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MATTER OF: Federal Acquisition Institute - Training at

Department of Defense Facilities

‘ |

| DIGEST: Government Employees Training A=c, 5 U.S.C. §§ 41C1-4118,
| not the more general provisions of the Economy Act, 1is
' pertinent statute governing question of noeessity for
civil agencies to reimburse the Department of Dofense
(DOD) for DOD training courses financed with appropriated
funds and attended by civii agencies employ=es on A
‘space-available tuition-free basis. Section 8 of the
Governmant Employees Training Act, 5 U.8.G, § 4104 author-
izes DOD to make /Ats training farilities available on
either a reimbuvsable or a nonreimbursable basis to
civil agencies covered by the Training Act,

The' Director of the Federal Acquisttion Instizute (FAI\ requests
a decision by this Office on whether civil agencies uust ve required
to reimburse the Depa:tme&t of Defense (DOD) for Defense Management
Educetion and Training (UMET) courses in procuremeant/acquisition,
financed with appropriated funds and attended by emplcyees of the
civil agencies on a space-available, tuition-free basis. The FAIL,
formerly the Federal Procurement Institute, was established by a
directive of the’ Administrator for Federal Procurement Policy
isgsued on July 14, 1976, pursuant to the Cffice of Féderal Pro:ure-
ment Policy Act (OFPPA), Pub. L. No.‘93-400 August 30, 1974,
88 Stat. 796, 41 U.S.C. §§ 401-412 (1976;, which established the
Office of Federal Procurement Policy within the Office of Management
and Budget, Under OFPPA, the functions of the Admipistrator
include "recommending and promoting programs of the Civil Service
Comuission and Executive agencies for recruitment, training, career
development, ‘and performanee evaluation of procurcment pe_sonnel."
41 11.8.C. § 405(d)(6 In performance of this function, FAIL acts
2ag a broker to f£ill vacancies in DMET ccurses with employees from
civil agencies.

The ﬁirector explainsg:

"The Defense Manegement Education and Training
(DMET) [Bl}nard is the organization within DoD
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responeible for initiating, scheduling and/or
cancelling procurement/acquisition courses'
offered at the NDoD achools, During the ad hoc
period of the FAT and for the fiscal year 1978,
the DMET Board's Agenda Planning Comnittce
agreed to open DMET courses in procurement/acqui-
sition to civil agen~ty students on a4 space~
available, tuition-free basis. The rationale
for dolng this wus based on the fact that some
student spaces in these courses remained open,
Due to lack of travel funds and heavy workloads,
gome DoD students who were scheduled for attend-
ance were required. to cancel. With fill rates
of slightly less than 1003, thesa necessary
courses continue to be conducted as scheduled.
Since expenses for conducting these procurement/
acquisition courses are paid out of appropriated
funﬂe, it represents an efficient use of govern-
ment ' training resources to allow civil agency
students to attend, bringing the fill rate to
100% in many cases.

"The FAI acting as a broker for facilitating
enrollment of civil agency students in the

DMET schools was able tc effect training oppor-
tunities for close to 500 civi. agency personnel
during the past fiscal year.. Normal . tuition
rates for most DMET courses are set ot $125.00
per waek per student and the average DMET
piorurement/acquisition course runs approximately
2 weeks. The savings to ''he government as a
result of the DMET Board's tuition-free, space-
availalle policy for civil agencies have exceeded
$125,000 1in training costs for FY 1978,

"Notwithstanding the above, the Comptroller of
the Army and a portion of th: DMET Board's Agenda
Planning Committece now wish to exact tuition
charges from civil agency students attending
DMET courses * % # "

According to the Director, the Comptroller of the Army and

those members of the Agenda Planning Committee who favor charging
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civil asencies for Luition. cite section 601 of the Economy Act
of 1932, as amended, 31 U.S.C. § 686, and Comptroller General
decisions conatruing that Act as requiring that civil agencies

" reimbursc DOD for the training services providad by DOD, We do

not agree.

The weneral pxovisions of{the Economy Act do not apply to the
present case because the Government Employees Training Act (Training
Act), 5 U.S.C. §§ 4101—4118 (1976), provides Iindependent ani specific
authority for DOD to nake its training facilities available to any
agency of the iovernmiént of the Ualted States, - 8 broadly defined
in'5 U.S.C. § 4101. Only a few Government organizations, as set
forth in 5 U.S.C. § 4102, ere excepted from coverage of the Training
Azxt.

