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MATTER OF: Leighton E. Johnson - Claim for additional per
diem and mileage incident to temporary duty

DIGEST: 1. Employee claims additional per diem allowance
on basis that travel orders allegedly authorized
rate of $25 which wars consistent with what other
persons at same facility were paid. Although
travel orders authorized only $12 rate, JTR pro-
vided for a maximum rate of $25, which could not
be reduced unless such reduction was approved
by the Per Diem, Travel and Transportation Allow -
ance Committee. See JTR C8051(e)(2).

2. Employee is not entitled to mileage from place of
lodging to temporary duty station since agency did
not authorize it and such authorization is within
the agency's discretion upon consideration of the
best interests of the employee and the Government.

This action is a request for reconsideration of a settlement of
November 22, 1976, issued by the Claims Division of our Office,
which denied, in part, the claim of Mr. Leighton E. Johnson, an
employee of the State Military Forces-California (National Guard),
Sacramento, California, for additional per diem allowance and
mileage expenses incident to his temporary duty assignment (TDY)
to attend a course in instruction at the Army Training School, Ft.
Eustis, Virginia.

The facts of this case, according to the record, are summarized
as follows. Travel Ordei number 1497, issued October 9, 1970,
authorized Mr. Johnson approximately 94 days of TDY at the Army
Training School. It was indicated in block 16 of these orders that
per diem was authorized as prescribed by paras. C8051 and C8101,
Volume 2 of the Department of Defense Joint Travel Regulations
(JTR), which resulted in a stated rate of $12. Thereafter, the Per
Diem, Travel and Transportation Allowance Committee, the authority
responsible for promulgating the JTR, issued Joint Determination,
number 46-70, dated December 22, 1970, which was subsequently
incorporated in the JTR by change number 65. The Joint Determi-
nation established specific per diem rates for employees attending
training courses at various military installations effective January 1,
1971. The rate established for training courses at F'Vt. Eustis, Vir-
ginia, was $21.
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Mr. Johnson was paid the $12 per diem rate by the administra-
tive office for the duration of his training course of approximately
101 days. However, by Settlement Certificate Z-2584712, Novem-
ber 22, 1976, supra, our Office held that Mr. Johnson should have
been paid at the new increased rate of $21 beginning January 1,
1971, in view of the Joint Determination referred to above.

Mr. Johnson has now filed a claim for the difference in per diem
of what he received and the rate of $25 for the entire period of his
training assignment. In appealing this adverse determination the
employee contends since 'other persons attending schools during
the same period of time and currently working at the same facility
I do, received the $25 a day. "

Paragraphs C8I01-2a and COI01-2i of Volume 2 of the JTR
(change 60, October 1, 1970), in effect at the time of the travel,
provided as follows:

"2. TRAVEL WITHIN THE CONTINENTAL UNITED STATES
BY REGULAR SAiLARIED EMPLOYEES

"a, Per Diem Rates Within the Continental United States.
A per diem rate of $25 is prescribed for all travel amn tem-
porary duty within the continental United States of regular
salaried employees, except as otherwise provided herein,
or when a reduced per diem rate is prescribed under the
Provisions of par. C8051. The method of computing the
allowable per diem will be as prescribed in Chapter 10,
Part C.

"i. Per Diem Rates at Certain Trainin Courses. Specific
per diem rates are prescribed in Appendix C, Part 2L1, wlich
are applicable while attending training courses at designated
locations. The rates are established in accordance with par.
C8051-2e and authority contained in 5 U.S. Code 4109."

Paragraph C8051-2e, change 56, dated June 1, 1970, in effect
at the time of the travel, provided that an appropriate rate or per
diem not in excess of the maximum rate will be established for those
employees attending a training course. However, the recommenda-
"ion for the appropriate per diem rate was required to be submitted
through the appropriate headquarters office to the Per Diem, Travel
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and Transportation Allowance Committee for approval and inclusion
in Appendix C. Part III. Paragraph C8051-2e does not provide
authority for the local Commanding Officer to independently establish
a reduced per diem rate incident to attendance at a training course.
During the period from November 8 to December 31, 1970, there
was no prescribed reduced rate cited in Appendix C, Part III, per-
taining to the aforementioned training course at the Army Training
School, Ft. Eustis. Virginia. See B-172206, May 24, 1971.

In view of the above it appears that paragraph C8051, in effect
during t.e period covered by the voucher here Involved, prescribedii' a per diem in lieu of subsistence at a rEte of $25 per day for all
temporary duty within the continental United States.

Ii In our decision 49 Comp. Gen. 493 (1970), we held that regu-
lations of the Defense Contract Audit Agency, Defense Supply Agency.
providing for the payment of a per diem less that $25 could not be
given effect since they were not issued in accord with authority con-
tained in the Joint Travel Regulations. We see no reason why that
conclusion could not be applicable here. Accordingly, we are advising
our Claims Division to issue a settlement in the amount found due
for the maximum rate of per diem for the period of November 8 to
December 31, 1970.

For the period January 1 through February 18, 1971, Mr. Johnson
received a per diem rate of $21 that was established in accordance
with paragraph C8051-2e and authority contained in 5 U. S. C. S 4109
and are applicable as indicated in paragraph C10100-3b. There
is no authority for our office to authorize a higher rate of per diem.

With regard to the claim for mileage expenses, in 32 Comp.
Gen. 235 (1952). it was held that an employee may be reimbursed
for travel from residence to temporary duty post, but that the deci-
sion is discretionary with the agency. In 38 Comp. Gen, 795 (1957)
on p. 797, it was held that in using its discretion the agency should
consider the interesfts of both the Government and the employee.
Since the matter is a discretionary one, it is not within the Jurisdiction
of our Office to question the propriety of the refusal to authorize such
expenses.

On the basis of the foregoing, that part of the settlement certi-
ficate date November 22, 1976, issued by our Claims Division which
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disallowed Mr. Johonson's claim for mileage expein2es is hereby
affirmed.

Deputy Comptrolle General
of the United States
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