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MATTER O:=: Pete Lewis, Jr. - Use of Military Leave

DIGEST: ) civilian cmployee whose regular workweck
includes Sunday may not take military leave
under 5 U,.S.C. § 6323(a) {(1970) to attend
weekend drills, Employce is entitled to
military leave under section 6323(a) cnly if
he is on active duty under 10 U.S.C. § 270(a)
(Supp. I, 1971) as member of reserve
component of armed fcrces or cngaged
in field or coast defense training under
32 U.S.C. §§ 502-505 (1970) as member of
National Cuard, See 32 Comp., Gen. 363
(1953).

2. Civilian ecmployec, whosc regular workweek
includes Sunday and who takes annual leave
on Sunday after military leave under 5 U, S, C,
§ 6323(a) (1970) is exhausted, may not reccive
overtime and differentials normally payahle
to employec in military leave status. Section
6323(a) limits entitlement to leave for military
training withou. luss of pay, allowances,
performance, or efliciency raiing to maximum
of 15 days per year and overtirnc is nol payable
to employee on annual or sick leave,

3. Employee may not be charged military leave
on nonworkday at beginning or end of period
of military iraining when he was prevented from
working overtime because of his mililary status
since employee would not be required to perform
overtime on such day,

4. Employee may not take military leave on
nonworkday on which he was prevented from
working overtime duc to attending weelcend
drill because military leave may not be uscd
for such absence and may not be charged on
nonworkdays other than intcrvening nonworkdays
in period of continuing military duty.
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¢. Employee may not take cnnual leave on
nonworkday when military leave entitle-
ment under 5 U, S,C, § 6323(a) is exhausted,
as O J.8.C. § 6302(a) provides tnat days of
ieave under Annual and Sick Leave Act are
exclusive of holidays and nonworkdays,

6. Although employece was prevented from working
overtime on nonworkday becouse he attended
military drill, he may not take anncal leave to
be eiiffible for overtime pa,, since annual leave
may not he charged on nonworkday.

By a letter dated December 3, 1976, Ms. Martha E. Albrecht,
Director, Finauce Depariment, Navy Regional IFinance Center,
Washingion, . C,, forwarded a request for an advance decision
by the Commanding Officer, Naval Supply Center, Norfolk,
Virginia. The request concerns the usec of military and annual leave
by Mr. Pete Lewis, Jr., an employce of the Cenier, whose regular
workwceek is other than Monday through IPriday, Mr. Lewis is a
member of the Naval Reserve and is required to attend weckend
drills on Sunday, a regular workday, as well as on Satlurday, a
nonworkday, when he is often scheduled for overtime work. In
addition, Mr. l.ewis misses work at the beginning and end of
annual duty training each ycar while in a military {ravel status,

The request for the decision was also accompanied by a voucher

in favor of Mr, Lewis for pay on June 19, 1976, a nonworkday on
which he attendo a weekend drill with his reserve unit, Since

Mr, Lewis did nul work on that day, although he was scheduled for
overtime on that day, Mr. Lewis requesicd annual leave (o be eligible

for overiime pay.

Specifically, the Comimanding Offirer asks the following
questions:

"Question 1, May a Naval Reservist use military
leave, subject to the maximum allowable
15 days, to attend required weckly
training drills, when such attendance
would cause him to be absent from
work ?

"Question 2, May an employcc. who is granted annual
leave to attend mi‘ilary training in excess
of 15 days, be paid for differcntials and
overtime to which he would have been

-2 -




B-1£61.5

entitied had he been on military leave
instead of annual ler.ve?

"Questivn 2.  Snould an employ :e of the Government
be charged military leave for a non-
workday at th~ beginning or end of
an exiended period of military training
when he was prevented from working
overtime on that day because of his
mii'tary duty status?

Ny, Ty

3 "Question 4. Would it be permissabla 1o charge

i an emplo;ree military leave ona

1 nor.~workde v on which the employee
we.s preventel from working overiime
due to attending a weekend drill thereby
entitling him {9 cnmpensation for the
overtime?

"Qucstion 5. Would it b2 permissable to grant an
employee annual leave, in licu of
military leave, at his request, for
a non-workday to entille him to
compensation for overtime whick he

L was prevented from working due Lo

absence on military training in excess

of 15 days?"

