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MATTER OF: Ms. Lynn C. Willis et al. - Training -

Per Diem

OIGEST: Where agency is sending employees on training
assignments, before agency decides to pay for
the transportation of employee's dependents
and household goods, cost comparisons, on
individual basis, are required by 5 U.S.C.
§ 4109 and the applicable agency regulations.
In this case since proper cost comparisons
were not made prior to issuing orders author-
izing payment for transportation of employee's
dependents and household goods, such orders
were not competent and may be retroactively
modified to implement Grievance Examiner's
recommendations to allow payment of per diem.
In each of these cases a cost comparison showed
that per diem would have been less costly, but
apparently actual as opposed to projected
transportation costs were less than per diem.

We have been asked to decide whether the Departr.m.,enit
of the Agog may implement a Grievance Examiner's "Find-
ings and Recommendations," calling for the retroactive
modification of travel orders to permit ayment of per
diem during a long-term training assignments instead of
shipment of household goods and transportation of
dependents to the training location. For the reasons
set forth below the "Findings and Recommendations" may
be implemented.

On about September 1, 1976, nine Army employees
began a 15-week training course at the U.S. Army Manage-
ment Enoineerinq and Training Activity (AMEETA) at Rock
Island Arsenal, Rock Island, Illinois. These nine
employees had just been accented as Automatic Data Pro-
cessing (ADP) Career Field Interns within the U.S. Army.
Materiel Development and Readiness Command (DARCOM). All A
nine employees were either career or career-conditional it
Federal employees, holding appointments at the grade GS-5
level. Under the terms of the agreement signed by each
employee, upon entrance into the ADP Career Field Intern
program, after completing the training each intern would
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be assigned to a permanent duty location where he or
she would work in the AD? field, and each intern would
become eligible for non-competitive promotions to grades
GS-7 and GS-9 after stated intervals.

Of the nine interns involved here, two, Mr. Kenneth
Nienkamp and Ms. Deborah Kieffer, were to return to their
original duty station following the training assignment.
Six of the interns, Mr. Fred Smith, Ms. Lynn C. Willis,
Ms. Mary Mitchell, Mr. Joseph Page, M;!r. John Fetrow, and
Ms. Deborah Williams, were to be assigned to a new duty
station at the completion of the training assignment, and
the location of that duty station was known prior to the
beginning of the training course. One intern, Mr. Robert
Hawks, was to be assigned to a new duty station, but its
location was not known at the time the training began.

From the record it appears that prior to the
assignment of this "class" of interns (identified in
the record as AMETA Class #22), DARCOM decided that the
interns would only be authorized transportation of their
household goods and immediate family, not per diem. The
circumstances surrounding this decision will be discussed
below. The members of AMETA Class #22 were given as
little as 1 day's notice of the fact that they would not
receive per diem while attending the training program.

The nine individuals involved jointly took the
steps necessary to initiate a grievance. They pursued
their grievance through all the recuired stages resulting
in the "Report of Findings and Recommendations" filed
by Mr. Joseph C. Klein, the assigned Grievance Examiner-
Mr. Klein recommended that Mr. Nienarnp, Mis. Kieffer, D
Ms.. Willis, Mr. Fetrow, and Mr. Haw;ks be granted per niem
for the period of training instead of transcortation of
household goods and dependents as originally authorized.
He recommended that the remaining four individuals'
entitlements remain as originally authorized.

This matter was submitted to us by the Assistant
Secretary of the Army, Manpower and Reserve Affairs,
because of language contained in the syllabus of our
decision 34 Comp. Gen. 355 (1955), to the effect that
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claims for travel expenses which are based on retroactive
modification of travel orders should be submitted to this
Office. The submission raises the cuestion of whether
orders authorizing movement of an employee's family and
household goods to a training location may be amended
even after transportation to the training site has begun
on the basis that cost comparisons justifying such trans-
portation in lieu of paying per diem as required by law
and regulation were not made.

The authority for paying expenses of training is
found in 5 U.S.C. § 4109 (1976), which provides in
pertinent part that the head of an agency may authorize
payment of the necessary costs of travel and per diem
to persons undergoing training. The cost of transpor-
tation of immediate family, household goods and personal
effects, packing, crating, temporarily storing, draying,
and unpacking are authorized to be paid but only
"* * * when the estimated costs of transportation and
related services are less than the estimated aggregate
per diem payments for the period of training. * * *"

We have held that under this discretionary
authority it is up to the head of the agency to
determine what part, if any, of the training expenses
will be paid. Matter of Raymond F. Mross, B-180599,
November 14, 1974. We have recognized that agencies
may in fact require employees to pay some of the
indirect costs of training. Matter of Thomas B. Cox,
B-187213, October 1, 1976.

Although the discretionary authority of agency
heads allows them to pay or reimburse less than the
full cost of training, under section 4109(a)(2)(B),
they may pay for the transportation of an employee's
family and household goods only if the estimated cost
of that transportation is less than the aggregate cost
of per diem for the period of training.

Before DARCOM decided to pay only for the trans-
portation of the employee's dependents and household
goods for AMETA Class #22, they performed cost com-
parisons on the basis of average costs not specifically
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related to each individual case. The Grievance Examiner
requested advice from the Office of the Chief, Civilian
ersonnel, Field Operation~s Agency, Headquarters, Depart-
ment of the Army, as to te proper rnetbhod-ofdoingd- Le--
cost comparisons. In a second endorsement to that
letter, the Examiner was advised that "[c]ost comparisons
must be performed on an individual case by case basis
and not on estimated generalized averages." We agree
with that advice and concur with the Examiner's Finding
that DARCOM did not comply with the mandate that indi-
vidualized cost comparisons be done before employees may
be paid or reimbursed for the transportation of their
dependents and household goods while on training assign-
ments. The Examiner's recommendation that five of the
nine interns be granted per diem for the period of
training is predicated on his determination that in each
of those five cases the projected costs for transpor-
tation of dependents and household effects exceed the
projected costs of per diem. Apparently, although the
projected transportation costs exceeded projected per
diem, actual transportation costs incurred by the
employees were not equal to per diem.

While, as a general rule, travel orders may not be
retroactively modified to either increase or decrease
the rights and/or benefits due employees, this rule
applies only to competent orders. Where orders are
clearly in conflict with a law or regulation they may
be modified to make them consistent with the applicable
law or regulation. Platter of Charles 0. Doughtery,
B-188106, March 3, 1977, and B-151457, Mlay 23, 1963.

While we would not normally question a travel order
authorizing transportation of dependents and household
goods in connection with a training assignment, here,
as a result of the immediate objections of the employees
involved, it has been demonstrated that the authoriza-
tion of such transportation was not properly included in
certain travel orders. In the circumstances the orders
are invalid to the extent that they restrict the employees
concerned to reimbursement of these transportation costs
instead of per diem which would otherwise have been paid.
Therefore, we will not object to payment on a per diem
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basis to those employees whom the Grievance Examiner
found were entitled to per diem instead of the costs of
transportation of dependents and household goods. Our
answer in that regard is the same even if the employee
concerned has been paid this cost of transportation of
dependents and household goods. Such employee may be
paid the difference between the transportation cost paid
and the allowable per diem.

Regarding the temporary storage cost incurred by
Ms. Willis, since it was known in advance of her training
assignment that she was to be transferred to St. Louis,
she may be reimbursed for those expenses incident to
that permanent change of station in accordance with our
decision B-161795, June 29, 1967.

For The Comptroller e eral
of the United States
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