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COMPTROLLER GENERAL OF THE UNITED STATES
WASHINGTON, D.C. 20348

B-186072

0CT 31 199

Liden H. Crowell, Csq. 3}5""’
Crowell and Horing OLGD

1100 Cennecticut Avenue, N,W,
vashinyton, D.C. 20036

Dear Mr. Crowell:

Ir the analysis accompanying your letter to me of
Septemker 19, 1979, and in our September 25 meeting, you have
taken excepticn to a recent veport by GAO's Procurement and
Systems Acquisition Division to Congressman Thomas H. Luken
concerning the [frocurement ©of depleted uranium penetratorg]
This report (PSAD-79-88, June 13, 1979) concluded that it
wculé be more ecorncmical for the Air Force to have the peneehac
trator work performed Ly a Government-owned, contractor- 6033'43
cperated (GOCO) facility--the Feed MNaterials Prcduction DE \ Leozl
Center*/--rather than by the existing contractors--Aercjet-General Y
Cecxporaticn andﬁggggzggi;iﬁigg. This conclusion was based on a
comnparison of the CCCO plant¥s "ocut-of~-pocket”? costs for the .. ewdpf
penetrator producticn with the full costs incurred by the v
existing contractors.
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Your primary objection is that the GAC report's cut—-of-pocket
cost enalysis with respect tc the GOCO facility violates OMB
Circular No. A~76 (Revised, March 29, 1979). Specifically you
maintain that the repcrt in effect recommends a "new start® of
a GOCC facility, and therefore requires, under the terms of
Circular a-76, a full ccst analysis for the GOCO as well as the
existing contractors.

Our Office of General Counsel conaidered this issue during
its review of the report and concluded that the recommendation
to use the Feed llaterials Production Center for the penetrator
work did not come within the rather narrow range of GCCO matters
covered by the Circular, i.e., a "new start®" or “"expansion” of a
GOCO facility was not involved. 6Since we regarded revised
Circular /4~76 as being inapplicable, it was not discussed in the
report.

*/ The Center, located at Fernald, Ohio, is operated
by the National Lead Company of Chio under the
aegis of the Department of Energy.
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In respeonse to your contentions, our Office of General
Counsel has taken another lock at the A-76 issue. Enclosed is
a copy of its analysis, which discusses the evolution and firal
language of the Circular with respect GOCO operations and
reaffirms its earlier conclusion that t Circular does not apply
to the instant report recomnmendation. I agree with this analysis.

As discussed at our meeting, we have very little to idd
concerning your other objections to the repert. An augmentation
of funds or "subsidy® issue under 31 U.S.C. §628 would arfse only
to the extent that costs required teo be apportioned between Air
Force and Energy Department appropriations are not shared. Thus
bow one reeolves the A-76 issue in terms of how the costs should
be calculated is the primary consideration for this issue as well.
In any event, there are differences between costing requiresents f«
comparison purposes and for such purposes as approprlation account.
and implementation of the Cost Accounting S8tandards Act. Ses, e.g
Clin Corporation, 57 Comp. Gen. 209, 78-1 CPD 45(1%78). OCur coa-
clusions concerning tha Air Force Arsenal Statute and the Atomic
Energy Act are fully explained in the attachment to the GAC report
and need no elahoration here. Finally, the practical viability of
the GAGC recommendation from the GOCO plant’s viewpoint is best lef:
for it to determine.

I trust that the foregoing will clarify the premise underlyin
our report on the A-76 {ssue. I am sending copies of this letter,
together with your memorandum, to Congressman Luken and to the
agencies which received copies of our report.

Sincerely yours,
Robert F. Keller

- Peputy Comptroller General
of the United States

Enclosure
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APPLICABILITY OF OMB CIRCULAR HO. A-76
(REVISED, MARCE 2%, 1979), "POLICIES
POR ACQUIRINKG COMMERCIAL OR INDUSTRIAL
PRODUCTE AND SERVICES NEEDED BY THE
GOVERNMENT," TO GOVERNMENT-OWKED,
CCNTRACTOR~CPERATED (GOCO) FACILITIES

Prior to the March 1979 revision, CHB Circular No. A-7€& had
no application whatever to GOCO cperations. 1t addressed Covern-
ment "make-or-buy® decisions in the context of “in-house” per-
formance (i.e., the Government owning and operating a particular
facility or activity) versus contracting out to a contractor—
owned, contractor-operated activity. The Circular made no attempt
to deal with the hybrid category of GOCO facilities. The fipal
March 1979 Circular as published in the Federal Register, 44 Ped.
Reg. 20556 (April S, 1979), recocgnizes that a GOCO operation is
distinct from either in-house or straight contract performance, */
but does treat GOCO determinations to a limited extent.

