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DIGEST: _
Three employees of Community Services
Administration (CSA) requested reimbursement
of registration fee, which included cost of
luncheon, for Federal Executive Board meeting
for presentation of awards for 1978 Combined
Federal Campaign. Claims may not be allowed.
Although a registration fee which includes cost
of meal may be reimbursed under certain cir-
cumstances, here registration fee consisted
primarily of cost of luncheon meal and therefore
is not reimbursable from appropriated funds
of agency. Further the Board meeting
did not concern a function or activity of
CSA for which the claimants were employed or
the purpose for which appropria.tion was
made to agency.

This action is in response to a request for an
advance decision by Mr. Robert M. Lematta, Chief,
Financial Services Branch, Authorized Certifying 3&s(
Officer, Community Services Administration (CSA), as
to the allowability for payment and charge to the
appropriation of the CSA for the cost of expenses
incurred by three employees of the agency at a Board
meeting for the Combined Federal Campaign.

The facts and circumstances, briefly stated, are
as follows: The Greater Kansas City, Missouri, Federal
Executive Board issued an invitation for agencies to
attend a full Board meeting for the purpose of presenting
awards for th F a paign.--¶ie DLG
Kansas City, Missouri, CSA, Region VII, approved the
attendance of three employees, Gentry Brown, LeRoy Vokins,
and Dianna Whitaker, for this meeting, at a cost to each
of $5.75 which included the registration fee and cost
of a luncheon meal.
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The certifying officer states that after reviewing
the decisions of the Comptroller General of the United
States dealing with the subject matter of the claims,
he has been unable to reach a conclusion as to whether
the expenses incurred by the three employees may be
certified as costs properly chargeable to the approp-
riations of the CSA. We have been informally advised
by officials of the CSA and the Federal Executive Board
that the $5.75 in question represented the registration
fee and the cost of the luncheon for each employee at
the Board meeting. The officials were unable to state
or ascertain the portions of the total cost for each
employee allocable to the registration fee and to the
cost of the luncheon meal. They did state, however,
that the registration fee constituted a minimal part
of the total $5.75 charge for the meeting.

The general rule is that an employee may not be
paid a per diem allowance at his permanent duty station
or at his place of abode from which he commutes daily
to his duty station. Paragraph 1-7.6a, Federal Travel
Regulations (FPMR 101-7, May 1973). In this connection
we have held that the subsistence expenses of civilian
employees at their official duty stations are personal
to the employees and, in the absence of specific
authority, may not be provided at Government expense
regardless of any unusual working conditions involved.
53 Comp. Gen. 457 (1974). On the other hand, we
have held that the payment of a registration fee
incident to attendance at a conference held at an
employees' headquarters was proper even though meals
were furnished to persons attending such conferences
at no additional charge. 38 Comp. Gen. 134 (1958);
B-160579, April 26, 1978; and B-166560, February 3, 1970.

In the present case, the record indicates that the
registration fee consisted primarily of the cost of the
luncheon meal. Therefore, only a nominal portion of
the $5.75 in question was earmarked for administrative
expenses. Inasmuch as the predominant portion of the
"registration fee" represented the cost of the luncheon
meal, such fee may not be considered a registration
fee insofar as reimbursement by the Government is
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concerned. B-187150, October 14, 1976, and B-182527,
February 12, 1975. Compare B-160579, supra.

This Office has consistently held that to be
properly charged with the cost of providing meals,
appropriations mfust be made specifically available
by statute for that purpose. B-187150, supra.
We are not aware of any legislation that provides
the Director, CSA, with such authority. In this
regard, the travel and transportation regulations of the
CSA provide that an employee may be authorized to incur
registration fees incident to attendance at meetings
at his duty station provided such attendance is concerned
with an agency activity or function for which the employee
was hired, notwithstanding the fact that the employee
is not in a travel status. See 5 U.S.C. § 4110 (1976).
In our opinion, the Board meeting in question is not
a function or activity of the CSA for which the claimants
were employed and the statutory language does not authorize
expenditures for meals under the facts presented in the
instant case. Therefore, the appropriated funds of
the agency may not be expended for the intended purpose,
although concerned with and for the benefit-of a worthy
cause. B-182527, February 12, 1975. Compare 38 Comp.
Gen. 134, supra.

In view of the foregoing, we conclude that it would
be improper for the Government to reimburse the three
employees for the registration fee, consisting primarily
of the cost of the luncheon meal, which they incurred
at the meeting of the Federal Executive Board for the
Combined Federal Campaign. Accordingly, payment
of the fee in question may not be authorized.

For The Comptroller eral
of the United States
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