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Dec4sion re: Acting Assistant Secretary (Comptrollerj,
Department of Defense: by Robert P. Keller, Deputy .omptroller
General.

Issue Area! Parsonnel Management and Compensation: Compencatiol.
(305).

Contact: Office of the General counsel: Military Personnel.
Budget Function: General Government: Central Personnel

Management (805).
Authority: 59 Stat. 316. 37 U.S.C. 403. 37 U.S.C 403(b). 37

U.S.C. 403(e). Executive Order 11157, part IV, sec. 403. 31
Coop. Gen. 603. 55 Coup. Gem. 130. 39 Coap. Gen. 369. 23
Coap. Gen. 798. 25 Coop. Oen. 800. 46 Coap. Gen. 869. 46
Coup. Gen. 872. 45 Coap. Gen. 347. 48 Coup. Gen. 40. 34
Coup. Gen. 515. 44 Camp. Gen. 626. 44 Coap. Gen. 632.
B-182205 (1975).

A decision was requested concerning payment of bas.c
allowance for quarters (BAO) to armed services members occupying
temporary lodging facilities operated by nonappropriated fund
activities. A aember may occdpy such quarters up to 30 days at
permanent duty station incident to transfer without loss of BAQ
or for a longer period if substantial "rent" is charged to cover
operating and mortgage costs, etc. Charge for housekeeping
service does not make these "rental" quarters no as to allow
occupancy for longer than 30 days without loss of BAQ.
(Author/DJ3)
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00 DIGEST: 1. Under 37 U.S. C. 403 (1970) and applicable
regulations a member of a uniformed service
may occupy Government "public quarters"
for not in excess of 30 days at hWs permanent
duty station incident to a permanent change of
station without loss of basic allowance for
quarters (BAQ). Payment of a service charge
for linen and housekeeping services does not
make such quarters "rental" quarters within
the meaning of 37 U.S. C. 403(e) so as to
allow occupancy for longer than 30 dat s without
less of BAQ.

2. A member of a uniformed serviee may occupy
temporary lodging facilities in excess of 30 days
without loss of basic allowance for quarters if a
substantial "rent" for such quarters is charged to
cover direct operating costs, loan repayment,
repairs, etc., and which quarters are acquired
and operated with norappropriated funds.

This action is in response to a letter dated August 13, 1976, from the
Acting Assistant Secretary of Defense (Comptroller) requesting an
advance decision concerning payment of basic allowance for quarters
to members of the uniformed services occupying temporary lodging
facilities operated by nonappropriated fund activities of the Government.
The specific question and discussion are presented in Department of
Defense Military Pay and Allowance Committee Action No. 529 which
was enclosed with the Acting Assistant Secretary's letter.

The question presented is as follows:

"May temporary lodging facilities (TLF's) which are con-
structed or designated for occupancy with charge and
operated by nonappropriated funds on a self-sustain-
ing basis be occupied for periods in excess of 30
days by members who are entitled to Basic Allowance
for Quarters (BAQ) and who are in a permanent change
of station (PCS) status without termination of their BAQ
entitlement?"
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The statutory authority for the payment of BAQ is 37 U. S.C. 403
(1970 and Supp. IV, 1974), subsection (a) of which provides that except
as otherwise provided by law, a member of a uniformed service who
is entitled to basic pay is entitled to BAQ. However, subsection (b)
provides generally that, except as otherwise provided by law, a mem-
ber who is assigned to quarters of the United States or a housing
facility under the jurisdiction of a uniformed service is not entitled to
BAQ. Subsection (e) provides in pertinent part as follows concerning
occupancy on a rental basis of housing facilities under the jurisdic-
tion of the United States,

"(e) Notvithstanding any other law (including those
restricting the occupancy of housing facilities under the
jurisdiction of a department or agency of the United States
by members, and their dependents., of the armed forces
above specified grades, or by members, and their
dependents, of the Environmental Science Services Admin-
istration and the Public Health Service), a member of a
uniformed service, and his dependents, may be accepted
as tenants in, and nauy occupy on a rental basis, any of
those housing facilities, other than public quarters
constructed or designated for assignment to and occu-
pancy without charge by such a member, and his depend-
ents, if any. Such a member may not, because of his
occupancy under this subsection, be deprived of any
money allowance to which he Is otherwise entitled for
the rental of quarters. "

Subsection (J) provides that the President may prescribe regulations
for the adrministration of section 403.

