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FtLE: B-189358 DATE: February 8, 1978

MATTER OF: Richard L. Canes - Transportation of Hovisehuld
Goods

DIGEST:

1. Employee indebtedness arising fromeexcess cost of shipping
household goods incident to permanent change of station
cannot be waived since the authority is statutory and 5
U.S.C. 5724 limits the mtximum weight which may be trans-
ported at Government expense LO 11,000 poutIda.

2. If property was after-acquired, costs could not be reim-
bursad since rule is well established that responsibility
of Government for Household goods is limited to those owned
by employee on effectiae date of travel authorization. 52
Comp. Gen. 765 (1973).

3. Assuming employee has been given erroneous information,
rights are determined on the basis of the facts in the
matter rather than information provided. United Stateti
is not liable for erroneous actions of its officers,
agents or employees even though comwitted in p rformance
of their official duties. 44 Comp. Gen. 337 (1964).

4. Waiver of certain claims of the Unit2d States Government
against a person arising out of erroneous patment of pay
or allowances cf civilian employees is. authorized when
collection action would be against equity and good con-
suiencet and not in best interest of United States, but
such authority does not extend to indebtedness resnlting
fror oj'yinent if travel and transportation expensec, and
allodiuLaes and relocation expenses. 5 U.S.C. 5584; 4
C.P.R. 91.2(c) (1977).

By letter dated June 2, 1977, Edwin J. Fost, Chief,
Accounting Sectioa, Office of Controller, Drug 'Bnforcement
Administration (DEA), Department of Justice, Iceuests our
decision concerning the liability of EHr. Richard L. Canas,
a DEA employee, for excess transportation costs incident to
a transfer of duty station.
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Department of Justice travel orders dated April 25, 1975,
and amended May 8, 1975, authorized Mr. Canes' transfer of
official station from San Francisco, California, to Guatemala
City, Guatemala, The orders authorized the transportation of
household goods and personal effects not to exceed 11,000
pounds. However, DEA shipped for Mr. Canas 12,120 pounds of
household goods under Government bill of lading (GBL) No. K-
2553522 and 235 pounds under GBL No. K-2937224, for a total
net weight of 12,355 pounds. DEA determined that the employee
wan personally liable for the excess weight over 11,000 pounds
in accordance with the Faderal Travel Regulations (fTR) (FPKK
101-7) (May 1973), paragraph 2-8.4e(a), and Mr. Canes was
billed for $1,111.79.

DEA requests that we advise: "(1) 'if there are any cir-
cumstances under which employee's liability for excess weight
over and above the maximum specified in the FederAl Travel
Regulations (FPMR 101-7)can be waived and (2), if so, do the
circumstances surrounding Special Agent Canas change of station
from Sar. Francisco, California, to Guatemala City, Guatemala,
qualify."

Mr. Canes states that he does not feel that he should be
held liable for the cost of excess weight under tha conditions
applicable in this case. He states that he carefully followed
instructions of the DEA Transfer Control Unit, as well as DEA
guidance handbooks for employees. Mr. Canus says that he was not
aware of the weight of his househnld goods until he was advised
by DEA of the excess weight. And because he was not aware of
the weight of his household goods, and upon advike of a DEA
employee in its Transfer Unit, Mr. Canes requested and received
a second shipment of household goods on GBL No. K-2937224,
which further increased his liability for excess weight.

Prior to the move, a Bear Van Lines employee estimated the
weight of the household goods at 9,0o0 pounds, plus or minus
500 pounds. In addition, DEA handbook entitled "Guida for In-
curring and Claiming Expenses Incident To Change Of Cfficial
Station - Foreign," provides an estimate table based on so many
pounds of household goods per room, per house. Applying the
estimate to Mr. Canas' household goods, he obtained an estimate
of 9,500 pounds. Thus, Mr. Canas alleges that the net weight
of 12,120 pounds for the shipment on GBL K-2553522 is completely
unreasonable.
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Mr. Canas alleges that the Bear Van Lines employee failed
to comply with several provisions of a DEA handbook entitled
"DEA Service Requirements For The Transportation Of Household
Goods By The Bill Of Lading Method," specifically Section II,
paragraph 12b and 12c. The paragraphs provide in pertinent
part:

"b. The net weight shall B'e deterninued in the manner
described by the Interstute Cvmmerce Commission Regulations,
Title '19, CPR, 1056.10. Weighing shall be performed by a
certified woighmaster as soon as possiLble after loading.
The c'wner or a DEA representative may accompany the carrier
to the weighing of the shipment. One copy of each certified
weight certificate will be furnished the owner prior to
unloading at final destination. * * *

"c. In deti-min.:inig the net weight for containerized
shipments, all padding material of any type and blocking
arM bractug material. for the carrier's convenience to
se-are the shipment will be included in the tare weight."

