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DIGEST:

1. Since carrier has burden of proving applicahility of its freight
charges, bare assertion that carrier's manner of loading shipment
subjected 1{ to higher charges based on capacity load rule of
applicable tariff is Insufficient where another feasible manner
of load’'n; weuld not subkject shipment to the higher charges based
ou chat rule.

2, Carrier not entitled to freight charges based on capacity load
rule where vehicle furnished by carrier has smaller loading area
than those defined in the rule.

Yullow Freight System, Ine. (Yellow Freight) requeats r.view by
the Comptroller General of the United States of the General Services
Administration's (GSA) action in collecting an alleged transporiation
overcharge by deduction frou freight charges otherwise due the carrier.

A deduction action constitutes a settlement within the meaning of
Section 201(3) of the Gencral Accounting Office Act of 1974, 49 U.S.C.
66(b7 (Supp. V 1975}, and of 4 C.F.L. 53.1(L)(1) and 53.2 (1977).

Yellow Freight's request is in compliance with the provisions of 4 C.F.RK.
53.3 (1977) and the request for review is granted.

GSA's action was taken on a shipment tendered to Yellow Freight
on September 16, 1974, under Government bill of lading No. K-6655267.
The shipmeat was described on the bill of ladiag as "2 S MACHINERY OR
MACHINES NOIL * % *.'" fThe larger skid measured 15' 1" long by 5' wide
by 7' 6" high; the other measured 10' 6" long by 2' 3" wide by 1' 8"
high.

The shipment weighed 13,800 pounds, was loaded intu the carrier's
trailer Mo. 6438 and was transported by the carrier from Watervliet,
New York, to Pico Rivera, California.

Yellow Freieht collected freight charges of $1,804.80 on the ship-
ment. GSA in its audit discovared an overcharge of $330.30. The carrier
protested the audit action and, dissatisfied with GSA's respons2 zo its
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protest, asked for our review, Meanwhile, r:he I-mipent tolling of
the appllicable statute of limitations forced GSA to cause the over-
charge to be collected by deduction. 49 U.&.C. 66(a) (Supp. V 1975,

GSA states, and Yellow Freight wpparently goreres, that the
applicable transportation charges are derived from U. S, Government:
Quotation ICC RMD 33, issued under 49 U.S.C, 317 on behalf of Yellow
Freight and other motor carricrs by the Rocky Mountain HMotor Tariff
Bureau, Inc., The quotation, among other things, 1s governed by
Rocky Mountain Motor Tariff Bureau, Inc., Tariff ICC R 220, MF-ICC
198 (Tariff ICC RMB 120, One of thu rules in that publication is
item 610-5, titled "MINIMIM CHARGE —~ CAPACITY LOADS." (GSA originelly
contended that ir any event item €10-5 was not appiicable to shipment;
it has abandoned that contention.)

The issue here is simply staterd: Yellow Freigh* contends that
itenn 5§10-5-~the capacity load rule——applics to ti.e shipment; GSA
contends that 1t does not and GSA's contention is the basis for the
overcharge.

GSA says that when this shiptient was transported item 610~5 rcad
in pertirent part:

"MINTHUM CHARGE — CAPACITY LOADS
(Subject to Notes 1 Thru 5)

(1) When any shipment that is subject to LTL, Volume, or
Truckload rates is tendered to the carrier and occupies
the full visille caparity of one or more vehicles, tle
winimum charge for that caantivy of freight loaded in
or on each vehicle will Le¢ the charge based on the
truckload or volume minimum weigl:'t, at the trucklead or
valume rate applicable.