A GOCO facility clearly does not fit the definition in
section 5 of the Circular, 44 Ped. Reg. 20558, of either

a "Government commercial or industrial activity® (°* * *
one which is operated and managed by a Federal executive
agency ®* * *°) or a "private cocmmercial source” (“* * * a
private business, university, or other non-Federal activi-
ty * * **), Other provisions of the Circular likewise recog-
nize that a GOCO operation is not the same as either an
*{n-house® or coatract operation. Thus section 10(d4)(3)
of the Circular, 44 Ped. Beg. 20561, observes with

respact tc new startss

N

*Wwhen Government ownership of facilities
is necessary, the possibility of contract
operation must be considered before in-
"house performance is approved as a new
start. If justification for Covernment
operation is dependent on relative cost,
the comparative cost analysis may be
delayed to accommodate the lead time neces~
sary for acquiring the facilities.*

See also, section 8(b)(2) of the Circular, 44 Fed. Reg.
20559:
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The origins of the revised Circular can be traced
back to a series of proposed actions published in the Pederal
Register on November 21, 1977, 42 Ped. Reg. 59814. Cne of
these prorosed actions was to bring certain GOCO decisions
within A=76 coverage:

“Require Government-owned, contractor= ™
operated (GOCO) activity management to
apply A-76 policy principles to in-house
vs, contract considerations; also, require
that in-hcuse aspects of GOCQ activities
(ownership and related management) be
considered as Government C/I [commercial/
industrial]l activity subject to A-76 review
requirements.” 42 Fed. Reg. at 59818.

SUPPY P ,

The rationale underlying this proposed acticn vas alsoc set
forth as follows:

*Current provisions of Circular A=-76
specifically exclude GOCO activities from
the definition of a Government commercial
or industrial activity which is subject
to review and justification. This ex~
clusion ig based on the fact that con-

*/ Pootnote cont'd.

"A Covernment commercial or industrial
activity providing depot cor intermediate
level maintenance may be justified in
accordance with criteria approved by the

o , : Secretary of Defense to ensure a ready
and controlled source of technical compe-~-
tence and resources necessary to et military
contingencies. * ®* * Justification under
these criteria will require a detailed
explanation, on a case-by-case basis, why
the needed capability cannot be supplied
by:

{2) A private commercial source; or
(b) Contract operation of Government-
owned facilities. * ®* *+
£

o et
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tract coperation involves a substantial
degree of reliance on the private sector,
which provides cperating managezent as
well as the entire work force. At the
sape time, however, COCO facilities have
many of the characteristics of a Govern-
ment operation--public financing, tax~-
free land and facilities, minimal risk
for the operating contractor, and no ccm~
petitive incentive. These circumsatances
tend to cause GOCO operation managers

to expand COCO capabilities rather than to
rely on commercial firm([s] for processed
materials, subassemblies, and various
services. 9o assure that these decisions
are based on approprlate conaiderations
of eccnomy for the Government, GOCO
activity managers should be requiregd to
apply the policy and cost comparison pro-
visions of Circular A-76 to their make-
or=buy decisions.

*The current exclusion of GOCO activities
from the definition of commercial or
indestrial activity overlooks the matter
of Government ownership-——capital invest-
ment, withholding property from local
tax rolls, assumption of financial risk,
and facility management. While there are
circumstances where Government ownership
of plant or equipment is justified and
necessary for national security, economic
or other reasons, financing and furnishing
off] facilities may be available from the
private sector either separately or as
part of delivering a finished product or

complete service. * * %,

"The current treatzent of GOCO facili-
ties in Circular A~76 permits an agency
to make a commitment for capital invest-
asnt and the risks of facility ownership,
frequently subsidizing competition with
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firns operating in the commerical market~
place, on the basis of an intent toc make

a cost study of contract vs. Governmzent
operaticns. The spirit ané@ policy of
Circular A-76 would call for some test of
such a decision in regard te the public
interest before assuring Covernment cwner-
ship of the necessary facilfty.* Id. at
59218-19,

The same elements of GCCO coverage proposed in November
1977 were retained in a draft revision of Circular A-76 published
in the Federal Register for August 22, 1378, 43 Fed. Reg. 37419.
Thus section S(c) of the August 1978 draft states:

*This Circular appliec te the operation
of Covernsent-owned, contractcocr-operated
(GCCO) facilities. The policies should
be incorporated into the make-or-buy pro-
cedures of the operating contractor as
an agent of the executive agency.* 43
Fed. EFeg. at 37411.

