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MArt AER' Of:lSubsistence Expens~s While Occupying
Temporary Quarters -Early Return of
Dependents of Civilian Employees from

DIGEST: Overseas Areas

1. If a Federal employee's dependents are
returned from overseas to the United
States prior to the employee's transfer,
subsistence expenses while occupying
temporary quarters may not be paid on
the basis of the dependents' occupancy
of temporary quarters at the time of
and in connection with their early return
from overseasp G44-e'e- the statutory pro-
vision governing the travel of depend-
ents in such circumstances provides only
for the reimbursement of the dependents'
"transportation expenses" and does not,
in addition, authorize payment of sub-
sistence expenses. 5 U.S.C. § 5729 (1976).
(ff/, &'IAt -'2

2. If a Federal employee's dependents are
returned from overseas to the United
States prior to the employee's transfer,
temporary quarters subsistence expenses
may n-ve-r-th.l-e -s be paid on their behalf
when the employee performs his permanent-
change-of-station travel, provided that
the dependents are required to occupy
temporary quarters at the time of and in
connection with the employee's transfer.
5 U.S.C. § 5724a (1976).

This action concerns subsistence expenses while occu-
pying temporary quarters (TQSE), which are reimbursable
relocation expenses payable to a Federal employee when use
of temporary lodgings is justified in connection with his
transfer to an new permanent duty station. A decision has
been requested on the following question:

"If dependents are returned from overseas to
CONUS prior to the time the PCS transfer is
authorized, prior to the time PCS orders are
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issued, and prior to the time the transpor-
tation agreement is signed, may the dependents
be included for TQSE purpose when the employee
ultimately performs PCS travel?"

Thehe ues~tfor a decision on this question was sub-
mitted by Mr. Joe F. Meis, Principal Deputy, Assistant/ r
Secretary of the Air Force (Manpower, Reserve Affairs X
and Installations); and the request has been assigned
Control No. 78-30 by the Per Diem, Travel and Transporta-
tion Allowance Committee, Department of Defense.

In the submission it is noted that para. 2-5.2e of
the Federal Travel Regulations imposes certain time
limitations on the use of temporary quarters for subsist-
ence expense purposes. It is also noted that in decision
B-164948, October 18, 1968, involving the early return of
an employee's dependents from an overseas duty station,
we disallowed payment of per diem in the absence of a
related transfer of the employee. It is indicated that
because of the above-mentioned regulatory provision and
Comptroller General's decision, doubt has arisen as to
whether TQSE on behalf of an employee's dependents may
be paid in the event of their early return to the con-
tinental United States from an overseas duty station,
even if the dependents eventually join the employee in
temporary quarters upon his subsequent transfer.

I. Temporary Quarters Subsistence Expenses Are
Not Payable in Connection with the Early
Return of Dependents from Overseas under
5 U.S.C. § 5729.

With respect to expenses allowable in connection with
the early return of a civilian employee's dependents to
the continental United States from a foreign or overseas
post of duty, section 5729 of title 5, United States Code
(1976), provides as follows:

"(a) Under such regulations as the
President may prescribe, an agency shall
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pay from its appropriations, not more
than once before the return to the United
States or its territories or possessions
of an employee whose post of duty is
outside the continental United States,
the expenses of transporting his immediate
family and of shipping his household goods and
personal effects from his post of duty to
his actual place of residence when--

"(1) he has acquired eligibility
for that transportation; or

"(2) the public interest requires
the return of the immediate family for
compelling personal reasons of a humani-
tarian or compassionate nature, such as
may involve physical or mental health,
death of a member of the immediate
family, or obligation imposed by author-
ity or circumstances over which the
individual has no control.

"(b) Under such regulations as the
President may prescribe, an agency shall
reimburse from its appropriations an
employee whose post of duty is outside
the continental United States for the
proper transportation expenses of return-
ing his immediate family and his household
goods and personal effects to the United
States or its territories or possessions,
when--

"(1) their return was made at the
expense of the employee before his
return and for other than reasons of
public interest; and

"(2) he acquires eligibility for
those transportation expenses.
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"(c) This section does not apply to
appropriations for the Foreign Service of the
United States." (Emphasis added.)