Under the Training#Act. each’ agencv is required to establish
a program for the training of its employees by, in, and through
Government anr”von-government facilities. 5 U.S.C. § 4103. As
regards intéragency training and reimbursement therefor, 5 U.S.C.
§ 4104 provides:

"An agency. program for the training of
employees by, in, and through Government fa-
cillties under this chapter shall # % *

"(2) provide for the making by the
agency, to the extent néecessary and appro-
priate. of agreements with other agencies
in any ‘branch of the Government, on a
roimburiable basis when requested by by the other
agencles, for—

"(A) use of Government facilities
under the jurisdiction or control of the
other agenniez in any branch of the
Government, and

"(B) extension to employees of the
agency of training programs of other
agencies." (Emphasis added.)

This section is derived without substantive change from Pub.
1,. No. 85-507, section 8, July 7, 1958, 72'Stat. 331. The intended
effect of section 8 as discribed in the Report of the House Commsittee
on Post Office and Civil uervice, is as follows:
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"Section 8 contains general provisions with
respect to programd of training in Government
facilities to the following effect:

"First, section 8 diredts each depart-~
nent to provide for employe~ training in its
own facilities insofar as practicable.

"Second, section 8 provides for the

utilization by a department of the facilities

of another department for employee training.

"Third a department may, in the dis-
gretiog of the department head, make'its
training facilities available to another
department. on a _reimbursable or nonreim-
bursable basis.

"Fourth, section 8 also permits any
agency, which is in any branch of the Govern-
ment arid whirh is not covered by the training

programs undur the bill, to make available its

facilities, on a reimburisable or nonreimburg-

able basis, to those departments having

training program under the bill,

"One purpose, of section 8 1s to encourage
departments and agencies to make' their tra:ning
facilities avajlable to other departments ahd
agencies and to use available training: facilities
of other duepattments and agencies. However, this
purpose is subject to the necessary limitation
that no department or agency which requires the
full capacity of its training facilities to carry
out its own responsibilities shall be called upon
to make such facilities available to another de-
partment or agency.,'" (Emphasis added.) H.R.
Rep. No. 1951, 85th Cong. 2d Sess., 71 (1958).

It is clear that 5 U. S.\C. § 4104 auti-orizes DOD to make its

training facilities available on either a reimbursable nr a ron-

reimbursable basis to v1vil agencies covered by the Training Act

and permits civil agencies covered by the Training Act to utilize

tha training facilities in another branch of the Government.
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Limitations upon this Authority might arise from operation
of 5 U.S.C. § 4102(b) (1) which authorizes the Presidernit to except
an agency or part thereof, or employee or group or cless of
employees therein, from the provisions of the Training Act, or
limitations might alio arise from regulations promulgated by the
Civil Service Conmission (CSC) pirsuant to 5 U,S.C. § 4118,
However, neithﬂr the President nor the CSC has taken any action
restricting the'~uthority of DON to provide civil agencies with
training. ‘ .

~ We might pc w> out that CSC regulations, which are mandatory
upon agencies covered by the Training Act, authorize, but do =aot
require, an agency that conducis interagency training activities
to obtein reimbursement from participating agencies when the course
meets or bears on & training need of the participating agencies
and does not undesirably duplicate--in terms of time and location--
other similar training programs listed by the CSC in interagency
bulletins or their supplements. Federal Personnel Manual, Chapter
410, subchapter 4-3b (Inst. 212, September 6, 1974),

Accordingly, so long as thc training otherwise complies with
the Training Act, DOD may make jts DMET courses available on a
space-available tuition-free basis to employees of civil agencies.

