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DIGEST: 1. State Department may issue instructions to U.S. Embassy

D3 in Bogota, Colombia, stating that certifying officer
(CO) will not be liable for advance severance pay paid
to eligible employees who subsequently lose eligibility
for such payment provided certification of payment was
made on basis of information provided CO that was com-
plete on its face with respect to purpose of payment

and showed administrative finding of compliance with

Department's Foreign Service National employee severance

pay plan.

2. «tate Department may establish compensation plans for

alien foreign service employees based on "compensation

practices for- corresponding types of positions in the
locality, ic

1Iire~.Zt. LLn U.G.C. is. 8G9 (176 However, D a t-
ment may not, solely because practice of local

employers is not to seek recovery, refrain from

- collection efforts when alien employee loses eligi-
|i "' bility for certain compensation. Federal Claims

j Collection Act mandates attempts to recover. 31 U.S.C.

§§ 951-953 (1976).

This responds to a request from the Deputy Assistant Secretary
for Budget and Finance, Department of State (Department) for our
opinion on the following questions:

1. "If an advance severance payment were made to an
FSN [Foreign Service National] employee of the Embassy
or a Consulate in Colombia and the same employee were
later terminated for cause, thus not entitled to severance
benefits, would the certifying officer who approved

the advance payment be exempt from collecting or repaying

the amount advanced?

2. "If the answer to the above question is affirma-

tive, would the Department be correct in issuing an
instruction to the Embassy in Bogota that certifying
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officers will not be liable for any advance payments
made in compliance with the Foreign Service National
employee severance pay plan, provided all conditions
of the plan are otherwise met?'

The above questions arose as the result of our decision, Advances
of Severance Pay to Foreign Service Local Employees of United States
in Colombia, B-192511, dated February 5, 1979, in which we concluded
that severance payments may be made to Foreign Service local employees
of the U.S. Embassy in Colombia in advance of their separation from
Government service in accordance with the following local practice.

Colombian law requires that employers provide employees with
severance pay and authorizes the advance payment of accrued severance
pay for the purpose of:

1. purchasing a home;

2. paying a mortgage thereon; or

3. making improvements on a home previously purchased.
(Articles 249, 256, Colombian Labor Code (1978).)

Under 22 U.S.C. § 889(a)(1) (1976), the Secretary of State is
authorized to establish compensation plans for alien employees in
accordance with prevailing local practices to the extent consistent
with the public interest. Pursuant to this authority, the Department
established a Foreign Service National (FSN) employee severance pay
plan for eligible Colombian employees of all U.S. Government agencies
in Colombia. In our decision, Advances of Severance Pay, supra, we
authorized the advance payment of severance pay for the three purposes
set forth above.

Thus, with regard to the application of funds, an administrative
determination should be made that the plan has been complied with,
and that the FSN employee complied with the local practice as set
forth in Article 256 of the Colombian Labor Code. That article (as
translated by the State Department) requires that--

"* * * advances * * * be approved by the respective
Work Inspector or in his absence, by the Municipal
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Mayor, after it is determined that they are
going to be dedicated to the ends indicated
in said paragraphs."

The problem in this case arises because the employees' right
to severance pay is not absolute. Under the Department's plan,
employees may lose their eligibility for severance pay if employment
is terminated:

"a) For cause of misconduct or malfeasance as
determined by employing agency.

"b) For cause of willfully committing material
damage to his office or building, machinery,
materials, instruments and other objects
connected with his work.

"c) For cause of security when employing agency
determines that termination is necessary and
advisable in the interest of the national
security of the United States."

In view of the fact that an employee may lose his eligibility
for severance pay subsequent to the advance payment, the Department
is concerned about the liability of certifying officers who certify
vouchers covering such advance payments. Under 31 U.S.C. § 82c (1976),
which sets forth the responsibilities of certifying officers--

"The officer or employee certifying a voucher
shall (1) be held responsible for the existence
and correctness of the facts recited in the certifi-
cate or otherwise stated on the voucher or its
supporting papers and for the legality of the
proposed payment under the appropriation or fund
involved; and (2) be held accountable for and
required to make good to the United States the
amount of any illegal, improper, or incorrect
payment resulting from any false, inaccurate, or
misleading certificate made by him, as well as
for any payment prohibited by law or which did
not represent a legal obligation under the appro-
priation or fund involved: * * *
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Under the above statutory provision, vouchers for advances
of severance pay to FSN employees in Colombia may be certified
for payment (if otherwise proper) provided that the record before
the certifying officer is complete on its face with respect to
the purpose of the payment, and indicates that the appropriate
Department official has made a finding that the proposed payment
is in compliance with the Department's FSN employee severance
pay plan.

As a general proposition, if certifications are made in
accordance with the conditions set forth above, then the certifying
officer would not be held liable for otherwise proper payments
if the FSN employee should subsequently lose his eligibility
for severance pay, for causes which did not exist at the time of
the payment, or which existed but which the certifying officer did
not know of and had no reason to know of. If the Department's
proposed instruction is carefully worded to include the qualifi-
cations in the preceding paragraph, then we would have no objection
to its issuance to the U.S. Embassy in Bogota.

The Department refers to correspondence indicating that--

"the local practice of Colombian employers is
not to attempt to collect any severance pay
amounts advanced to an employee who is later
terminated for cause, notwithstanding the fact
that the individual, because of the nature of
the separation, becomes technically ineligible
for the amounts previously advanced."

Under 22 U.S.C. § a may follow local practice
as to "prevailing wage rates and compensati ctices. f5owever7,
t h is -do esn gatoi to follow local practice as to collection
orfclaims in favor of the United States. The Department would still
b~e-r~quired to attempt collection of the advance severance pay. See
the Federal Claims Collection Act, 31 U.S.C. §§ 951-953 (1976). The
fact that the payment was proper at the time it was made does not
affect the debt to the United-States that arose by reason of the

termination for cause.

Deputy Comptroller Gen `
of the United States
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