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Special Assistance for Training Handicapped Employees ccncerning
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Pecision by Rotert F. Keller, Deputy Comptroller General.

Issue Area: £ducation, Training, and Employment Proqrams:
Frograms for Specific Target Groups (1108).

Contact: Office of the General Counsel: General Government
Matters.

Budget Function: Education, Manpower, and Social Services:
Training and Employment (504).

Organization Concerned: Civil Service Comaission.

Authority: Governsent Bmployees' Training Act (5 U.S.r. 4101-98;
5 0.5.C. 7153). Rehabilitation Act of 1973, as amended (29
0.S.. 791 (Supp. ¥V)). 5 0U.S.C. 3102. 5 J.S.C. 4109. 31
U.5.C. 628, 53 Comp. Gen. 351. 53 Comp. Gen. 354. 3 comp.
Gen. 433. 23 Comp. Gen. 831. 45 Ccmp. Gen. 215.

The Acting Chairman of the Civil Service Commission ;
requested concurrence of the view that "special expenses of
making training courses available to the handicapped,
particularly the communications-impaired employees, are
reasonable in vien of the Government's responsibilities under
the pertinent legislation." A specific question was whether

funds generally available for employee training are available to
pay for such special expenses as interpreters for the deaf and

r2aders for the blind. Special expenses necessary to ehable
handicapped employees to participate in Government training
courses may be paid with appropriated funds. (Author/SW)
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FILE: B-188710 DATE: geptembar 23, 1977

MATTER CIF: Special Assistance {or Training Handicapped
Employees Concerning Trai:fng Courses

DIGEST: Special expenses, such as roaders, sign language
. interpreters, briille, atc., nec cessary to enable
handicapped employees to participate in Govern-
mant training courses provided under 5 U.S.C. §
4109, may be paid with appropriated fuuds.

This is in response to a letter from the Acting Chairman, Civi)
Serviee Commigssion (Commission) requesting our concurience in the
Commission's view that "'special expenses of making training courses
available to the handicapp:d, perticulerly the communicetiene-impaired
employees, rte reasonable in view of the Government's responsibilities
® % #" undlr the Government Employees' Training Act, 5 U.S.C. §§ 4101 -
4118 (1970); 5°U.S.¢. § 7153 (1970); and the Rehabilitation Act of -
1973, as armended, 29 U.S.C.§ 791 (Supp., V, 1975). The Acting Chair-
man asks specifically whether funde generall: available for training
of employees, pursuant to 5 U.S.C. § 4109, are available to pay for
_svch specisl expanses:as interpreters for the deaf, readers for the
" blind, and teping and/s > brailling of materials which are necessary
to provide access for handicapped employees to printed materials
covered in a courae.

tnder 5 U.S.C. § 4169, agency appropriations are available to
pay, or reimburse an employee for, all or part nof the necessary
expenses of training, including the necessary costs of "% * % ger-
viceu or facilities directly related to the training of the employee."
The agency head has discretionary authority to determine what con-
stitutes "necessary expenses' in the first instance (Federal Per-
sonnel Manual, ch. 410, sec. 6-1(a)) and "is urged to establish a
poliey to assure that just and equiteble financial assistance is
provided." (Section 6-1(b) ) Nevertheless he must be mindful of
the provisions of 31 U.,S. C.xﬁ 628 which warns that "except as
otherwise provided by law, sums appropriated for various bzranches
of expenditure in <he public gerviee shall be applied solely to
the objects for which they ara respectively made, and for no others."

It is a settled rule of statutory comstruction that where an
appropriation is made for a particular object, purpose, or program,
it is available for expennes which are reasonably necessary and
proper or incidental to the execution of the object, purpose, or
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program for which thea appropriation was uade, except as to expend-
itures in contrevention of law or for soua purpose for which other
appropriations nxu morn specifically available. 53 Comp. Gen., 351,
354 (1973). The 'yuestion, therefore, is whether these apecial
expenses nay be considered to be "necescary'. expenses which may

be funded from cgency appropriations pursuant to 5 U,.8.C. § 4109
or "necessdr?" to accomplish sowe other object or puzpose duly
authorized Ly law.

