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MATTER OF: Stephen Vishnefsky - Real estate expenses -

Two-family dwelling

DIGEST: Transferred employeet who sold twr-family
dwelling is entitled to full reimburse-
znt of allowable sale transaction ex-
penses since, due to small size of his
dwelling (five rooms) and large size of
family (six persons), employee used
second unit for storage of his family's
personal items, a reasonable residential
use, rather than for rental or commercial
purposes.

By a letter dated November 11, L976, Colonel D. L. Applegerth,
Office of the Comptroller, Defense Supply Agency (DSA), fr arrded
a letter from lajor P. R. Bergeron, USA, Accounting and FiFance
Officer, which requests our decision regarding the claim ur
Mr. Stephen Vlshnefsky, a DSA employee, for reimbursement of
residence transaction (expenses incurred incident to a permanent
change or station.

The record indicates that on June 10, 1974, Mr. Vishnefsky
was transferred from New York, New York, to Bridgeport, Connecticut.
Incident to the transfer he sold his former residence, a two-family
house located in Ozone 'anrk, New-York, and incurred transaction
expenses in the amnunt of $3,207.15, representing broker's fees,
legal costs, termite inspection, and State transfer tax and
revenue stamps. Because the Ozone Park residence was a two-
family dwelling, he was administratively allowed a pro rata
reimbursement in the amount of $1,603.57, for one-half oa the claimed
expenses.

Mr. Vishnersky has reclaimed bhe disallowed portion of his
transaction expenses on the grounds that although the residence
was a two-family structure, he occupied the entire dwelling. In
particular, he states that since each portion Or the duplex
contained only five rooms, he and his family of six persons
utilized one uitt as living quarters and the other unit as storage
area. In addition, he states that at no time was the other unit
rented to a tenant. Mr. Vishnefsky's employing agency does not
dispute 'these assertions; but rather contends that the employee's
entitlement to reimbursement is limited to e' portion .: the
duplex which is actually used as living quarters.
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Section 5T21ba(a)(4) of title 5, United States Code (1970),
authorizes reimbursement of certain expenses incirred in
connection with the sale by a transferred employce of his former
residence. Implementing provisions are contained in the Federal
Travel Regulations (FTF.) (FrMR 101-7, May 1V73). FTH para. 2-6.1f
provides in relevant part:

"If the residence is a duplex or another type
or multiple occupancy dwelling which is
occupied only partially by the emPloycs, " ' *
expenses shall be reimbursed on a pro rata
basis." (Emphasis added.)

In 55 Comp. Gen. 747, 749 (1976), we held that the foregoing
regulation does not necessarily contemplate the application of
fixed percentage formulas whenever an employee purchases a
multiple occupancy dwelling. Rather, the regulation provides
that otherwise allowable real estate expenses will be reimbursed
on a pro rata basis between those portions of the purchased
property which are actually and reasonably utilized as residence
and living quarters and those portions of such property which
are devoted, in whole or in part, to commercial or nonresidence
use. Depending upon the facts of each case, the allowable
percentage of reimbursement may, therefore, be greater or lowe-
than 50 percent in the caae of the purchase of a two-family
dwelling.

The decisicfixs of this Office have authorized only a pro
rata reimbursement of otherwise allowable expenses when the em-
ployee has commercially utilized a portion of the premises by
renting to a tenant or when the premises not occupied by the
employee my be rented. See 55 Comp. Gen. 747, supra; 8-163187,
February 19, 1968; 8-166402, May 7, 1969. In the present case,
however, W . Vishnefsky did not rent any portion of the d elling.
Moreover, he used one of the unit.t Tor storage of his family's
personal items. The Supreme Court of the United States has held
in Missionary Society v. Dalles, 107 U.S. 336, 343 (1882):

"To occupy means to hold in possession;
to hold and keep for use; as to occupy an
apartment."

In view of the fact that a significant portion of residential
property is conmonly and necessarily used as storage, the use by
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Mr. 'sibnefsky Of the other unit of his small duplex as an arer
for storage of his family's personal and household effects
was a reasonable residential use of the property. In so using
the unit, he held it in pO3aessifnj for his own use and that Of
his family, and thus occupied it. Under FTR para. 2-6.1t, pro
rate reimburaement is required where an employee only partially
occupies a multiple occupancy dwelling. Sirce Mr. Vishnefsky
occupied the entire structure for residential purposes, he may
be reimbursed in full for the allowable expenses incurred
incident to the sale of his former residence.

Accordingly, if otherwise proper, Mr. Vishnei'sky's reclaim
may be paid.

Aatfrg Cotrolltertj$
of the United States
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