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THE COMPTROLLER GENERA'
OF THE UNITED BTATLS

WABMINGTON, D.C, 2O0S4E

FILE: B-187363 OATE: December 21, 1976
MATTER OF: Bernard C, Zecha - Relocation Expenses

DIGEST: 1. Transferred employee was authorized to
transport privaiwciy-owned automobile (POV)
from old to new duty station., At request
of employing agency, employee initially
drove government-owned vehicle to new
astation, driving POV on subsequent trip.
Mileage expenses for POV may be paid
because transportation of government
vehicle at agency request does not diminish
entitlement granted in travel orders to

transyort POV,

Z. Eriployee, upon relocation, zgsumed out-
standing 'oan on residence purchased at
new station, Tmploj ee may not be reim-
bursed experse for loan transfer or loan
agsumption fee siice it ig regarded as
finence charge unaer Truth in Lending
Act and Regulation Z.

This action i in responge tu a request dated’ ‘September 3, 1976
from Ms. Orris C. Huet, an auvhorized certifying officer of the
Department of Agriculture, for :n advance decision concerning
payment of a voucher submitted Uy Mr. Bernard C. Zecha, an
employee of the Animal and Plart Health Inspection Service, for
reimbursement of transportation and residence transaction ex-
penses incurred incident to a permanent change of station.

The record in:iicates that in December 1975, Mr. Zecha was
transferred from Petaluma, California, to San Diego, California,
A travel authorization dated November 21, 1975,gave Mr. Zecha
permission to drive two privately owned automobiles to the new
duty station, The file shows that the claimar.*'s wife and two
daughters traveled by privately-ov ied automobile from Petaluma
to San Diego for which he was reimbursed $70,08 for mileage. On
December 8, 1975, tne claiman! departed from Petaluma, driving
a government- -owred vehicle, arriving at his pew official station
on December 9, 1975, Mr., Ze_ha drove the government-owned
vehicle in lieu of his own automoctile upon instructions from his
employing agency since the government vehicle was needed b7 the
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agency at the new station for official travel. He returned to

his old station and drove his privately-owned vehicle from
Petaluma to San Diego on January 5-8, 1976, Mr. Zecha was
initially reimbursed $48. 24 for mileage traveled in the privately
owned vehicle between the old and new stations. This item

was subsequently collected back from Mr, Zecha on the grounds
that only one trip from the old to the new official station was
reimbursable, and Mr, Ze~-ha made that trip in the government
vehicle. Mr. Zecha has reclaimed the mileage expense on

the basis that he drove the government-owned vehicle for

the convenience of his agency.

As noted above, Mr. Zecha's travel orders authorized
him to drive his automobile from the old 'to the new duty
station, That entitlement - as not diminished by reason of
transporting the governme.’ -owned vehicle to the new station
at the request of his employing agency. In suspendihg the mileage
claims, it was administratively stated that per diem and tolls
wero paid fur Mr. Zecha's travel in the government vehicle,
We note, however, that Mr, Zecha is not claimuing such expenses
for the second trip, Further, parsuant to Federal Travel Regula-
tions (FPMR 101-7) para. 2-2,3b (May 1973), the allowance
for mileage is in addi’ion to allowances for tolls and per diem.
Accordingly, if other'wise proper, Mr. Z ci.l1 may be reimbursed
the claimed amount for mileage necessary to drive his privately
owned vehicle to the new duty station.

Mr. Zecha is also reclaiming a transfcr fee in the amount of
$601 paid to the Home Fsderal Savings and L.oan Association in
San Diego incident to the purchase of a residence at the new
station, This item was administratively suspended on the grounds
that a transfe- fee is part of the finance charge under the Truth
ia Lending Act, Title I, Public Law 90-32], and Regulation Z
issued pursuant thereto, and is therefore not reimbursable
under FTR para, 2-6,2d (May 1973), In reclairiing this smou:t,
Mr. Zecha has furnished a statement from Home Foderal in-
dicating that Mr. Zecha assumed an outstanding loan on the
residence which he purchased and that the t: .. =7~ r fee "ig charged
for the"tra.nsfer of title in the property from the sell.r to the
buyer. ‘

Our Office has long held that a loan transfer fee, or loan as-
sumption fee is not reimbursable because it is incident to the
extention of credit from tae lender to the purchaser. Although
such a fee may reflect some administrative costs, it i3 not excluded
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from the finance charge under the Truth in Lending Act or Regula-
tion Z and theruvfore may not be re!mbursed. B-1848268, February 12,

1976,

Accordingly, action on the reclaim voucher should be taken in
' accordance with the foregoing,

%) et
Peputy Comptrolle} General
of the United States
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