Mr. Canas says that the carrier failed to comply with paragraph
12b because he did not receive a copy of the certified weight
certificate until February 1977, several years after his move
and that it failed to comply with paiagraph 12c because the van
was empty when it was loaded at his residence and the blocking
and bracing material at destination was therefore not included
in the tare weight.

Mr. Canas raises several other questions about his move in-
vclving his inconvenience, routing, and the subsequent delay in
the delivery of his household goods. However, these points are
not relevant here..

Authority for transporting the household effects of transferred
employees at Government expense is found at 5 U.S.C. 5724(a)
(1970), which also establishes the maximum weight of the goods
authorized to be transported as 11,000 pounds. The implementing
regulations to that statute are found in the Federal Travel
Regulations, FPMR 101-7, May 1973, in effect at the time of/the
travel. FTR paragraph 2-8.2(a) repeats the 11,000 pound maximum
weight allowance found in the statute, ard provides in paragraph
2-8.4e.(2) that the employee is responsible for the excess weight.
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Thus, the 11,000 pound weight limitation is statutory, and no
Government agency or employee has the authority to permit
transportation in excess of the weight limitation. Therefore,
regardless of the reasons for the shipmc , the excessive
weight of household goods, the law does no. permit payment by
the Government of charges incurred incident to shipment of the
excess weight. See for example, B-181631, October 9, 1974,
where the carrier underestimated the weight of an employee's
household goods by 6,360 pounds.

Mr. Canas alleges that a DEA employee was negligent in
advising him to ship the second shipment inasmuch as his weight
limit was exceeded. However, the record seems to indicate that
the fDEA employee also was not aware that Mr. Canas had exceeded
his weight allowance when the second shipment was suggested.
The record also is not clear if Mr. Canas had title to the chairs
shipped on the secofid or later shipment on GBL K-2937224, or if
the property was after-acquired. If ifter-acquired, the costs
could not be reimbursed in any event since the rule is well es-
tablished that the responsibility of the Government for shipment
of household goods is limited to those goods owned by an employee
on the effective date nf nis travel authorization. FIR paragraph
2-3.1c(5); 52 Comp. Can. 765 (1973); B-185638, February 28, 1977;
B-183385, April 28, 1976.

Even assuming that Mr. Canas may have been given erroneous
information about the shipment of his household goods, his rights
are for determination on the basis of the facts in the matter
rather than the information provided. And in the absence of
specific authority, the United States is not liable for the
erroneous actions of its officers, agents or employees, even
though committed in the performance of their official duties.
44 Comp. Gen. 337 (1964).

It is true, as Mr. Canas states, that DEA and Interstate Com-
merce Commission (ICC) regulations provide tha& the carrier shall
give the shipper a copy of the weight certificate upon delivery.
See 49 C.F.R. 1056.6(b) (1976). However, the ICC regulation also
states that the shipper can be given a copy of the weight certifi-
cate at the weighing station and states at 49 C.F.R. 1056.6(a)(1)
(1976) that:
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"the person paying the freight charges, or 5i .prtsenta-
tive, upon request of either, shall be permitL, without
charge to accompany, in his own conveyance, the carrier
to the vwighing station al..i to observe the weighing of his
shipmcnt after loading. The carrier otahl use a certified
scale which will permit the tripper to obaarve the weighing
of his shipment without causing delay."

Paragraph 12d of the PEA handbook contains a similar provisio,..
Thus, Mr. Canas could have accompanied the shipment to the
weighing station and obtained the correct waight.

The DEA regulations also provide for the det&rLtiiatlon of the
net weight of contaiferized shipments by includinr- '-locking and
bracing material in the- tare weight. However, the - acrd con-
tains certified weight certificates for the taire san gross weights
of the shipment and since the certificates indicate that the sale
vehicle was used, there is a strong presumption that the ship-
ment was weighed prior to containerization by the carrier. This
would mean that the packing material was added at a later date
and would have no bearing on the net weight determination.

We know of no authority under which liability to the United
States for the excess costs may be waived. Waivers of certain
claims of the United States against a person arising out of
erroneous payment of pay or allowances of civilian employees
are authorized when collection would be against equity and good
conscience and not in the best interest of the United States
under 5 U.S.C. i584(1970). However, such.waiver authority does
not extend to indebtedness resulting from payment of travel and
transportation expenses and allowances and relocation expenses
payable under 5 U.S.C. 5724a (1970). See 4 C.F.R. 91.2(c) (1977).

Action should be taken by the agency in accordance with this
decision.

Peputy Comptroller General'
of the United States
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