We have long held that the term "transportation
expenses" of an employee's dependents as used in a
statute does not include authority for payment of per
diem in lieu of subsistence in addition to transporta-
tion expenses. See, for example, 25 Comp. Gen. 268
(1945). We have, therefore, expressed the view that
the authority for the transportation of an employee's
dependents at public expense contained in 5 U.S.C.
§ 5729 does not, in addition, include authority for the
payment of per diem in lieu of subsistence. See
decision B-164948, supra; and B-172078, March 30, 1971.
Moreover, since no statutory authority exists under
5 U.S.C. § 5729 for the payment of any amounts for sub-
sistence, it is also our view that temporary quarters
subsistence expenses, TQSE, are not payable in connec-
tion with the early return of dependents under that
provision of law.

II. Temporary Quarters Subsistence Expenses May
Be Paid under 5 U.S.C. § 5724a if the
Dependents Occupy Temporary Quarters When
the Employee Is Later Transferred.

Section 5724a of title 5, United States Code (1976),
provides that in addition to transportation expenses, an
employee may also be authorized-reimbursement of all or
part of certain relocation expenses incurred in connec-
tion with a permanent-change-of-station transfer. Among
the relocation expenses authorized to be paid are per
diem in lieu of subsistence while en route (subsection (a)
(1)); and subsistence expenses of the employee and his
immediate- family for a period of 30 days while occupying
temporary quarters, TQSE, where the new official station
is located in the United States, its territories or
possessions, the Commonwealth of Puerto Rico, or the
Canal Zone (subsection (a)(3)).
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Implementing statutory regulations governing the
payment of TQSE are contained in chapter 2, part 5,
Federal Travel Regulations, FPMR 101-7 (May 1973) (FTR)
issued by the General Services Administration.
Para. 2-5.2e of those regulations, which is referred
to in the submission, provides as follows:

"e. Time to begin occupancy. The use
of temporary quarters for subsistence expense
purposes under these provisions may begin as
soon as the employee's transfer has been
authorized, and the written agreement required
in 2-1.5a(l) has been signed. In order to be
eligible for the temporary quarters allowance,
the period of use of such quarters for which
a claim for reimbursement is made must begin
not later than 30 days from the date the
employee reported for duty at his new official
station, or if not begun during this period,
not later than 30 days from the date the family
vacates the residence at the old official
station, but not beyond the maximum time for
beginning allowable travel and transportation."

Thus, under the regulations, the use of temporary
quarters for TQSE purposes may not begin until the
employee's transfer has been authorized and a required
written agreement signed.. With respect to the written
agreement required of Department of Defense employees,
para. C4005-1, Volume 2, Joint Travel Regulations, pro-
vides that the minimum service requirement in connection
with tranfers to and within the United States is a
12-month tour of duty. Other provisions of those regu-
lations prescribe rules for the preparation and dis-
position of the related written agreement to remain in
Government service for the required period.

(Once the employee's transfer is authorized and the
other conditions of entitlement have been met, his
dependents would thereafter be eligible to occupy
temporary quarters for TQSE purposes. This is so even
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if at some earlier date such dependents had received
advance transportationunder the provisions of 5 U.S.C.
§ 5729. Their occupancy of temporary quarters at the
time of the employee's transfer may properly be viewed
as bei related to his permanent-change-of-station
move. wSee decision B-170446, January 11, 1971. As
previously indicated, however, no additional TQSE
payments could be made on the basis of subsistence
expenses the dependents might also have incurred while
occupying temporary quarters at the time of their early
return from overseas, since those expenses could not
properly be viewed as having a direct relationship to
the employee's transfer under the applicable laws and
regulations.

The question presented is answered accordingly.

Deputy Comptroller eneral
of the United States
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