temporary duty
assignments aboard survey vessels between October 1,
1977, and December 1, 1978. The cuestion is how his
per diem should be computed.
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Prior to October 1, 1977, the method to be
used in computing per diem for Naval Oceanographic
employees on temporary duty assignments aboard ships’
outside CONUS was set out in Volume 2 of the Joint
Travel Regulations (2 JTR), paragraph C4552-3b{6)
which provided that:

, "Aboard Government Ships. The

per diem rates 1in subpar. 2c are pre-
scribed for travel and temporary duty
aboard a Government ship cutside the
continental United States. In the
event the traveler uses commercial
quarters during stopovers in port, the
following per diem rates are applicable
for the stopover period:

"l. - when assigned to extended
voyages of 7 or more con-
secutive calendar days, the
rate of per diem for the
first 3 days in port 1is the
appropriate $2 or $4 rate
prescribed in subpar. 2c,
increased by the actual
charges for meals, i1f any,
and rounded to the next
higher dollar, and- the rate
of per diem beginning with
the 4th day in port is the
appropriate rate prescribed
in Appendix A (a 24-hour
period is treated as a day}):

"2, when assigned to voyages of
less than 7 consecutive calendar
days, the appropriate per diem
rate prescribed in Appendix A;

“3. when quarters aboard ship are
not available during stopover
in port involving voyage of
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7 days or more, the appropriate
per diem rate prescribed in
Appendix A.

If an employee for his personal
convenience uses available accommodations
aboard a Government ship while the ship
is in port, the appropriate $2 or $4 per
diem rate prescribed in subpar. 2c, ‘
increased by the actual charges for meals,
if any, and the resulting amount rounded
to the next higher dollar is applicable
~for the stopover period. When an employee
reports to a Government ship for temporary
duty while the ship is in port, he is
paid the same per diem rate as all other
employees assigned to duty aboard the ship.
| ; The rule in par. C4553-3a will be observed
% . ‘ when computing the per diem for the day the
per diem rate changes. 1In port increased
per diem rates will continue through the
quarter day in which the ship sails.”

1

The "subpar. 2c" referred to above is 2 JTR para.
C4552-2c, applicable to travel within CONUS. Prior to
October 1, 1977, that paragraph provided:

"Government Ship. Except as limited
in subpar. 3b(6), a per diem rate of $2
1 is prescribed for travel and temporary
‘ duty aboard a Government ship when meals
and quarters are furnished without charge,
and a per diem rate of $4 is prescribed
when the traveler is regquired to pay for
quarters. Neither rate is subject to
further reduction. When the traveler 1is
required to pay for meals, the appropriate
$2 or $4 rate of per diem will be increased
by the actual charges for meals and the
; resulting amount will be rounded to the
j next higher dollar. Receipts for actual
P ' . charges for meals will not normally be
required but may be required in individual
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cases. In the event that the traveler

must maintain commercial quarters

ashore for use following the completion

of one or more short trips at seas, the

rates of per diem prescribed in this

subparagraph will be increased, before

rounding to the next higher dollar, by

the actual daily commercial cost of

quarters maintained ashore during the

period of travel aboard the Government

ship."

. . *

Paragraphs C4552-3b(6) and C4552-2c mutually
refer to each other and must be read together to
understand the rules for computation of per diem of
civilian employees serving tours of temporary duty
aboard ships while in port whether in or outside
CONUS. These sections, when read together, reflect
the "3 days in port" rule established in our deci-
sion 50 Comp. Gen. 388 (1970). 1In holding that
employees could not be required to occupy guarters
aboard vessels during periods exceeding 3 days in
port that decision drew no distinction between ports
within and those outside CONUS. The way 1in which the
rule is set out in 2 JTR may be less than clear, but
the overall meaning was recognized by the Court of
Claims in Boege v. United States, 206 Ct. Cl. 560
(1975), and we understand that prior to October 1,
1977, the "3 days in port" rule was applied whether
or not the port was in CONUS.

ﬂ@ffective October 1, 1977;15ection 853 ofjﬁhe

~Department of Defense (DOD) Appropriation Act, 1978,

Public Law 95-111, September 21, 1977, 91 Stat. 908,
was enacted.™ Under that section employees of the
DOD could be required to use available Government
quarters while on temporary duty assignments or face
a reduction in their per diem or actual subsistence
allowance. This section rendered the "3 days in
port" rule in the above-guoted section moot as to
the lodgings portion of the per diem payment;ﬂ
Section 853 provided that:
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"*# x * None of the funds
appropriated by this Act or available
in any working capital fund of the
Department of Defense shall be avail-
able to pay the expenses attributable
to lodging of any person on official
business away from his designated post
of duty * * * when adequate government
quarters are available, but are not
occupied by such person.”