Certninf} the equipment and services contemplated are ''directly
related" to training. Nevertheless, we have stated in past decisions
that even though certain equipment could be said to be necessary to
accoumplish the purposee ¢f the appropriation, public funds could not
be usei{ to provide it if the equipment could be termed 'personal,"

i.e., the kind of equipment an employee could reasonably be expected

to provide foy himself in order to carry out the duties of his posi-
tion. 3 Comp. Gen. 433 (1925); 23 id. 831 (1944). See also '~ id.
215 (1965).

waavar, the special expenses described by the Comnission for
providing traini..g to the handicapped ara diatinguish&ble from
expenses for equipment necessary for an employee to. qualify himself
to perform his ofiicial duties. First, tha equipment and gervices
are not intended to be used by the nandicapped employeulin connectioa
with his regular duties. Any employee is, presumptively, qualified
to perform his official duti-a. Training is provided, not to
qualify the employee, but to 1ncreaae ‘his’ knowledge, skill, or
proficiency, thus benefiting the Govarament as the employex,
although there is also a benefit to the employea. Moreover the
trailling or taping of training curricula, for example, is not
designed to benefit only one employee, but can be used to make
the same training avillable to any visually-handicapped employze
eliginle t. take training courses.

Payment of the expenses in question is therefore not precluded
by the cited decisions. 7The question remains, however, whether they
are allowable under the Training Act,

The Commission has called to our attention, in connection with
this question, two other statutory provisions. Section 7153 of ti-
tle 5, United States Code, 1equ1rna the President to preacribe rules
prohibiting, as nearly as conditions 0f good administration warrant,
discrimination because of physical handirap in the competiLive ser- |
vice. Also, 29 U.S.C. § 791, supra, requires each executive branch
agency to submit. to the Commission an affirmacive action program plcn :
for the hiring, placement, and advancement of handicapped individuals. 4
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Tbesa two otntutel, wviiile they do not, hesr dirsctly on the issue
of . the availatility of finds under the ﬁrainios Act, raflect the con-

cern of the Congrecs that handicapped -uployee- ?ot be denied equal

opportunity in the Federal service. Ceriainly, /me form of opportunity

is found in the extensive training activities of. { .« various agencies
conducted under the Training Act, While training (s provided under
the act for the benefit of the agency iIn ordex-tr increase employees'
proficiency in the performance of their work, one consequence of
training is the opportunity Zor employees to advance. A use of
agency furds to make such opportunities equally availabla to handi-
cpped employees by making it possible for them to receive the
training neccssary for advancement appears to be entirely consistent
with each agency's affirmative action mandate.

In sum, an agency, having authority under the Training Act to
use its approprletione for necessary expenses directly related to
the training of employees, may pay expenses necessary to make
training curricula accessit-le to otherwise qualified handicapped
employecs. 5 U.S, .C. § 7153 and 29 U.S.C. § 791 make clear th)
intent of the Congress concerning equal opportunity for the handi-
capped, Theseulatter statuctes reinforoe our view that any, doubt
as to whathar Training Act funds were intended to be used in this
macner should be resolved in favor of an interpretation which
recognizes the importance of making training available to all
qualified employees.

One final point reqniree diecuaeion. bection 3102 of title 5,
United States Code (1970), opecificelly authorizea the employment of
reading assistants for blind employees, provided that the expense. is
assumed by the employee or a non-profit organization on his behalf.
The Commission, in its request to us, mentions readers for the blind
as one ol the expenses which it proposes might be funded under the
Training hct. Presumably, blind or visually handioepped employees
needing readers to perform the funections of their positions will
provide them under the authority of 5 U.S.C. § 3102, As discussed
above, however, training expenses are distinguishable from those
personal. expenses nec¢ssary for an employee to qualify himself
for his position. This deeision therefore does not constitute
authority for agencles to hire readers at public expense for
individual blind employees other than in connection with training.

DUP“W Comptroller G &nern
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