The Committee Action discussion indicates that the question
presented requires a determination of whether the fee charged by a
TLF constructed or designated for occupancy with charge and
operated by a nonappropriated fund instrumentality on a self-sustain-
ing basis is a "rental" fee within the meaning of 37 U. S. C. 403(e) or
a service" fee. It is pointed out that section 403 of Part IV of
Executive Order 11157, June 22, 1964, which implements 37 U.S. C.
403 provides in pertinent part:
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"Any quarters or housing facilities under the jurisdiction
of any of the uniformed services in fact occupied without
payment of rental charges * * * shall be deemed to have
been assigned to such member as appropriate and adequate
quarters, and no basic allowance for quarters shall accrue
to such member under such circumstances unlkss the
occupancy * * * occurs while such member is in a duty
or leave status incident to a change of permanent station
and is of a temporary nature under standards prescribed
by regulations issued by the Secretary of Defense * * *"

It is also indicated that Department of Defense (DOD) Directive
4165.55, December 1. 1972, which defines and establishes policy and
responsibility for TLF's provides in part in paragraph IV. B, as
follows:

"L TLFs provide short term housing accommodations
for members of the Military Services and /or their
dependents who are temporarily without permanent hous-
ing due to permanent change of station orders (PCS) ***

* * * **

"3. Occupancy of TL-Fs does not preclude BAQ payment
to a member otherwise eligible provided (a) the occu-
pancy occurs while such member is in a duty status or
leave status or leave status incident to a change of
permanent station and does not exceed 3/l days * * *

"4. A service/rental fee must be paid by occupants
of TLFr.TsFTW (Emphasis Added).

That directive also states that the normal maximum period of occupa-
tion of TLF's is 30 days for personnel affected by PCS-orders, except
that in cases of personal hardships the local commander may grant an
extension beyond 30 days on a case-by-case basis. It indicates that
TLF's are leased, constructed or otherwise acquired in some cases
with nonappropriated funds and income derived from their operation,
and in other cases with appropriated funds. Also, apparently the
operation and maintenance of TLF's is funded in varying ways by use
of nonappropriated funds, appropriated funds, and income derived
from their operations. See also DOD Directive 1330.2, January 19,
1953, concerning funding of such activities.
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The Committee Action notes that subparagraph IV. B. 4 of DOD
Directive 4165. 55 recognizes a distinction between 1service" and
"rental" fees charged by TLF's, apparently because the term TLF
loosely includes various types of facilities, some acquired or funded
from appropriated funds and some from nonappropriated funds.
It is stated that TLFts supported with appropriated funds charge a
service fee designed to cover the cost of direct operations, with
other appropriated funds being available for utilities, -maintenance

.and repairs. For this reason the fee is relatively small. TLFts
supported by nonappropriated funds charge a rental fee that is
structured to cover not only the direct cost of operations but also
loan repayment, maintenance, repair and capital replacement.

The Committee Action states that notwithstanding this distinc-
tion, the provisions of Directive 4165.55 treat both types of TLF's
alike with regard to BAQ entitlement. It is pointed out, however,
that the Department of Defense Military Pay and Allowar ces Entitle-
ments Manual (DOIPM) in its Glossary of Terms includes a defi-
nition of "Government quarters" which distinguishes, for BAQ
purposes, TLF's supported by nonappropriated funds. The DODPM
defines Government quarters to include:

"* ** transient facilities such as guest houses,
hostess houses, and hotel-type accommodations.
(Accommodations built and operated by nonappro-
priated fund activities are considered to be rental
quar'er, for the purpose of BAQ eligibility.) Pay-
ment of service charges for laundering of linens,
janitorial services, etc., has no effect on whether
the facilities are considered Government quarters
or housing facilities; * + *"

The Committee Action indicates that our decisions 31 Comp. Gen.
603 (1952) and B-182205, August 6, 1975 (55 Comp Gen. 130), appear
to support the distinction drawn in the DODPM's definition of Govern-
ment quarters, although apparently some doubt is cast on the matter
by the holding in 39 Comp. Gen. 369 (f959).

