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MATTER OF: Louis E.'Sheffield, Jr. -[Eeimbur‘sement of Real
Estate Expenses

FILE: B-193665

DIGEST: Employee seeks reimbursement of closing costs
on residence purchased at new official station.
Costs paid by seller but included in purchase
price of house may be reimbursed to employee
since closing costs are clearly discernible
and separable from price allocable to realty,
both buyer and seller regard costs as having
been paid by buyer, and costs are properly
documented.

This action is in response to a letter dated December 1,
1978, from Mr. G. J. Pellon, Chief of the Fiscal Section, Regional
Commissioner, Southeast Region, Internal Revenue Service. Mr. Pellon
requested an advance decision concerning the claim of Mr. Louis E.
Sheffield for reimbursement of real estate expenses in the amount
of $540.50 which he incurred in connection with his purchase of a
new home incident to the transfer of his official duty station from
Albany, Georgia, to Atlanta, Georgia.

The expenses in question are closing costs on the residence

purchased by Mr., Sheffield at his new official station. They
would clearly be allowable under 5 U.S.C. 5724a(a)(4)(1976) and
chapter 2, part 6 of the Federal Travel Regulations {(FPMR 101-7,
May, 1973) but for the fact that the Settlement Statement, dated
dJune 10, 1977, shows that .the seller paid most of the closing costs |
in questicn. In this connection FIR para. 2-6.1f provides for
reimbursement of those real estate expenses that an employee paid
incident to the sale of his residence at his old official station
or the purchase of a residence at his new official station.
Mr, Sheffield contends that, while the asking price cn the house
he purchased was increased to cover the closing costs which were
paid out of the seller's proceeds at settlement, such costs were
actually pzid by him.

Prior to our decision in 52 Comp. Gen. 11 (1972), we denied
reimbursement of closing costs included in the purchase price of
the real estate because we regarded them as having been paid by
the seller. In that decision, however, we reversed our position,
stating that closing costs included in the purchase price of the
house were reimbursable so long as they were "clearly discernible

"and separable from the price allocable to the realty."
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In Matter of Henry F. Holley, 56 Comp. Gen. 298 (1977) we

- set forth the rule to be derived from 52 Comp. Gen. 11 (1972) and

paragraph 2-6.1 of the Federal Travel Regulations, stating that
where costs are otherwise allowable under applicable law and
regulations, the buyer may be reimbursed where:

"(1) the closing costs are clearly discernible
and separable from the price allocable to
the realty;

"(2) both the seller and the buyer regard the
costs as having been paid by the buyer;
and

"(3) the buyer supplies documentation showing
the amount of the closing costs and his
liability for them."

‘In the present case the Settlement Statement shows that the
closing costs are "# ¥ ¥ clearly discernible and separable from the
price of the realty". Statements from the seller and the two real
estate agents involved satisfy the requirement that the seller regard
the closing costs as having been paid by the purchaser. The Settle-
ment Statement not only provides the required documentation of the
amount of the closing costs, but also shows that Mr. Sheffield's
cash payments exceeded such costs.

Accordingly, payment may be made if otherwise proper.
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