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MATTER OF: National Arthritis Advisory Board - ?Expenses
for attendants for arthritic child of a Board
member7

DIGEST: Member of National Arthritis Advisory Board
who must hire an attendant to care for her b
arthritic child when she attends official
activities of the Board may be reimbursed
the cost of such expenses by the Board. In
view of the statutory requirement that one
of the Board members be the parent of a
child who has arthritis such expense may
be considered essential to the Board carrying
out its advisory functions under 42 U.S.C.
§ 289c-7.

Mr. William E. Plunkett, Executive Director of the
National Arthritis Advisory Board (Board) asks whether the
Board may reimburse one of its members for the expenses of
an attendant for her arthritic child while she is attending
official meetings and activities of the Board.

The Board was established under section 103 of the
Arthritis, Diabetes, and Digestive Disease Amendments of
1976, Public Law 94-562, October 19, 1976, 90 Stat. 2646
(42 U.S.C. 289c-7 (1976)). The responsibilities of the Board
include the review and evaluation of the implementation of
the Arthritis Plan formulated under section 3(g) of the
National Arthritis Act of 1974, Public Law 93-640,
January 4, 1975, 88 Stat. 2219. In addition, the Board
makes recommendations to Congress, the Secretary of Health,
Education, and Welfare, and the heads of other appropriate
Federal agencies with respect to the Arthritis Plan and the
guidelines, policies, and procedures of Federal programs
relating to arthritis.

Subsection 289c-7(a)(4) of title 42, United States
Code, provides that four members of the general public
shall be appointed to the Board one of whom shall be
the parent of a child who has arthritis. Mr. Plunkett
advises that this Board member is the parent of a child
with Juvenile Rheumatoid Arthritis. The condition of the
child requires that someone be in attendance at all times.
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One parent cannot meet this requirement. Thus, when the
member is in attendance at activities and meetings of the
Board she has been incurring the expenses of a qualified
attendant for her child. We have been asked whether the
Board may reimburse the member for such expenses.

We have held that the fact that an employee or his
family would not have had an occasion to incur the expense
of a sitter for his child at his permanent duty station
but for the performance of official travel is not a
sufficient basis for shifting the expenses to the Government.
See: B-162466, September 27, 1967. However, the attendant's
services under consideration here are distinguishable as they
relate to the special needs of an arthritic child where the
law expressly requires that the individual performing the
official travel be the parent of a child who has arthritis.

In decision B-189010, August 15, 1977, we held that the
Architectural and Transportation Barriers Compliance Board
could pay the expenses of hiring an attendant for a
handicapped member of the National Advisory Committee on
an Accessible Environment incident to his attending periodic
official meetings. We determined that such expenses were
essential to accomplish the advisory functions of the
Committee under its statutory authority, 29 U.S.C. § 792(a)
(1976), in view of the statutory requirement that a majority
of the Committee members be handicapped.

As noted above, the Congress has charged the Board with
the responsibility of advising the Congress and Federal
agencies regarding the implementation of the Arthritis Plan
and Federal programs relating to arthritis. In requiring
that one of the Board members have an arthritic child the
Congress has determined that the advice of such an individual
is necessary to enable the Board to properly carry out its
responsibilities. In light of this legislative mandate and
since the Board member must hire an attendant for her
arthritic child in order to be able to attend Board meetings
and other official functions, the expense involved may
properly be viewed as necessary in carrying out the Board's
advisory functions under 42 U.S.C. 289c-7. Accordingly, the
Board may pay the costs of an attendant for the member's
arthritic child when she is absent from her residence
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incident to her attendance at official 
Board activities.

Such expenses may not exceed the customary 
costs the Board

member incurs for such services when she 
is away from her

child.

Is
Deputy Comptrolle General

of the United States
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