Use of military leave to attend weekend drills which
requirc employee to be absent from work.

Military leave for civilian employees of the Federal government
is sutnorized by section 6323 of title 5, United Stlates Code (1970),
which states in pertinent part as follows:

E '"(a) An employee as defined by section 2105
of this title or an individual employed by the

-~ government of the District of Columbia, permanent
: or temporary indefinite, is entitled to leave wilhout
luss of pay, time, or performance or efficiency
rating for each day, not in cxcess of 15 days
in & calendar year, in which he is on aclive duty
or is engaged in field or coast defensc training
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under sections 5J2-505 of title 32 as a Reserve
of the armed forces or member cof the National
Guard. "

Hence, an employee is entitled to military leave only if he i3 on
active duty as a member of a reserve componeni of the armed
foreces or if he is engaged in ficld or coast defense training as a
inusber of the National Guard.,

Training requiremecents for members of the National Guard are
found at section 502(a) of title 32, United States Code (1970), which
reads ac follows:

""(a) Under regulations to be prescribed by the
Sccretary of the Army or the Secretary of the
Air Force, as the case may be, each company,
battery, squadron, and detachment of the National
Guard, unless excused by the Secretary concerned,
1l --

"{1) asscmble for drill and instruction, including
indoor targe. praclice, at least 48 times each year;
and

"(2) participate in training at encampmeits,
maneuvers, outdoor iarget practice, or other
exercises, at least 15 days each year. "

Trainit ¢ requircments for membhers of reserve comporents
of the armed foreces are found at seciion 270(a) of title 10, United
States Code (Supp. [, 1971), which siates in pertinent part:

'""(a) Except as sperifically provided in regulations
to be prescribed by the Secretary of Defense, or by
the Secretlary of the Treasury with respect Lo the
Coast Guard when it is not operating as a service in
the Navy, each person who is induvcted, enlisted, or
appoinied in an armed force after August 9, 1955,
and who becomes a member of the Ready Reserve
under any provision of law except section 269(b) of
this title, shall be required, while in the Ready
Reserve, to --
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(1) participate in at least 48 scheduied drills
or training periods during each year and serve
on active duty for training of not less than 14
days (exclusive of traveltime) during each year;

'"(2) e=»rve on arctive duty for training not more
than 30 days durirg each yaar."

Although both miembers of the National Guard and members of
reserve components of the armed forces are required to attend at
least 4B scheduled drills or training pericds per year under the
above-quoted sections, the military leave entitlement found at 5 U, S, C,
§ 6323(«) applics only io absences for the field and coast defense
training reyuirement of Guardsmen and the active duty training
requirement for Resexrvists, Therefore, there is no authority to grant
a Federal employce military leave under 5 U.S.C, § 6323(a) to attend
weekend drills even though such an aiience may require the employce
to be absent from work. See 32 Comp. Gen. 363 (19533). Also, sece
Maiter of Donald Hubbard, B-18%7704, May 6, 1977, Acccraingly,
quesiion 1l 15 answered 1n the negative.

Granting of overtime and differentials .c ecmployee who takes
annual leave when military leave is 2xhausted,

The enti{lement to military leave under 5 U, S.C, § 6323(a) without
loss in pay, allowances, performance, or efficiency rating is limited
to a maximum of 15 days per year. Therefore, an employee who
has exhausted his leave entitlemen? under section 6323(a) and takes
annual leave would be ..ntitled to only such pay as he would receive
when he takes leave under the Annual and Sick Leave Act of 1951,
as amended, 5 U, 3. C. § G201, et seq. The overi. nc lawa conlcinplate
actual work in order to pe entitfed to preinium pay. Therefore,
overtime pay may not be paid when an employee is on annval or
sick leave, Sece 42 Comp. Gen, 105, 188 (1962) and 46 id, 217 (19G6).
Also, an employee whose regular tour of d¢uty includes Sunday and
who receives premium pay {.r Sunday work undexr 5 U,S.C. § 5544
is not entitled to premium pay, i{ h= is on leave and does not work on
Sunday. Moreceover, night differential may not be paid to aa employee
who takes leave with pay totaling 8 hours. See 5 U.S8.C. § 5545(a) (1970).
Accordingly, an employce who takes annual leave while on military duty
is not cntitled Lo overtime, Sunday premium pay, or, when 8 hours of
leave is taken, night differential,
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Use of mijlitary leave for nonworkday at beginning
or cnd ol extended period of military training wnen
employce 1s scheduled for overtime work,

We believe that mnililary leave, cxcept for intervening nonworkdays
whelly within a period of continuing active military duty (sce B-133674,
December 30, 1957), should be charged on the same basis as annual and
sick leave is charged under chapter G3 of title 5, United States Code.

