
K~~~~~~~~~~~~~ zq !, C : I: 0 L : EZS r3 £

, -,, ,'' TX79 U N I T S A T E S

W A S iN G 0 N, ,. C;. 2, C 

FILE: B-195586 DATE: July 15, 1980

MATTER OF: Dewain Blessinger, CW3, USA

DIGEST: A member may not be reimbursed for travel
expenses incurred due to extra travel to
obtain passports for a permanent change
of station where no travel orders are
issued authorizing such extra travel.
Also, the charge to leave for the time
the member spent obtaining the passports
is a matter within the discretion of the
service and will not be disturbed.

This is in response to an appeal from a settlement
of our Claims Division dated June 26, 1979. The issues
presented ar whether a member of the Army should be
reimbursed or travel expenses incurred for extra travel)

ae sington, D.C., to obtain passports for his depende 
ents, and whether leave was properly charged for the
2 days the member spent obtaining the passports. Since
no travel orders were issued authorizing a trip to
Washington, D.C., travel expenses may not be reimbursed
and leave charges may be allowed to stand as a proper
administrative determination.

The record shows that Chief Warrant Officer Dewain
Blessinger, USA, is claiming reimbursement for the travel
and is requesting restoration of leave charged incident
to a permanent change of station from Fort Stewart,
Georgia, to Berlin, Germany. On May 23, 1978, while on
leave prior to departure for Berlin, MJr. Blessinger
was notified that the Pentagon in Washington, D.C., had
*never received the paperwork for his dependents' pass-
ports. In order to obtain the passports in time for a
port call of June 9, 1978, Mr. Blessinger traveled with
his dependents to Washington, D.C., where he spent
May 24 and May 25, 1978. Mr. Blessinger alleges that.
he requested an amendment to his orders allowing him
to stop at the Pentagon but this request was apparently
denied.. Mr. Blessinger's claim for reimbursement of
the expenses of his stay in Washington, D.C., was
denied by our Claims Division and annual leave charges
for May 24 and May 25, 1978, were not disturbed.
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The statutory authority for payment of travel and
transportation allowances contained in 37 U.S.c. § 404
provides that under regulations prescribed by the
appropriate Secretaries, members of the uniformed ser-
vices shall be entitled to receive such allowances for
travel performed or to be performed "under orders".
Paragraph M3000-1 of Volume 1 of the Joint Travel Regu-
lations (JTR) provides that no reimbursement for travel
is authorized unless orders by competent authority
have been issued for such travel. A competent travel
order is defined in paragraph M3001 of 1 JTR as a
written instrument issued by proper authority directing
a member or group of members to travel between desig-
nated points.

Members are entitled to travel and transportation
allowances only for travel performed while actually in
a travel status under the provisions of paragraph M3050
of 1 JTR which provides that members shall be deemed
to be in a travel status while performing public
business pursuant to competent travel orders. If
competent orders are not issued there is no basis for
payment of travel and transportation allowances.
B-168087, November 21, 1969. Therefore, Mr. Blessinger
is not entitled to travel expenses incident to his trip
to Washington, D.C., since this trip was not performed
pursuant to competent travel orders.

The travel orders that were issued may not be
retroactively amended due to the well established
rule requiring vesting of legal rights and liabili-
ties when travel is performed under orders. The only
exception to this rule is where an error is apparent
on the face of the original orders or where the
relevant facts and circumstances indicate that a pre-
viously intended provision was inadvertently omitted.
See 51 Comp. Gen. 736 (1972) and B-191681, Novem-
ber 21, 1978.
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The facts in this case do not meet the requirements
of the exception since there has been no showing of error
or inadvertence with regard to the original issuance of
the orders in question. Therefore, the general rule
prohibiting retroactive modification of the orders
applies.

The applicable statutory authority for entitlement,
accumulation and use of leave for members of the Armed
Forces is contained in 10 U.S.C. 701 and 704.

We have held that the accounting for leave is a
matter which should be determined administratively
by proper application of the leave laws for members of
the Armed Forces. B-189776, November 23, 1977. Due
to the broad discretionary powers given the Secretary
concerned to prescribe implementing regulations by
10 U.S.C. 701 and 704, such administrative determina-
tions will not be questioned in the absence of evidence
showing them to be clearly in error. B-189776.

The policies governing the member's leave in this
case are set forth in Army Regulation 630-5. Para-
graph 4-8a of this regulation provides that personnel
on leave en route to overseas assignments who are
awaiting passports and who have contacted the losing
organization "may" be temporarily attached to the
nearest installation until documentation is received.
The purpose of this. provision is to insure that the
member is not required to use leave when through no
fault of his own, the necessary documentation is not
available prior to expiration of his leave.

Thus, the applicable regulations provide for the
situations such as the present case where the member

Iwas delayed due to the unavailability of passports.
!Why this procedure was not followed in the present
case, is not clear from the record before us. How-
ever, this matter is properly within the discretion
of the Army and since the charging of leave is not
clearly in error we will not question it here.
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The settlement of our Claims Division is hereby
affirmed.

For the Comptroll General
of the United States
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