Follow1ng the enactment of this restriction on
the use of appropriated funds,\several paragraphs in
2 JTR were amended by Change 146, December 1, 1977,
‘effective October 1, 1977, i%o incorporate its limita-
tions. _ The most extensive amendment was to paragraph
C4552-3b(6) which, after revision, provided that:

"Aboard Government Ships. The per
diem rates 1in subpar. 2c are prescribed
for travel and temporary duty aboard a
Government ship outside the continental

~ United States. [@hen an employee reports
to a Government ship for temporary duty
while the ship is in port, he 1s paid
the same per diem rate as all other
employees assigned to duty aboard the
ship."}

pe

The reference to "subpar. 2¢" was still to
paragraph C4552-2c which was also revised. The only
revision, however, was the deletion of the phrase
"Except as limited in subpar. 3b(6) * * *" from the
beginning of the paragraph. With these revisions,

2 JTR no longer contained any provisions implementing
the "3 days in port" rule.

. From October 1, 1977, until December 1, 1978,
the regulations did not specifically define the per
“diem entitlement of employees who procured their meals
ashore. We have been advised that when the ships were
in port, as a general rule, Naval Oceanographic Office
employees on temporary duty aboard those ships could




e e st <

B-195903

continue to eat their meals on the ships if they
chose to do so. The Naval Oceanographic Office was
charged by the commands operating the vessels only
for the meals actually eaten by their employees
while the ships were in port.\{?here was no specific:
guidance:in either paragraph C4552-2c or in paragraph
C4552-3b(6) as to how per diem was to be computed
when meals were procured ashore and no mention of
the "3 days in port" rule. Whether the employees
actually used the quarters on board the vessels was
irrelevant since the appropriation restriction meant
that, under any circumstances, only the subsistence
portion of the per diem could be paid.)\

»

We have not modified or overruled the "3 days
in port"-rule. While 2 JTR was amended effective
October 1, 1977, to reflect the fact that the lodgings
portion of per diem could not be paid, even after
3 days in port, the amendments failed to incorporate
the 3 days in port rule insofar as it pertains to the
other elements of per diem entitlement. Understand-
ably, the Naval Oceanographic Office was unsure of
the manner in which it should compute per diem for
its employees who were on temporary duty assignments
aboard vessels while those vessels were in port. - The
documentation furnished in connection with Mr. Saker's
claim indicates that the Naval Oceanographic Office
felt that the rate of per diem established under
2 JTR C4552-3d for "Government Quarters Available" ‘
should be paid, at least after the third day in port,
As in effect subseguent to October 1, 1977, that -
paragraph provided:

"Government Quarters Available.
When Government quarters are available
with or without a charge to the traveler,
the prescribed per diem rate will be
50% of the applicable overseas per
diem locality rate for the area. When
a charge for the use of Government
quarters is paid by the traveler, the
per diem payable will be increased in
an amount equivalent to the charge for
quarters. The resultant amounts not to
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be rounded off to the next higher dollar.
The period of applicability of the rate
prescribed by this subparagraph will be
as indicated. in par. C4553-3b. 1In no
case will the total per diem payable
exceed the applicable overseas per diem
locality rate for the area."

All of the above sections remained unchanged
untll paragraph C4552-3b(6) was amended by Change 158,
December 1, 1978, to provide that:

"Aboard Government Ships. , The per
- diem rates 1n subpar. 2c are prescribed
for travel and temporary duty aboard a
Government ship outside the continental
United States. When an employee reports
to a Government ship for temporary duty
while the ship is in port, he is paid
the same per diem rate as all other
employees assigned to duty aboard the
ship. When the employee procures meals
ashore at personal expense, after the ’
third day in port, reimbursement is
authorized in the amount of 14% of the
locality per diem rate for the port
for each meal procured, not to exceed
three meals daily (50 Comp. Gen. 388).

ThlS change, at least for stopovers in ports outside
CONUS, returned the "3 days in port" rule to 2 JTR.
Change 167 dated September 1, 1979, amended paragraph
C4552-2c to incorporate a similar version of the

"3 days in port" rule to travel within CONUS.

The December 1, 1978 change to paragraph C4552-3b(6),

however, did not clarify the manner 1n which per diem

was to be computed during the preceding 14 months.

In response to ilnquiries by the Naval Oceanographic
Office, the Chief of Naval Operations, by . letter dated
November 20, 1978, advised that the revision to para-
graph 4552-3b(6) reflected a change in DOD policy and
could not be applied retroactively. This response,
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however, did not explain what in fact the policy was
during the l4-month period in question. The same
lack of clarification exists as to the policy in
effect prior to September 1, 1979, for stopovers at
points within CONUS.

The current provisions of 2 JTR now, more
clearly than at any other time, provide for the
application of the "3 days in port"” rule to other
than the lodgings portion of per diem in all ports
no matter where they are located. These most recent
amendments accurately reflect the sense of our
holding in 50 Comp. Gen. 388 (1970). Consistent with
the sense of that decision and with DOD's current
implementation authorizing per diem for meals ashore
after the third day in port, we believe that the
regulations in effect between October 1, 1977, and
December 1, 1978, avplicable to stopovers outside
CONUS, should be read in the manner suggested by
the Naval Oceanographic Office to authorize per diem
after the third day in port at the rate prescribed
by 2 JTR C4552-3d for "Government Quarters Available."
This construction is consistent with the fact that
there is nothing to:rindicate that the October 1, 1977
changes to 2 JTR were for any purpose other than to
bring the regulations into accord with the restriction
on the use of appropriated funds to pay for lodgings
when Government quarters were available, For the
period from October 1, 1977, to September 1, 1978,
the provisions of 2 JTR for travel within CONUS
should be similarly construed.

Therefore, for the period in guestion, October 1,
1977, to December 1, 1978, when Mr, Saker and
employees on temporary duty aboard vessels procured
meals ashore after the third day in port, for ports
outside CONUS, their per diem should be computed in
accordance with paragraph C4552-3d. ﬁfor ports inside
CONUS, if the lodgings-plus system is applicable, and
meals are procured ashore after the third day in port,
an average cost of lodgings of zero should be used.
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For ports covered by the actual expense system, actual
expenses for meals procured ashore after the third day

in port should be paid.;}

For the Comptroller YGeneral
of the United States