In this connection the Federal Personnel Manual, chapter 630, subchapter
2-4a, provides that leave is churged only for absence on regular workdays,
that is, days on which employees would otherwise work and receive pay.
Leave is not charged for absence on holidays and nonworkdays established
by Federal statute, Executive order, or administrative order, Queslion 3
asks whet‘ler an employee should be charged military leave for a
"nonworkday" at the beginning or end of an extended period of military
training when he was prevented from working overtime on that day bcc avse
of the military duty statu:., We assume, since ihe word "nonworkdav''
is used in the letter of submission, that the overtime in question was
not regularly scheduled such that the employee would have been required
to perform the overtime duty during the period of absence., Accordingly,
military leave may not be charged for such absence at the beginning oi end
nf a period of extended military duly. See Multer of Lewis E, Keith, Jr.
1B-159835, M-rch 11, 1976,

Use of military lecave on a nonworkday or which the
employec was prevented from working overinne.

In light of our answers to questions 1 and 3 our answer to question 4 is
that an ecmployee may not take military leave under section 6323(a) of
{itle 5 on a nonworkday to atiend a woeekend drill,

Use of annual leave on a nonworkday in licu of
miliiary leave when military leave 1s exhausted.

We have held in several decisions that an employee may be granted
annual leave for purposes of performing military training in a2xcess
of the 15 days for which military leave is provided under 5 U, S.C.
§ 6323(a). 49 Comp, Gen, 233 (1969); 47 id. 761 (1968); 37 id. 255
(1957). However, there is no authority under which an employee may
be granted annual leave for a nonworkday., Section 6302(a) of title 5,
Uniteu States Code, provides that days of leave for which an employee
would otherwise receive compensalion under the Annual and Sick Leave
Act are exclusive of holidays and nonworkdays. Accordingly, question
5 is answered in the negative,
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Regarding the voucher submitted for decision. the certifying
officer states as follows:

"On Saturday, i9 Junc 1976, a nonworkday, Mr, Lewis
attended a weckend drill with his reserve unit, On that
day e was scheduled to work overtime but was unable to
because of his military duty status. Mr, Lewis requested
the use of annual leave in lieu of military leave to be
eligible for the overtime pay, Enclosure (5) has been
preparad for payment in the event the answer to question 5
is in the affirmative, "

In view of our answer to quesiion 5 the voucher may not b
certified for payment.

A
Depury Comptroller G\i.!;mx!a '
of the United States
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COMPTROLLER GENERAL OF TIIE UNITED STATES
WABIINGTON, D.C. 20845

B-18B8145 NOV 15 1377

The ilonorable Robert W. Daniel, Jr.
House of Representatives

Dear Mr, Daniel: !

Further reference is made to your letter dated September 21, 1977,
on bLehalft of Mr., Pete Lewis, Jr., of Portsmouth, Virginia.

Enclosed ic a copy uf our decision of today disallowing Mr. Lewis'
claim for militery leave for weeckend drills and for annual leave on
non-arkdays. We regret that we were unable to b2 of more assistance
to your constituent, Mr, Lewls. However, section 6323(a) of title 5,
United States Code (1970) limits the use of military leave to active
duty training and section 6302(a) provides that days of leave ave
exclusive of holidays and nonworkdays.

Sincerely yours,

A
ﬂ_: ’:’\J...‘.r--'-J-

Doputy. Comptroller General
of the United States

Enclosure
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Memorandum NOV 15 1977

TO o Director, Clul-s Divicion

Deputy’ ‘ )
Comptro’lor Gonoral RF.KELLER

| B PRS

ST Claim of Pete Luwis, Jr. = B-1RS145-0,M,

Returned §s clain f0le Z-7706725.  The clsim de heing r toried
to the agency for dicsllevance in accordinee with our decis®on of

today, copy atirched, Your 771¢ 21 4 ke clo-cd.

“Ltorhue it





