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MATTER OF: Mr. Joseph H. Smyth, Jr.

DIGEST: Former enlisted member of Regular Army
discharged with over 12 years' service
is not entitled to separation pay since
statutory--authority for readjustment pay
is applicable only to members of Reserve
components and severance pay only to com-
missioned officers of the Regular Army.

This action is in response to a letter dated February 19,
1976, from Mr. Joseph H. Smyth, Jr., appealing our Transportation
and Claims Division (now Claims Division) settlement dated March 17,
1975, which disallowed his claim for separation pay following his
discharge as a Regular enlisted member in the United States Army.

In his letter Mr. Smyth asks for an explanation as to why
officers who are released after 5 years of service in the
military may receive severance pay to adjust to civilian life
while an enlisted man does not. He also requests that this Office
issue a favorable decision to him which would entitle him to sub-
mit a claim for separation pay under conditions similar to those
provided in 10 U.S.C. 687 (1970).

The records indicate that Mr. Smyth, while an enlisted
member of the Regular Army, was honorably discharged on June 3,
1974, following the expiration of his term of service. At that
time he h4d over 12 years of active service.

Section 687 of title 10,'United States Code, provides for
payment of readjustment pay to a member of a Reserve component,
either enlisted and commissioned, or a member of the Army or
the Air Force without component who is released from active
duty under stated conditions.

Section 3303 of title 10, United States Code, provides in
part, that certain commissioned officers of the Regular Army,
i.e., captain through lieutenant colonel, will be discharged
with severance pay on failure of promotion.
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Thus, upon discharge only members of the Reserve components
may be entitled to readjustment pay and only the named commissioned
officers of the Regular Army may be entitled to severance pay. We
are unaware of any statutory provision which would authorize payment
of separation-,pay, either readjustment or severance, to Regular
enlisted members of the Army upon discharge from service.

Under the provisions of 31 U.S.C. 71 (1970), all claims and
demands against the United States shall be adjusted and settled by
this Office. However, in the settlement of such claims, this Office
must comply with the applicable provisions of the law and regulations
governing entitlement. In the absence of a statutorily recognized
entitlement, payments on claims may not be made.

Accordingly, since there is no statutory authority for payment
of separation pay to an enlisted member of the Regular Army, the
settlement of Miarch 17, 1975, is sustained.

Comptroller General
i eputy1 of the United States
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