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MATTE_F% OF: Robert J. Mihalovic ~ Reimbursement of Real
Estate Commission? ‘

DIGEST: Transferred employee may be. reimbursed for
broker's commission paid to realty firm which
in turn paid employee's wife substantial part
of commission as employee of firm. Applicable
statute and regulations provide that employee
may be reimbursed for expenses incident to sale
of residence which are required to be paid in
connection with transfers between duty stations.

. Wife, who was licensed real estate agent, was
employed by firm and actually performed services
for realtor in selling residence. Therefore,

f( employee incurred legally enforceable debt.

This action is in response to a request from Captain C. R.
Blauw, USAF, Accounting and Finance Officer, for an advance decision
regarding the claim of Mr. Robert J. Mihalovic for reimbursement of
a ‘broker's commission he paid to a realty firm which in turn paid
his wife for services she rendered in connection with the sale of

‘his residence at his former permanent duty station.

Mr. Mihalovic was transferred from Richards - Gebaur AFB,
Missouri to Scott AFB, Illinois in December 1977. In August 1978
Mr. Mihalovic's wife, who is a licénsed real estate agent, sold
their former residence in Kansas, which they owned in joint tenancy.
Mr. Mihalovic paid a 7 percent broker's fee in the amount of
$5,089 to his wife's employer, D. L. Mayor, Realtors, who then
paid Mrs. Mihalovic a sales commission of $4,800. Mr. Mihalovic
filed a voucher seeking reimbursement of the full $5,089 brokerage
fee.
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Paragraph C14002, Volume 2 of the Joint Travel Regulations
5 (JTR), which governs reimbursement of brokers' commissions provides
1 in pertinent part:

"A broker's fee or real estate commission paid by

the employee for services in selling his residence

is reimbursable but not in excess of rates generally
charged for such services by the broker or by brokers
in the locality of the old duty station. ¥ ¥ #n
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The above regulation is in accord with the Federal Travel
Regulations (FPMR 101-T7), chapter 2 part 6 (May 1973), which
implement 5 U.S.C. 85724a(a)(4) (1976). That statute authorizes
reimbursement of the expenses of the sale of a residence which
employees are required to pay in connection with transfers between
duty stations. In accordance with the above statute and regulations
we have held that reimbursement of a broker's commission may be
made where the employee has. incurred a legally enforceable debt which
he paid to a relative. See Matter of W. Jerry Goudelocke; B-189375,
October 12, 1977, and cases cited therein.

The Disclosure/Settlement Statement dated August 22, 1978,
from the American Savings Association of Kansas, the mortgagor of
the buyer of the Mihalovic's home, shows a broker's commission of
$5,089 paid to D. L. Mayor Realtors from the seller's funds.

Mr. Mihalovic contends, and the Air Force does not dispute, that
the full fee was paid to D. L. Mayor Realtors which later paid
Mrs. Mihalovic a portion of that fee as a sales commission. In

‘this connection Mr. Mihalovic states that income tax must be paid

on the commission. Furthermore, there is no allegation that

Mrs. Mihalovic did not actually provide real estate services. We

do not believe that, in itself, the fact that the spouse of the
employee received a portion of the broker's fee precludes reimburse-
ment. See generally, B-1839375, supra, where payment was allowed

for a broker's fee paid to the mother of the employee. In view

of the above it appears Mr. Mihalovic incurred a legally enforce-
able debt and has otherwise met the conditions for entitlement to
reimbursement. :

Accordingly, the voucher may be certified for payment if

-7 percent is the rate generally charged for broker's commissions

in Kansas and it is otherwise correct.
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