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FILE: B-193439 DATE:october 24, 1979 

MATTER OF: Dual Lodging Costs 

DIGEST: The Joint Travel Reguiations may be amended to 
authorize a member to receive his portion of a 
temporary lodging allowance duririg a peri.od of 
temporary duty away from his new permanent 
station when he continues to incur his share of 
lodging expenses at the hotel or hotel-like 
accommodations where his family or baggage 
and personal· belongings are housed at his 
pennanent station, provided that in each case 
the maintenance of dual living ac.commodations is 
required by the member's military assignment, 
rather than as a matter of personal choice 
and convenience. 

The issue in this case is whether the Joint Travel 
Regulations (1 JTR) may be revised to authorize a member 
of the uniformed services to receive his portion of a 
temporary lodging allowance during a period of temporary 
duty away from his new permanent station, when he continues 
to incur his share of lodging expenses at the hotel or 
hotel-like accommodations where his family or baggage 
and personal belongings are housed at his permanent station. 
For the following reasons such an amendment is authorized. 

The question was presented by 1$tter from the Acting 
Assistant Secretary of the Air Forcef (Manpower, Reserve 
Affairs and-Installations), and was assigned Control 
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No. 78~43 by the Per Diem, Travel and Transportation Allowance 
Committee. 

Currently, a member with dependents ordered to a new 
permanent station located outside the United States may 
occupy temporary lodgings with those dependents while 
awaiting military quarters or while completing arrangements 
forj

1
housing on :the local economy. Pursuant to 37 U.S.C. 

405V(l976) and 1 JTR M4303-l,f that member is entitled 
to a temporary lodging allDwance (TLA) while occupying 
those temporary quarters. In certain instances shortly 
after arrival and while occupying temporary quarters, 
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a member is ordered on temporary duty away from his new pennanent 
station. The member receives a per diem in his own right for 
lodging, meals and incidentals for duty per~ormed at the temporary 
duty station. 1 JTR M4205.f However, he may continue to ·incur the 
same lodging costs for the temporary quarters .occupied· by his 
dependents at the new permanent station even while he is absent. 
He must pay his share of the lodging cost at the permanent station 
from personal funds because the maximum amount of TLA payable 
is based on the number of persons actually occupying hotel or 
hotel-like accommodations at the permanent station. 

In' other instances, .a member without dependents leaves his 
personal belongings and baggage in the temporary quarters while 
performing temporary duty, simply because there is no place for 
them to be stored. In th.is case, he must pay for the temporary 
lodging costs at the permanent station from personal funds because 
the TLA is only payable if he occupies ·the premises. 
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Ithas been our longstanding view that a member of the uniformed 
services is not entitled to receive simultaneously TLA for himself 
and a travel per diem allowance. The reason for this is to prevent 
duplication of payments. In other words, a travel per diem allowance 
and TLA are authorized for the same general purpose of providing 
partial reimbursement for the more than normal expenses incurred 
at hotels and public restaurants. Concurrent payment of sucp 
allowances, therefore, ·would involve an improper ~nd unauthorized 
duplication of payment51, See: · 47 Comp. Gen. 724f(1968); 41 id. 
453f(l962); 40 id. 27lf(1960) .. 

In situations similar to the. ones posed we have held that' as 
a general rule, where an individual in temporary duty status travels 
on official Government business and maintains dual living accommodations, 
the individual is only entitled to reimbursement in the form of per 
diem for lodging expenses incurred at one point only on one calendar 
day. See B-162641,'(November 27, 1967. In cases involving civilian 
employees an exception has been made and we have allowed reimburseme.nt 
of rental for the maintenance of dual living acconunodations provided 
that an appropriate official of the employing agency or department 
made a determination that the employee had no alternative but to incur 

. duppcative costs. See: B-182600,fAugust· 13, 19~5, and cases cited 
.therein; compare Matter of , B-184790,,December 9, 1976. 
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This rationalewas applied in a dual lodging sutuation involving 
military personnjl· In Matter of Lieutenant (junior grade) 

B-188415,fJuly 6, 1977, we were as.ked to consider whether a 
navy member was entitled to be reimbursed for room charges incurred 
in maintaining living quarters at two different locations on the 
same calendar day while on temporary duty status. .In that case we 
stated that the regulations may be amended to authorize reimbursement 
in such situations if the costs of concurrent use of quarters at 
more than one t,emporary duty station were necessary expenses required 
by public business or military assignment, and are not expenses 
incu:red by reason of personal choice and convenience. 

This rationale appears applicable to the si t.u'ations posed by 
the Assistant Secretary of the Air Force. In addition, the posed 
situations may be distinguished from those cases cited which 
preclude the payment of TLA and per diem on the same day. In the 
latter cases the overriding concern is with a member receiving 
duplicative payments. In the present situations, however, there 
is no such concern. Where a member with dependents is ordered on 
temporary duty away from his new permanent station the member 
cannot take those dependents with him and therefore must necessarily 
maintain dual living quarters. Under these circumstances the TLA, 
reduced by 50 percent since the member is no longer present, is 
paid to partially reimburse the member for the dependents' living 
expenses at the member's new duty station. At th'e same time the 
member is receiving·a travel per diem allowance to cover his 
living expenses while on temporary.duty. Thus, for the member 
to receive additional TLA f~r the living expenses he continues to 
incur at his permanent duty station and also receive a per diem 
to cover his expenses while on. tempor,ary duty would not amount to 
dual payments for essentially the same purpose. This is so since 
the member, by virtue of his military assignment, continues to 
incur different expenses for himself at both places. Using the 
rational in - supra, the co.st of these quarters would' be 
"necessary expenses" required by the member's military assignment, 
and wouldnot be nonreimbursable expenses incurred by "personal 
choice or convenience." 

To some extent this is also true with respect to a member 
without dependents who must leave his personal belongings and 
luggage due to ·1ack of storage space.in the temporary quarters at 
his new permanent station while away on temporary duty. Like the 
member w{th depe.ndents the member without dependents would not be 
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receiving TLA and per diem to cover the same expense. As we 
stated in -' supra, the sole reason for maintaining living 
quarters at more than one duty station.should not be for personal 
convenience but must be based on Government requirements related 
·to the member's duty, such as last minute orders making it 
impossible or impractical for the member to move out of temporary 
quarters at the new duty station. In addition·the necessity for 
retaining multiple quarters should be. well documented. 

Accordingly,. the Joint Travel _Regulations may be amended as 
requested by the Acting Assistant Secretary of the Air Force 
provided that in each case the maintenance of dual living 
accommodations is qemonstrated to be required by virtue of the 
member's military assignment, rather than being permitted as 
a matter of personal choice and convenience. 

~{,JI°" ' . /Jm-~J 
Comptroller G er~ ,, . 

of the United States 
For the 
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