* k % &

Note 1 - The te:us 'occupies the full visible capacity,'
"loaded to capacity’ or 'capaciiy load' refers [sic] to the
extent each vehicle is loaded and means [sic]:

(a) *hat aquantity of freight which, in the manner loaded so
fill:: a vehicle., that no additional article in the shipping
form tendered identical in size to the largzst article in
the shipment can be loadei in or on the vehicle; or
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(b) That maximum quantity of freight that can be leyally
loaded in or on a vehicle because of the weight or size
limitations of State or regulatory bodies,

Note [ -~ The term 'vehicle' as used in this item means a
trailer, or combination of trailers of not leas than 2400
cubic feet capacity, or with 310 square feet of floor space

if flat bed or open top equipment is requzsted or furnished,
propelled or drawn Ly 8 single power unit and used on the
highways in the trsnsportation of property. On request f

the shipper, the carricr shall endeavor to furnish the largest
vehicle available. The shipper will have the right to refusze
the vehicle offered, but once loading has begun, provisican

of thig item will apply.

[(Notes 3 through 5 not involved]

*k k k x ¢

Yellow Freight furmished with its request for -view some statistics
on its trailers. These indicate that trailer No. 6432 1s a 4Ju-foot
open top trailer with these inside dimensionms: 39 fect, 7 1/4 laches
long, 91 1/2 inches wide and 98 7/8 inches high.

' The carrier argues that becaure of the height nf the larger skid
(90 inches), the two skids in the shipment could not be loaded one on
top of the other and that when loaded end to end the tun skids measured
25 feet, 7 inches 1long. The carrier concludes that the capacity load
rule applies because * * * no rdditional article in the shipping form
tendered identical in size o the largest article in the shipment"
could have been loaded on the 40-foot trailer. The carrier mecans that
vhen the two skids are lcaded end to en! another skid equal in size

to the larger skid (15 faet, l-iach leng) could nor have been loaded
on the traile-,

GSA disagrees. It argues that the two skids could have been
loaded aide by side using a total width of 87 inches (the inside widih
of the trailer is 4 1/2 inches) and that ancther skid equal in size
to the larger skid (15 feet, 1-inch long) could have been loaded end
to end with thae larger skid on the trailer.

We agree with GSA,
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The bill of 'ading indicates that the carrier yerformed pick-up
services at origin. This 1s a strong indicatiosn that the manner of
loading trailer No. 6438 was determined by the carrier at its terminal,
This ls important hacause the definitions in Note 1 of item 610-5,
particularly the phrase "in the manner loaded so fills a vehicle,"
dictate whether a shipment 1s to be considered and charged for as a
"erpacity load." However, other than the mere assertion by Yellow
Freight that the two skids were loaded end to end in the trailer,
the record contains no proof that the shipment, in fact, was loaded
in that menner. It scems clear that the manner of leading determines
the app-acability of the frei_ht charges claimed by Yellow Freight.
And the burden of proving th. )plicability of these freight charges
resta with the carrler. See lnited States v. llew Yoirk, New Haven &
Hartford R.R., 355 U.S. 253, 260 (1957). Since it is obvious that

an alternate method of loading exists, the carrier's bare assertion
that the shipmeat was loaded in a certain manner, does not sustain
the carrier's burden of proving the applicabllity of the freight
charges it claims are due it.

We have snother rcason for agreeing with CSA's contention that
iten 610~-5 of Tariff ICC RMB 120, the capacity load rule, does not
apply to the shipment tronsported under GBL No. K-6655267.

610-5 applies co shipments in a 'vehicle" or '"vchicles."
Note ¢ . the item defines a "vehiele" to mean, among other things,
.. . trailer . . . wirh 310 square feet of [locor space 1f . . .
open Lup equipment is . . . furnished . . ."

Trailer No. 6438 1f described in stutistics fummished by Yellow
Freight ar an open top :railer having an 1iside length of 39 feet,
7 1/4 inches, and an inside width cf 91 1/2 inches. These dimensiorns
yield 302 square feet, which is less thin the 310 square feet required
by item (10-5, The capacity load rule in iter 510-5 therefrre does
not apply to the shipment transported under Cou No. K-6655267,

GSA's &ction in vollecting the transportation overcharge by
deduction has not been showm to have been in error otherwise and 1t

is sustained.
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