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USAF (Retired) (Deceased)

DIGEST: When the surviving spouse of a

survivor benefit plan (SBP) partici-
pant is also entitled to Dependency
and Indemnity Compensation (DIC) from
thi Veterans Administration, the SBP
annuity must be reduced (or eliminated)
by the amount of DIC entitlement under
10 U.S.C. 1450(c), even though the DIC
payment is predicated on the survivor's
marriage to another merber w1-a di'ed of
service related causes. -:The reduction
is require4 whether or not the spouse
upon -whose service the DIC pa'yment is
predicated could have pArticipated in.
SBP.

This action is in response to a lefter'dated Septem-
ber 26, 1977, with enclosures, from Mr. Ernest E. Heuer,
fDeputyAccounting ind Finance officer, Headquarters Air,
Force Accountin~g and Finance Center, req'ue'sting Ln advance

| ~~decision as to the propriety of making payment on a vou'cher
in favor of Mrs. Marie T. Baker, in the amount of $227.89,
representing an annuity payment under the Survivlor Benefit
Plan (SBP), 10 U.S.C. 1447-1455, for September ±977, as the
surviving spouse of the late Technical Sergeant John C.
Baker, USAF, in the, circumstances described in that letter.
That request was forwarded here by letter dated November 1,
1977, from the. Acting Assistant Director, Accounting and
Finance, Depal.rtent of the Air Force, and has been assigned
Air Force Submission No. DO-AF-1278, by the Departm'.nt of
Defense Military Pay and Allowance Committee.

The question raised involves the requirement of
10 U.S.C. 1450(c) tihat an SBP annuity otherw!ie payable
be reduced by the amount of Dependency and in.eamnity Compen-
sation (DIC) to which the surviving spoude is entitled
under 38 U.S.C. 411(a). Specifically, whether the annuity
of the surviving spouse of a retired member who was covered
by SBP must be reduced by the amount of DIC to which touch
spouse is entitled as the result of a prior marriage,
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particularly where the earlier marriage was terminated by
the spouse's death before the SBP was enacted.

The submission states that Sergeant Baker retired from
the Air Force on July 31, 1974, and elected an SBP annuity
for his spouse, Marie T. Baker, on a reduced base amount of
$300. He died in retirement on February 14, 1977, and
monthly annuity payments of $227.89, were made to Mrs. Baker
through August 31, 1977. The payments were stopped at that
time because it was discovered that Mrs. Baker was receiv-
irng monthly Dependency and Indemnity Compensation (DIC)
from the Veterans Administration (VA) in an amount in
excess of her SBP annuity entitlement.

The submission goes on to state that the i1C payment
was not being made to Mrs. Baker incident to the death of,.
Sergeant Baker, since he did not die of a service-connected
causer Rather, it appears that at the time of her marriage
to Sergeant Baker in 1946, she was the widow of a member or
former member of the service, Mr. J. B. Tyler, who died of
a service-connected cause. The DIC payments which she
currently is entitled to receive from the VA are solely as
a consequence of her marriage to Mr. Tyler.

The question centers around the meaning of 10 U.S.C.
1450(c) which provides:

"(c) If, upon the death of a person to
whom section 1448 of this title applies, the
widow or widower of that person is also
entitled to compensation under section 411(a)
of title 38, the widow or widower may be
paid an annuity under this section, but only
in the amount that the annuity otherwise
payable under this section would exceed that
compensation."

That subsection does not specifically provide that DIC
entitlement must be predicated upon the service of the
spouse whose death resultE in the SBP payment in order
for the restriction to be applied. Nevertheless, we have
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revtirijtd ta:. history of that provision to see if Congress
might have intended that result. We find nothing in that
history which discusses the applicability thereof in a
situation such as this where a surviving spouse is entitled
to benefits on account of miore than one deceased spouse.
The descriptions of the effect of that section treat only
the more usual situation where l'enefits are derived from
one deceased spouse.

It is clear, however, that.Congress eCd not intend that
a surviving spouse should receive multiple'benefits because
heaor she is the surviving spouse of more (han one member.
In't:hat coniniection 10 U.S.C. 1450(b) provides that a surviv-
,' -vi spcase4who would otherwise be entitled to more than one
&m'd on ,',Thount of two spouses who died while covered there-
b2 muM' -Aect bhich RBP hbnefit to 'receive.

It is noted further that the -purpose of SEP was to
provide a minimum income for thc, surviving spouse of a
rijlitary reatree. That minimum was set at 55 percent of
the meitber's retired pay unless a lowei: basic amount was
selected by the retiree. Thus, benefits provided and
deductions required from retired pay are not predicated
upon a fixed annuity payable regardless of circumstances.
In the circumstances we cannot impute to Congress an
intent to limit the DIC payments referred to in lo U.S.C.
1450(c) to those payable as a result of the member upon
whose death the SBP annuity becomes payable.

Accordingly, it is concluded that the limiation on
SBP payments arising fr'm entitlement to DIC must be
applied evert!-if the DIC entitlement is based upon 'the
sr-viving spouse's status as survivor of an individual
other than the one on whose death SEP becomes payable.

-The voucher' aubrnitted is retained. However, if other-
wise 'due, Mrs. Baker may be refunded amounts contributed
by Sergeant Bnker for SEP coverage under io U.s.C. 1450(e).

1*puty comptroller Genera
of the United States.
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