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DECISION OF T - ITED BTATES
VA B M) [ I 0D.C. 2aosase
FILE: B-188048 DATE: November 30, 1977

MATTER OF: Stephen P. Szarka - Relocation Expenses

DIGEST: 1. Employee was transferred from Eglin AFB,
Florida, to Beale AFB, California,
under merit promotion program and
was denled relocation expenses due to
economy measures taken at Beale., He is
entitled to relecation expenses. Para-
graph C4100 of Vol. II of the JTR
provides for such payments to employees
tranaferred in the interest of the Gov-
spnment an.' Air Force has determined that
merit promotion transfers are in the
interest ¢f the Government.

2. Employee service agreement need not be
executed where empluvee has remained in
position for more than a year after trans-
fer for which he is to bLe reimbursed.
Alth.ugh travel orders should ordinarily
be issued for merit promoticn tranafer,
such orders are not necessary where
Comptroller General determines relocetion
expenses are allowable and decisicn is
authority for payment.

This action is in response to a request for an advance
decision from Captain 3. C. Shoemake, Jr., USAF, an Accounting
and Finance Officer at Beale Air Force Base (AFB), California.
Captain Shoemake's request, forwarded to us through the Per
Diem, Travel and Transpcrtation Allowance Committec, PDTATAC
{ontrol No. 76-27, concerns Mr. Stephen P, Szarka's claim for
reiocation expenses he incurred incident t¢ his transfer from
Eglin AFB,.Florida, to Beale AFB, California.

On August 13,r 1975, the Civilian Personnel Office at Beale
AFE issued an Air Force vide announcem:nt of a vacancy for a
Boiler Plant Ooperator, WG-5402-10, to be filled under the merit
promotion program. Mr. Szarka, who was ther employed as a Boiler
Plant Cper.tor, WG-5402-08, at Eglin AFB, responded to the
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announcement. Mr. Szarka was orally informed on November 3, 1975,
that he had beer selected for the position on the condition that
he pay his own relocation expenses. The record teiore us reveals
ilat the decision not tu pay relecation e.penses was the result of
a determination made by officials at Beale that, due to budget
constraints, relocation expenses would be authorized only when
qualified ~andidates could not be recruited lccully. Mr. Szarka
was informed that there were local qualified candidates and that
as a result Beale AFB would not pay his relocation expenses.

Mr. Szarka departed from Eglin AFB in a leave status and
proceeded to Beale' AFB without travel orders. He reported to
work on November 16, 1975, and at that time a Standard Form 50,
Notification of Personnel Action, was prepared, making his appoint-
ment official.

On February 16, 1976, Mr. Szarka wrote to Headquarters, USAF,
contending that he was entitled to reimbursement for his re=-
lozation expenses pursuant to paragraph 14d, section 3351 of Air
Force Manual 40-1 (now paragraph 3-7c¢(1), chapter 335-17 of the
Air Force Supplement to the Federal Personnel Manual (FPM)) (see
Increment 42, July 6, 1976), which provides in part as follows:

"Permanent change of station cesta wili be
paid when an employee from outside the commuting
area i3 selected under the merit promotion
program., The cost involved in moving an =m-
ployee from a different gnographic area will be
welghed in relation to his or her qualificatiors
and the relative qualificaticns of available
¢oandidates from within the commuting area."

Mr. Szarka's letter was referred to the Beale AFB Civilian
Personnel Officer who determined that he should not receive re-
location eiupenses because his transfer had been for nis own
benefit, and paragraph C4100-1, Volume II of the Joint Travel
Regulaticns (JTR), provides that "A permanent change-of-station
movement will not be authorized at Government expsnse when it is
primarily for the benefit of the employea or at his request.”

4

The Base Commander at Bezle AFB accepted the Civilian Per-
sonnel Officer's recommendations and by lettér dated April 10,
1976, denicd Mr. Szarka's claim. Subsequent ~to that action
Mr. Szarka submit.ted vouchers for his rslocatior expenses to
Captain Shoemake who has requested our decision on the following
questions:
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"y, In view ol paragraph C4l100-2.6, Volume
II, Joint Travel Regulations and the provisions
of Saction 5724a, Book I, FPM, Supplement 99C-1,
is Mr. Szarka's move tc¢ be construed as being for
the benefit of the government?

"b, If the arswer to question a is negative,
does Mr, Szarka have any entitlements resulting
from the uniformity of allowances discussed in
Decision B~183979, 2 January 1976%

"¢, If :the answer to question a is affir-
mative, is the preparation of a Travel and Trans-
nertation Agreement and Permanent Change of Station
Orders required as a precedent to thz payment of
allowances authorized for such moves?

"d, If the answer to queation c is affir-
mative, should appropriate Travel Orders and
Travel and Transportation Agreement now be executed?

‘s, Since other, similar claims are pending,
may ycur responses to the above questions be used
in settling such future claima?"

Section §724(a) of title 5, U.S. Code, provides for payment
of travel and transportation expenses when the employee's trans-
fer is in the iaterest of the Government. Paragraph C4100-2.6,
Vol. II, JIR, p-ovides in pertinent part:

"t & ®# The following movements are considered
to be In the interest of the .Government:

#* * # * ]

"6. for reassignment of & quali-
fied employece to an aclivity
where his services are needed
including those cases in which
the employee initiates the
request f'or movement but such
request is not necessarily the
deciding factor .M

-3 -



B-1880458

The Alr Force has determined that emwployses trarsterred
under the merit promotion program are transferred in the interest
of the Government for, by paragraph 3-7c{l), chapter 335-17 of
the Air Force Supplement to the FPM, supra, it provides paymeat
of’ relocation expenses for such employees. A3 a result, absent
any evidence that Mr. Szarka was not transferred pursuant to a
merit promotion program, his fraunsfer was in the interest of the
Government and he is therefore entitled to reimbursement ¢f his
relecation expenses. The first question is cherefore answered
in the arfirmative.

Captain Shoemake has asked whether it 1s necessary to pre-
pare permanent change of staticnh orders and whether Mr. Szarka
must execute a service agreement before rzaimbursement may he
made., Section 5724(1i) of title 5, United States Code, requires
that employses must agree in writing to serve for 12 months
after tneir transfer in order to receive relocation expenses.
However, because Mr. Szarka has been employed at Beale continuous-
ly since his transfer, ne has served more than 12 months and it
is not necessary that he execute a service agreement.

Although orders should ardinarily be issued for merit pro-
metion transfers, it is not necessary to prepare permanent change
of station orders in this situation. By 31 U.S.C. T4, the
Comptroller General has authority to render dezisions involving
payments to be made by disbursing officers. Accordingly,

Mr. Szarka may be reimbursed pursuant to this decision. We note
that Mr., Szarka has submitted a voucher on which he has c¢laimed
reimbursement for temporary quarters, real estate expenses, trans-
portation of household goods and miscellanecus expenses. If
otherwise cerrect, payment may be made on all of these items.

With respect to the last question concerning similar claims,
they should be settled in accordance with this decision.
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