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DIGEST:

1. Contracts for pipeline transportation services may be
procured by negotiation under ASPR.

2. Bilateral contract for pipeline transportation services
*hotald have been negotiated under and contain appropriate
provisions from ASPR where bill of lhiding io not the basic
procurement docuaent but is used to accomplish the trans-
portation servicen covered by the bilateral contract.

The Directurate of Supplyi'OperatiorA, Defense Fuel Supply
Center, Defense Lo3iutice Ageiocy, fDeparament of Defense, has
requested our evaluation of a coniract for pipeline transporta-
tion services for its legal sufficiency and overall efficiency
as a rate agreement entered into under the provisions of
Section"22 of the interstate Cown-rce Act, as anended, 49 U.S.C.
22 (1970). We also have been asked to cooient on whether pipeline
transportation services may be procured b- negotiation under the
provisions of the Armed Services Procuremant Regulations (ASPR).

The contract im between SouthernjPacific Pipe Lines, inc.
(Soutiern Pacific), and the United States Government 'anca'cOvers
the trainportatio' of petroleum products bySoutheirr. Pacific's
pipeline from Norvalk, California, to Norton Air Force lase,
California. Under the terms of the contract, Southerr Pacific
is to fulfil: all of the Government'a actual pipeline transporta-
tion service requirements for an indefinite period at specified
rates or at rates to be determined by subsequent negotiations.
While the Government doas not guarantee any particular voliume of
traffic, the cntract obligates it to procure all of Norton Air
Force Base's raqtiraments for pipeline transportation services
from Southern Pacific.

Procurement offidciils'of the United Statea have greater
latitude than do private paities in arranging with inte'ested
carriers for reduced rates or for services not off red to the
general public because of specific provisions in the Interstate
Comerce Act authorizivg service to the Government free or at
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raducei rates, 49 U.S.C. 22, 317(b), 906(c) (Supp. V, 1975).
The ace situation prevaili as to the Government'a intrastate
traffic. See United States v. Georgia Public Service CaiajuonD
371 U.S. 285 (1963); Public Utilities Coiis.ion of Cal7fornia
v. United States, 355 U.S. '34 (1958).

The usual practice, then, im that the carrier or carriers
willing to provide the special service or the reduced rate
sought by the United States wake a continuing offer of such
service and rate. This continuing offer in accepted and ripens
int2 a contract, am to a particular shipment, when the offeree
elects to and does utilize the service described in the offer
and mettles the charges in accordance with its tern. 45 Comp.
Gen. fl8, 121 (1965). And the Covernuant bill of lading issued
to cover the individual shipment represents the contract made
by the parties.

The Southern Padific cantract does not involve a normal
tender of freight offered in response to Southern Pacific's
continuing offer to transport petroleum products at a given
rate. Item 15 of the Southern Pacific contract provides in
part:

"In consideration of the Carrier's agrament
to provide the transportation services herein
described at the rates established by Item 2,
the United States hereby ., agrees to
purchase all required pipelin transportation
service from said Carrier. 

It is an elementary principle of contract law that where parties
to an agreement exchange mutual promise, a bilateral contract
arise. S. Yanm On dontracts, see. 6 (2d ad. 1965). And it is
clear that the above termu contemplate the formation of a
bilateral contract. 'If outhern Pacific failed to provide the
prescribed transportation services or if the Government failed
to utilize Southern Pacific's pipeline for all of its required
pipeline transportation services, either party would be liable
to respond in damages for breath of the contract.

Generally, the Government'a tranrport Aion needs are not
procured from common carriers through foru i contracting
procedures. Section 321 of the Transports lon Act of 1940,
49 U.S.C. 65 (Supp. V, 1975), authorizes t .e procurement of
transportation services from any conon cs rier inwfully
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aperatlng in the territory where much services are to be
;*rfored and expressly excludes the procurement of transpor-
tation aervicem from the format advertining requirements of
41 U.S.C. 5 (Supp. V, 1975). The rationale underlying thir
exclusion i± that common carriers hold themselver kzut to perform
the services for which they are certificated, at published
rates, for all who apply, including the United States. Thi
exemption ham been .?rnstraed to authorize procuresuat of
transportation services by negotiaticn. H.R. Rep. No. 109,
80th Cong., let Semn 16 (1947). The authority to negotiate
contracts for transportation man ±rv s is preserved by
Section 2(c) (17) of the Armed Services Procurement Act of 1947,
as amended, 10 U.S.C. 2304(a)(171 (Supp. V, .975), and by
Section III of ASPR.

>Aumittdiiy ASPR does not apjly to transportation services
prC-ured by bills of lading or other similar forms ASPR 1-102
4V1 daed.). FwRever, these transportation services were not
pta-ired by bills of I ding. See the reciprocal procurement
obligations created by Etee 15 of the contract. And item 18,
titled "SHIPflNr DOCUkIENTS " of the Southern Pacific contract
provider

"Shipper route orders and Government Bills
of Lading issued to accomplieh movements
under the terms hereof shall cite this
contract as thd authority therefor."

The use of uhidjer route orders and Government bills of lading
under this contract seem incidental to the procurement of the
pipeline ser4ices covered by item 15 of the contract (indeed,
their use seems similar to the use of purchase orders under a
supply contract). Since the bill of lading is not the basic
procurement document, the contract should have been negotiated
under and contained appropriate provisions from the Armed
Services Procurement Regulations.

We are-not stating that all bilateral contractsfor
transportation servicen need contain appropriate ASPP provisions.
However, they should unless the basic procurement document for
the transportation services is the bill of lading or other
similar document described in ASPR 1-102 (1976 ed.), i.e., thosie
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used in connection with the usual continuing offers received
from carriers for both interstate and intrastate tranmpcrtation
uervi:au.

RLi.,j LLI

Deputy Comptroller General
of the United State.
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