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THE COMPTROLLER GENERAL
OF THE UNITED STATES

WASMINGTON, D.C. 20548
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FILE: 3_194459 DATE: pAygust 22, 1979 -

MATTER DF Administrative Office of U.S. Courts —-)Forfeiture
of Leavecazyailure to Timely Schedule

DIGEST: Two employees submitted written requests for annual
leave on first day of third pay period before end of
leave year, but they later forfeited annual leave.
Civil Service Regulation (5 C.F.R. § 630.308) requires
that leave be scheduled before start of third biweekly
pay period prior to end of leave year. Employees
failed to satisfy this requirement; hence forfeited
leave may not be restored.

This decision is in response to the request from William E.
Foley, Director, Administrative Office of the United States Courts,
concerning the advance scheduling requirement for restoration of for-
feited annual leave. The issue presented for decision is whether a
written request for leave submitted on the first day of the third
pay period before the end of the leave year satisfies the requirement
that forfeited leave which is restored due to sickness or public
exigency be scheduled in advance.

The letter from the Administrative Office states that two
employees have requested that annual leave which they forfeited be
restored to them. Prior to the third pay period before the end of
the leave year the employees orally requested annual leave, but their
written requests for annual leave were not submitted until the first
day of the third pay period before the end of the leave year. The
request wasapproved that day but the leave was later forfeited due
to public exigency. The Administrative Office denied their requests
for restoration of the forfeited annual leave on the ground that
they had not scheduled their annual leave within the time limits
established under the applicable law and regulation.

Under the provisions of 5 U.S.C. § 6304(a), except otherwise
specifically provided, an employee may not carry over more than 30
days (240 hours) of annual leave into a new leave vear, and any ex-
cess annual leave is forfeited. However, section 6304(d) provides as
follows: '

"(d) (1) Annual leave which 1s lost by operatlon of
this section because of-- Y
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“(A) administrative error when the error causes
-a loss of annual leave otherwise accruable after
June 30, 1960; .

""(B) exigenciés of the public business when the
annual leave was scheduled in advance; or

"(C) sickness of the employee when the annual
leave was scheduled in advance;

" shall be restored to the employee."

The Civil Service Commission (now Office of Personnel Management)
has, pursuant to 5 U.S.C. §§ 6304(d)(2) and 6311, issued regulations
implementing the provisions of 5 U.S.C. § 6304(d)(1). As these reg-
ulations were issued under statutory authority, they have the force
and effect of law. The regulations, which appear in 5 C.F.R.

Part 630, provide in pertinent part as follows:

"Beginning with the 1974 leave year, before
annual leave forfeited under section 6304 of title 5,
United States Code, may be considered for restoration
under that section, use of the annual leave must have
been scheduled in writing before the start of the
third biweekly pay period prior to the end of the
leave year.'" 5 C.F.R. § 630.308.

With regard to this advance scheddling requirement, paragraph 5c(3)

of the Attachment to Federal Personnel Manual Letter 630-22 provides in
pertinent part as follows:

"(a) The requirement that annual leave be scheduled
for use in advance means that the scheduling decision
must have been made prior to the end of the leave

year. By regulation, the Commission has set a fixed
cutoff before which the scheduling decision must have
been made. This date is three biweekly pay periods
prior to the actual end of the leave year. It

should be noted that the leave may be scheduled for

use during the last three pay periods of the leave year.

"(b) While the above cutoff date is applicable only
to those situations involving the possible forfeiture
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and restoration of annual leave, management and em— ..
ployees should not wait until this.date approaches

to schedule leave. Positive action should be taken
to assure that annual leave is scheduled for use
during the year so as to avoid situations where em—
ployees approach the end of the leave year with a
significant amount of annual leave that must be used
or forfeited. For example, if an exigency should ‘
occur during the year that results in the cancella-
tion of scheduled leave, action must be taken to
reschedule the leave for use before the end of the
leave year to avoid forfeiture.”

In the present case it appears that the leave was not scheduled
in advance as provided under the applicable law and regulation since
it was not scheduled before the start of the third pay period prior
to the end of the leave year. We have consistently held that for
restoration of forfeited annual leave due to sickness or public
exigency, the statutory requirement for scheduling must be met and
cannot be waived or modified. See Michael Dana, 56 Comp. Gen. 470
(1977); and B-191540, December 8, 1978. Therefore, we conclude that
this forfeited leave may not be restored.
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Deputy Comptroller General
of the United States






