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DIGEST. Employee s clalrn for loan orlgmatlon fee
' and amounts placed into escrow- for future
. taxes'and ‘insurance ‘is denied. - FTR para.
'2-6.2d4 does not.permit reimbursement of .
" items determined to be finance charges ‘under
. the Truth 1n Lendlng Act, property taxes, or
_1nsurance. o : . :

Y

By a letter dated February 13, 1981, Ms. Lena M.
Jones, an Authorlzed Certifying Officer with the Depar t-
ment of Housing and Urban: Development {HUD), . requested
an advance decision regarding the reclaim voucher of

Mr. _ for a loan. origination fee and’ for

amounts placed in .escrow for taxes and: insurance. For - -
the reasons stated below we hold that Mr.-__ls_not
entitled to re1mbursement for these ltems. ‘
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WASHfNGTON. D C 20548 -

"The record shows that Mr.._ -an - employee of . HUD, -

was ‘transferred from Washmgton, D.C., to Dallas, Texas,
in 1978. Incident to this transfer he purchased . a home
in;Carrollton; Texas, in January 1979, wh1ch he financed
Wlth a:Veterans Administration (VA) loan, Mr.. I has
been reimbursed for the expenses of.a permanent change of .
duty station, 1nclud1ng the purchase of-a new residence, -
under - the provisions of. the Federal Travel. Regulations
(FTR) (FPMR 101-7, May 1973)... However, his claim for a
loan origination fee .in-the: amount of $584-and -escrow
money for future taxes and 1nsurance in the amount of .

$161.66 was disallowed by his ‘agency in accordance with:
our decision, u_;* B-183972, )Y

April 16, 1976. @L %0~ 5;\ \V\%%ﬁ 96k %A%ﬁrca‘ I4&:

The NG decision states, in part,. that a loan.
origination fee igya finance charge within- the - meaning -
of section 106(a)¥odf the Truth in Lending Act which may -
not be reimbursed under: the Federal Travel Regulations.
Mr. Il believes that the disallowance of his claim.
for the loan origination fee on this basis ‘is inconsistent
with the fact that the fee is not deductible for income

tax purpo'ses. He has.provided material from the Internal

Revenue Service which indicates that a loan origination
fee paid in connection with a VA loan is not interest,
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and, cannot be used as a tax deduction. In addition, he
has provided material from VA and Department of Hous1ng
and Urban Development publications which indicate that
it is an accepted practice for a lender to charge a loan
origination fee to cover ;ts costs of originating and
closing a loan. Thus, he ‘contends ‘that relmbursement
for such a charge is warranted. ,

- A Federal employee S entltlement to be reimbursed
for the expenses incurred in connection with the purchase
of a residence at a new duty station or the sale of a
residence at- the old duty station is governed by 5 U. Ss.C.
§ 5724a(a)(4) (1976) ¥and theyimplementing: regulations con-
tained at Part 2, chapter, %gf the Federal Travel Regula-
tions. Paragraph 2-6.2d 'of the FTR spe01f1cally precludes
reimbursement of any expense incurred in connection with
the sale or purchase of a house that is determined to be .
part of the finance charge as defined in the Truth in
Lending Act. The primary purpose of -the Truth in Lending
Act is to assure a meaningful disclosure of credit terms
so that a consumer will be able to compare more readily
the various credit terms. available to.-him.and avoid the
uninformed use of credit. See 15 U.S.C. § 1601. ¥ There-
fore, the finance charge is defined so as to distinguish
bétween charges imposed as part of the cost of obtalnlng
credit and charges imposed for services rendered in con-
nection with a purchase or sale regardless of whether
credit is sought or obtained. The. finance charge,
therefore, is not. limited to interest. -Service charges
imposed 'in connection with the extension of credit are
specifically listed as finance charges under the Truth.
in Lending Act and the implementing prov131ons of Reg-
ulation %2, 12 C.F.R. 226.4(2a) M@hlch states in pertlnent
part:

e 226.4 Determination of finance charge.

"(a) General rule. Except as other-
wise provided in this section, the amount
of the finance charge in cohnection with.
any transaction shall be determined as the
sum of all charges, payable directly or
indirectly by the creditor as an incident
to or as a condition of the extension of
credit, whether paid or payable. by the .
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customer, the seller, or -any other person
on behalf of the customer to the creditor:
or to a third party, including any of the
follow1ng types of charges'

) **-.*\ * **

“(2) Service, transaction, activity,

or carrying charge.

"(3) Loan fee, p01nts, flnder s fee,
or similar charge. - = =

& * * . k%

' n"(e) Excludable charges,Ateal 
property transactions. The following.

charges in connection with any real prop-
erty transaction, provided they are bona
fide, reasonable in amount, and not for
the purpose of circumvention. or evasion
of this part, shall not be 1ncluded in.
the finance transaction: .
"(l) . Fees or premiums for title
examination, abstract of title,; title
insurance, or similar purposes and for

required related property surveys.

"(2) Fees for preparation of deedsiA
"settlement statements, or other documents.

"(3) Amounts required to. be placed-
or paid into an escrow or trust account
for future payments of taxes, insurance,

and water, sewer, and land rent.

"(4) Fees for notarlzlng deeds and
other documents.

"(5) Appraisal fees.

'”(6) Credit reports.":
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. It is these provisions rather than the chara¢teriza-
tions of the Internal Revenue Service, BUD, VA, or the
lending institution which. are determlnatlve in deciding .
what fees are nonreimbursable. finance charges. -In
accordance with the provisions of paragraph 226.4 of
Regulation Z, we have held that a service charge or
fee, not identified as being in payment. of an otherwise
allowable expense, is to be considered a,finance charge.
See Matter or NN, 5-184703, Jbpril 30, 1976.
As noted in Matter of , B 186583 u/
March 30, 1978, the fact that the loan. orlglnatlon fee
is not deductible as an interest charge under income tax
rules and is customary, as.indicated‘by-HUDApublications,
does not change the fact that.it is a finance charge
under tHe Truth in Lending Act, which may not be reim-
bursed. Mr. IR s clzim for reimbursement of the $584
loan origination fee, therefore, must be denled’

Py _ _ _ o ,
Mr. BB correctly indicates that amounts placed
into an escrow account for future payments of taxes and
insurance are excluded from the finance charge. See 12*/
C.F.R. 226.4(e)(3), guoted above. They, nonetheless, are
not reimbursable. The $161.66 amount claimed represents
two months' proration of propérty taxes and insurance for
which Mr. ﬁ was responsible in connection with the
phrchase of his residence 'in Texas. Reimbursement for
property taxes and insurance.against damage or loss of
property is. spec1f1ca11y precluded by FTR para. 2-6.2d.°N

Accordlngly, the voucher may not be certlfled for
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‘Acting. Comptroller General
"of the United States