The provisions of 37 U. S. C. 403(e), suprat are derived from
the act of July 2, 1945, ch. 227, 59 Stat. MBf. The purpose of that
statute was to permit military personnel and their dependents to
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occupy on a rental basis housing facilities, Including those under the
jurisdiction of the Armed Forces, other than "public quarters"
constructed or designated for assignment to or occupancy without
charge by such personnel and their dependents, without loss of the
otherwise proper money allowance in lieu of quarters (now BAQ).
Bowever, aside from such provisions, it has long been the practice
to provide quarters for military personnel without charge as an
essential part of military life. See 25 Comp. Gen. 798, 800 (1946).
As a gereral rule when such "public quarters" are occupied by a

'member and his dependents there is no entitlement to BAQ. See
37 U.S.C. 403(b); 25 Comp. Gen. 798, supra, ana 46 Comp.
Gen. 869, 872 (1967).

However, we have approved the issuance of regulations authorizing
members to occupy temporarily transient type Government quarters
for not more than 30 days at their permanent duty stations incident to
a PCS without loss of BAQ. Apparently, the basis for £ach approval
was that the temporary occupancy of transient quarters could be con-
sidered as not an assignment of quarters within the meaning of
37 U.S.C. 403(b). See 45 Comp. Gen. 347 (1965), 48 Comp. Gen. 40
(1968), and compare 34 Comp. Gen. 515 (1955). In accordance with
those decisions the applicable p:'ovisions of the DODPAI now authorize
BAQ for members who occupy transient Government quarters for not
to exceed 30 days incident to a PCS. See DODPM, Table 3-2-3,
Rule 15, and Table 3-2-5, Rule 6. In th;.t regard those provisions are
in accord with DOD Directive 4165. 55, supra.

We have also held that payment of a nominal service charge to
cover linen and housekeeping services does not constitute a rental
for the us. and occupancy of free Government quarters since such
a charge is not based on the reasonable value of the quarters o' cupied.
44 Comp. Gen. 626, 632 (1965).

In accordance with the foregoing, in 39 Comp. Gen. 369, to which
the Committee Action refers, we held that an Army officer who
uccupied rooms in the Fort Ritchie, Maryland Open Mess (Officer's
Club) for which he paid a small daily charge which was called "rent"
was not entitled to BAQ. It was noted that the quarters were located
in a building which was located on and a part of Fort Ritchie which
had been purchased with appropriated funds and that the charge for
such quarters was intended to defray costs incurred by the Officer's
Club for maintenance of the quarters. It was also noted that charges
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for Government guest houses, even though designated as rent, have
been regarded as service charges, and such quarters are not con-
sidered rental quarters. In the circumstances, it was held that the
officer had occupied public quarters not rental quarters and that
BAQ was therefore not payable.

In 31 Comp. Gen, 603, however5 to which the Committee Action
also refers, it was hold that a member who occupies on a rental
basin a motel-type housing unit constructed and operated at Fort
Bragg, North Carolina, with nonappropriated funds of the Fort Bragg
Officers' boss would not forfeit his allowance for quarters, It was
indicated that such quarters should not be considered public quarters
constructed or designated for occupancy without charge. Also, as
the Committee Action indicates, a somewhat similar conclusion was
reached in 55 Comp. Gen. 130, in which it was held that certain
Reserve members who incur lodging expenses at nonapprcpriated
fund activities are entitled to per diem.

Thus, under our decisions and the applicable regulations and
definitions contained in the DODPM, a member who occupies tran-
sient Government quarters for 30 days or less is entitled to BAQ
for such period. If he occupies such quarters in excess of 30 days,
BAQ entitlement is lost for the period in excess of 30 days. The
payment of a nominal service charge for such things as linen and
housekeeping services does not make such Government quarters
rental housing within the meaning of 37 U. S.C. 403(b). However,
the occupancy of quarters such as those discussed in 31 Comp.
Gen. 603, supra, acquired and operated with nonappropriated funds
which charge a substantial "rental" fee designed to cover direct
costs, loan, repayments, capital replacement, etc., is not con-
sidered assignment to public quarters within the meaning of
37 U.S.C. 403(b) for which entitlement to IAQ iL lost. The period
of occupancy of such quarters would have no bearing on the matter.
On that basis, the question is answered in the affirmative. As the
Committee Action indicates, the provisions of DOD Directive 4165.55
are not entirely clear in this regard: however, the applicable pro-
visions of the DODPM under which BAQ is paid, appear to be in
accord with these views.

Dep:zt., Comptroller General
of the United States
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