7 e oy

Deputy Comptroller General
of the United States
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UNITED STATES GENERAL ACCOUNTING OFFICE
WASHINGT/ON, D,.C, 20548

CLAIMSB DIVIGION

PA 7~-2623713-384
e :L""«’é
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The Camptroller General :

We are forwarding the file pertaining to the claim of Mr. Paul W,
UrfEf, an employee of the Department of the Mavy. Mr. Urff is seeking -
additimal travel expenses incurred with his permanent change of statiof™ R
from Jacksmville, Flovida to Naples, Italy. —
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Under Travel Authorization Mo, T-11047, dated May 8, 1971, Mr, Urffs 9-

was authorized a permanent change of statim from Jacksmville, Florida M
to ilaples, Italy, Prior to reporting to his hew duty station, hewas v ©
directed to perform temporary duty .(1DY) at the Naval Air Statim, —
nortn Island, San Diego, California., FOV was authorized at the rate of*” ;

§,.1C per mile as more advintageous to the Government. After cotpletinf? L

uls travel, Mr, Urff claimeil milcage at the rake of $ ,10 per mile for
the distance from Ommond, Florida, his place of residence, to North
{sland, San Diego, California, his IDY point and then to fiew York,

New York, place of pmbarkatim, a total of 5377 miles as showm on the
speedometer reauings. The Department of the Navy ellowed him mileage
at the rate of .§ .06 per mile for the distance from Jackscwillz, Florida,
his old duty station, to North Island, San Diego, California, 1DY point

and then to Nay York, Mew York, place of embarkatiwm, a.votal of 5256 miles.
Mr. Urff's claim was allowed .in accordance with the provisions cf. para-
graph Cl0134 of the Joint Travel Regulatians, Mr. Urff did not question

the additimal 31 miles disalloed by the Navy, but believes that ha

is entitled to mileage at the 1D rate for the 5356 miles, plis an adci-
timal 90 miles from his residence in Conond Beach to Jacksonville,

since he uid not work at Jacksonvilic but at the Pinecastle Electronic
Warfare Range, Astor, Florida. He states that his residence at Crmond

Beuch 1s approximately the same distance fraom Jacksonville as was the
distance from the Range to Jacksowville. He has stateé that he commted
daily from his residence in Ommond Beach to the Range.

It was held in B-132427, October 9, 1975, that an employce's
official duty station is the place at which he perfoms the masor puict
of his duties and is expected to spend the greater part of his time,
Accordingly, it appears that lir, Urff is entitled to additiomnal milease
fran Astor, Florida to Jacksonville, Floiida. Lowever, doubt exists
as to wnether he is entitled to reimbursanent at the TDY rate, or at the
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ICS rate as previously allowed by the Navy, since the travel. orders
authorized mileage at the rate .of $ ,10 per nile, 4lso in questim is
whether le is entitled .o the additimal 9) niles claimed from his
residence in Omond Reach to Jacksmville, whicla is approximately the
same distance as from Astor to Jacksonville.

In view of the foregoing questions, e are referring the case for

your consideration,
i

Chief, Paymemt Branch

Indo~sament

B-192536-0,M, November 13, 1978

Director, ‘Claims Division

Returned, The Department has not questioned the claimant's
statement that his actual duLy station was Astor, Florida, and not
Jacksonville, Florida. Since his place of resfdence from which he
commuted daily to his place of duty was Ommorad Beach; Florida,
mileage should be allowed from that place Lo his pLace of temporary

duty,
The orders issued the claimant combin@d temporrary duty travel

with pennanent change of station travel, We fipd no provisions in
the applicable regulations which contain speciel rzles for payment
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of mileage for use of privately owned vehicles in this situation,
Therefore, travel performed to and from San Diego, California,

should be treated under the rules applicable to temporary duty
travel, Under paragraph C8200-2, Volume 2, Joint Travel Regula-
tirns (JTR) (ch. 56, June 1, 1970), in force at the time this

travel was performed, a mileage rate of 10 cents was authorized

for temporary duty travel when use of privatuly owned vehicle

was determined to be ardvantageous to the Govurnment. ‘The travel
order here involved was apparently written wilh the intent of author-
izlng payment at the 10 cents rate for the temporary duty, This con-
clusion is based upon the fact that a milenge rate of 12 cents would
have been prescribed for permanent change of station travel in view
of the fact that the employce and 5 members of his immediate family
were authorized to truvel. Paragraph C8200-3, 2 JTR, ch, 6, June 1,
1970, Further, the order authorizes the employee mileage between
place of lodging and place of duty at his temporary duty statiun,

Accordingly, mileage for travel from Ormond Beach, Florida, to
San Diego, Californja, and thence to New York, MNew York, should be

allowed at the 1C cents rate,

Milton J, uoeolax
Ceneral Counsel

Attachment
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