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FILE: B-192035 DATE: Avwgees 25, WTR

MATTER OF: Agency for International Develonment - Proper
Method of Accounting for Profits from Transilent
Quarters

DIGEST: 1. Agency for International Development (AID)
requests ruling on proper way to account for
profits derived from operction of overseas
transient quarters (staff houses) used by
AID employees who pay a user fec. Vhen such
staff houses arc established and operrated by
appropriated funds, cll user fee revcnues
collected, including profits, should be paild
into the Treasury as miscellaneocus receisccs,
pursuant to 31 U.S.C. § 484, inasmuch as AID
doez not have authority to credit receipts to
its appropriations.

2. Agency for International Dexelopment (AID)
requests GAO to rule on proper way to account
for profits decived from operation of overseas
transient quarters (staff nouses) used by AID
emnployees who pay a user fee. VWhen such staff
houses are established and operated through
use of local currency trust funds provided by
host country, profits should be deposited in
the trust fund account, because AID 1s merely
a trustee of such funds which remain the
propavty of the host country.

. This is in response to a latter from the Deputy Controller,
Office of Financial Management, Agency {nr International Develop-
ment (AID), Department of State, requesting a decision on the pro-
cedure that should be employed in the handling of revenues taken
in by AID staff houses.

AXID operates several staff houscs in developing rountries
where 1t has progruis. Tt s necessary Lo =stablish and operste

thesc staff houses as translent quarters for visicing AID employ :wes,

because commercial accummodatlons are cither inadequate or non-
existent. The opecratiug expenses of some of the houses are funded
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wiilh host country trust funds while others are funded with
appropricted funds, These staff houscs charge transients a
reasonable uscr fee to cover the ctost of providing meals and
lodgings, However, the establishment of the rfee 1s normally
besed on minimum occupuncy rates to preclude opcrating at a
defieit. When these occupancy rates cxceed predictions, a
profi:, i.e., an excess of revenue over costs of operation,
may resuli from the operation. Hence AID requests a deter-
mination from this Office as to the proper dispositinn of the
profit.

Specifically, AID raisces the following question:

"How should an excess of revenue over costs ol
operation of a staff house be accounted for?

"a. Where there is a profit, should such profit
be retvrned to the Treasury as Miscellaneous
Receipts, or considered as a recovery against
the appropriation funding the staff house
operation?

b, Where a trust fund provided by a host country
is uvtilized for funding the staff housc opera-
tion, should staff house profits be treated as
a reccvery against the trust furd overall, or
should such profits be returned to the Treasury
as Miscella.rcous Receipts?"

As the questions suggest, there is considerabie difference
between the ancounting vrocedures applicable to staff houses
funded by trust funds previded by host countries and those funded
by appropriated funde. Foar this rzason, we shall discuss the two
procedurcs secparately.

APPROPRIATED FUND STA.'FT {IQUSES

AID har not cited arny statute that authorizes the use of
revenues from the operation cf staff houses as a reimbursement to
an approprization, nor has our resecarch uncovered any such authority.
In the absence of specific statutory authoricy to the contrary, such
as may he found in 16 U.S.C. 3§ 14b (1976), pertaining to the
Nziional Park Serviece operation of transient quarters, 31 U.S.C.
£ 4B4 (1970) would preclude the use of such an arrangement.
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52 Comp. Gen. 54 (1972) and 52 Comp. Gen. 125 (1972). 31 U.S.C.
§ 484 states a3 follows:

"The gross amount of all moneys receired from
whatevi:r source for the use of the United States,
except as otherwise provided in section 487 of this
title, shall be paid by the oflicer or agent receiv-
ing the same into the Treasury, at as eatrly a day as
practicable, without any abatement or deduction on
account of salary, fees, costs, charges, expenses,
or claim of any description whatever,"

Under the terms of the statute, the gross amount of all
revenues recelved by each staff house are "fur the use of the
United States" and must be deposited into the Treasury as mis-
cellaneous receipts without deduction on account of costs and
expenses, Since the expenses incident to operating the houses
come from funde appropriated for that purpose, revenues derived
from cperating the houses must nccessarily be paid into the
Treasury as miscellaneous receipts. Under this requirement, not
only "profits" but all revenues arc to be deposited into the
Treasury and nay not be off-et against the expenses incurred.
Profit and loss statementc ior each etaff house are important
only as a manageme-t tool in adjusting the user fees established
for occuparts and in controlling cxpenses, and are not relevant in
the disposition of funds.

1f revenues and expenditures for appropriated fund staff linuscs
are not being handled aad accounted for as cutlined above, that
procedure slhiould be instituted at the earliest possible date o
that the operation of the staff houses will conform to statutory
requirements.

TRUST FUND STAFT lIOUSES

The trust funds referred to here are local currency funds
advanced by cooperating countries under a trust agreement for
specified local costs. The President has authority under section
625(h) of the Foreign Ascistance Act of 1961 as amended (22 U.S.C.
§ 2385(h)(1976) to enter into arrangements with foreign countries
for reimbursement to the United States Government or for other
sharing of the costs of performing functions authorized by the
Act. The trust fund is established under a bilateral arrangement,
vhereby a foreign country can make contributions toward costs
requiring the use of local currency.
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Where a cooperating country is prepared to finance local
currency costs of AID proprams or of specific activities in an
AID program, the cooperatlng country makes loucal currency avail~
able either to the United Srates from its usual budgetary sou.ces,
from go-called "counterpact' funds, or various other sources.

The funds are deposited in a United States foreign currency trust
account for usc by the United States on agreed-upon expenditures.

Title to the trust funds, together with any supplies or
proporty acquired with such funds, resides with the cooperating
country. In disbursing these funds for jointly agreed purposes,
such as staff house operating cxpenses, the United States Govern-—
ment serves as trustee for the cooperating country and renders
appropriate reports to the country as reguired by the trust
agreement., Balances on hand when the AID program in a country
is terminated revert to the cooperatirg country.

Income derived from trust fund operations is not received
for the use of the United States within the meaning of 31 U.S.C.
§ 484, since title to the trust corpus remains in the country
providing it, Accordingly, any profit generated from operations
financed by local currency trust funds need not be covered into
the Treasury as miscellancous receipts but should be treated as
a recovery against the trust fund., Whether such recoveries can
be used to “inance trust fund operotions 1is to be determined
under the particular trust agreemcnt and general principles of

trusteeship.
g/{f 1 ’]

Deputy ComeroLler Gencr
of the United Ytates
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