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DIGEST: Some members of the United States Metric Board

desire to waive their compensation while other
members desire to accept it but return it as a
gift to the Board. Here the statute authorizes
payment of Board members at a rate not to exceed
the daily rate currently being paid grade 18 of
the General Schedule. Such pay is not considered
salary fixed by or pursuant to statute which would
preclude waiver. Also, since statute authorizes
acceptance of gifts and donations, members may make
gifts of their salary to the agency. However, the
members would be liable for the income tax on such
salary and would be entitled only to the limited
deduction for charitable contributions prescribed
by the IRS.

By letter of November 17, 1978, Mr. Malcolm E. O'Hagan, Executive
Director, United States Metric Board (Board), requested our opinion
concerning the legality of members of the Board waiving their com-
pensation or in some cases accepting their compensation and then
returningit as a gift to the Board.

Our Office has consistently held on the basis of court decision
that it is contrary to public policy for an appointee to a position in
the Federal Government to waive his ordinary right to compensation or
to acce-pt-gomjEhing less wheff-the salary fol his positi'on i'g-fi-xed-by
o-r pursuant to legislative authority. 54 Comp. Gen. 393 (1974); 27 id.
194 (1947-),-26 d956(97), Glavev v. United States, 182 U.S. 595
(1900); Miller v. United States, 103 F. 413 (S.D. N.Y. 1900). In Miller, the
court held such waiver to be against public policy since the willingness
of one person to waive his compensation would exclude from competition
all other candidates who were not willing or unable to take the position
for less than the salary fixed by Congress. In addition, the United
States Supreme Court, in Glavey, stated the opinion that if waiver of

compensation fixed by Congress were permitted, "salaries for public
officers would be under the control of the Executive Department of the
Government."
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AWaiver of compensation, however, has been permitted in cei-n
circumstances -In 27 Comp. Gen. 194 (1947) we held that th&"eso~f
occupying a position could waive his right to all or part of the
compensation if there was some applicable provision of law authorizing
the acceptance of services without compensation. In that case the
law permitting the employment of experts and consultants on a temporary
or intermittent basis provided that such employment should be without
regard to civil service and classification laws and fixed only the
maximum rate of compensation that could be paid.

6/'
,4he issue, therefore, is whether the Metric Conversion Act of 1975

(15 U.S.C. 205a-k (1976)) provides authority to permit waiver of
compensation by members appointed to the Board.+ Section 205g of title 15,
United States Code, authorizes the Board to accept gifts and personal
services. Section 205g reads as follows:

"The Board may accept, hold, administer and utilize
gifts, donations and bequests of property, both real and
personal, and personal services, for the purpose of
aiding or facilitating the work of the Board."

Compensation for members of the Board is authorized by 15 U.S.C. 205h.
That section is in pertinent part, as follows:

"Members of the Board who are not in the regular full-
time employ of the United States shall, while attending
meetings or conferences of the Board or while otherwise
engaged in the business of the Board, be entitled to
receive compensation at a rate not to exceed the daily
rate currently being paid trade 18 of the General
Schedule (under section 5332 of Title 5), including
traveltime." (Emphasis supplied).

In addition, members of the Board are allowed travel expenses including
per diem in lieu of subsistence under 5 U.S.C. 5703. The section is
specific in stating that payments are not to render members of the
Board employees or officials of the United States for any purpose.

In the above waiver situations the controlling factor is whether
the salary to be waived is set by or pursuant to statute, i.e., set by
Congress. Every salary of anyone who is paid by the Government in a
sense is set pursuant to statute. This is so since the Government may
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not make any payment without statutory authorization. As indicated
above, our cases do not preclude waiver in a-it chases. In the
present situation, the language of 15 USU.C. 051h sets a maximum
rate of compensation entitlement for Board members. Where the
statut6 a -ryo f an i7nivid-ulawho is to
render services to the United States merely sets a maximum limit
for that salary, then the salary of that individual is not considered
to be fixed pursuant to statute within the meaning of our cases.
Therefore, assuming other conditions are satisfied, such individuals
may waive their salaries /. Also, we do not read section 205h as fixing
the compensation which each Board member must be paid. Accordingly,
Board members may agree to serve without compensation and thereafter
they would be estopped from asserting any valid claim for compensation
on account of the service performed. Compare 57 Comp. Gen. 423 (1977);
54 Comp. Gen. 393 (1974).

The Executive Director's letter also inquires whether members of
the Board may accept compensation and then return it as a gift tohey v

Board. Since 1 5-U.S-C-.205g-airthio-rzes/the Board t 'lt• ts an
donations there is nothing to prevent members of the Board from making
gifts of some or all of the salary to the Boardy/ These gifts are
allowable as long as they are made for the purpose of aiding or
facilitating the work of the Board.- 15 U.S.C. 205g. Of course, the
members will be liable for the income tax on their salary and will be
entitled only to the limited deduction for charitable contributions
prescribed by the Internal Revenue Service.

Deputy Comptroller General
of the United States
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