Alsoc section 4(a) of this draft provides that the definition
of a “Government coxmercial or industrial activity® includes
“the facility and eguipment ownership aspects of® a GOCO. I4.

The final revision of Circular A-~76 was issued on March 29,
1979, and published in the Federal Register for april S, 1979.
The preamble to the final revision states with reference to
GCCC application:

“Government-cvned, contractor-operated
(GOCO) activities were excluded from the
srior iassuances of the Circular. A com-
prehensive review of all GCCO activities
is necessary to determine whether they
can be completely treated under the terms
of this Circular. 1In the interim, this
Circular is to be applied only to new
starts and expansions of Covernment-owned
equipment and facilxties. 44 Fed. Regq.
at 20557.
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While the revised Circular still breaks new ground by assert-
ing some COCC coverage, the final version clearly represents

a significant recession from the NHovember 1977 and August

1978 proposals in terms of the extent of such coverage. The
final version does not include any GOCCO aspects within its
cdefinition of “Government commercial dr industrial activity.®
And, rather than covering "the operation ¢f” COCO facilities as
the August 1978 draft had proposed, saction 6(c) of the final
version states:

58
[

*This Circular applies to the need for J
Governzent ownership in any ‘new start’
or ‘expansion’ of a GCovermment=-owned,
contractor-operated (GOCO) facility.”
44 Fed. Reg. 20558 (emphasis added).

We assume for the pcment that the Circular's statement of
GCCO coverage in terms of any “newv start® or "expansion” of a
GOCO facility refers to its definitions of “new starts® and
*expansions® of Government commercial or industrial activities,

i.e., "in~house” operations. Section S(d) of the Circular,

44 Fed. Reg. 20555, defines “"new start"™ as followsi

"A 'new start' is a newly-establish(ed]
Government commercial or industrial activ-
ity, including a transfer of work from
contract to in—-hcuse performance. Alseo
included is any expansion which would
increase capital investment or annual
operating costs by 100% or more.®

Section S5(b) defines ®aexpansion® as follows:

B

"an ‘expansion' is the modernization,
replaceaent, upgrade, or enlargement cf
a Government commercial or industrial
activity involving additional capital
investrent of $106,000 or more, or
increasing annual operating costs by
$200,000 or more; provided, the increase
exceeds 20% of the total investoent or
annual cperating cost. A consolidaticn
cf two or more activities is not an
‘expansion' unless the ptap??ed total

; i
-5 = ¥
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capital investment or operating cost

exceeds the total from the individual
activities by the amount of the thres-

hold. An expansion which increases either
capital investment or annual cperating—. - -
cost by 100¢ or more is a 'new start.'® :

It seems clear that the above "new start” definition
--whether applied either to a GOCO plant or to a Government-
operated facility-——turns upcon the establishment of a new
facility where none existed at the time  {except Iin the case
of a 10€% expansion of an existing facility). This follows
the consistent approach in the varicus CMB drafts and explana-
tory material of eguating new starts with new or reactivated
facilities, and expansions with increased investment levels
at existing facilities. See, e.q., 44 Ped. Reg. 20556 (April S,
19792); 43 Fed. Reg. 37410-11 (August 22, 1978); 42 Ped. Reg.
59817-18 (Rovember 21, 1977). We interpret the phrase “including
a transfer of work from contract to in~house performance® in the
“new start” definition as insuring coverage in situations where
a new facility is established solely to accommcdate .work befng
transferred from contract performance. We do not view this
phrase as implying that the transfer of any project from con-
tract performance to ar already established facility would
amount to a "new start.” Such an interpretation would undermine
the clearly intended distinction between a new start and expansio
under the Circular. For example, this interpretation could make
a4 “new start® out of work transferred from contract performance
wvhich would not even be of sufficient magnitude to constitute
an "expansion® under the Circular's definition of that term.

- The GAC recommendation in this case concerned the
 potential transfer of work from contract rerformance to an
existing GOCC facility. Therefore, we did not view it as
a "nev start”™ for purposes of applying Circular A-76.

The remaining possibility is that the recommendation could
invelve an “"expansion" of the existing GOCC plant and thereby
trigger an A-76 review. However, it is our understanding that
transferring the penetrator work to the Peed Materials Froduction
Center could be accomplished without any real “"mocernization,
replacement, upgrade, or enlargement” of the plant. Rather,
the penetrator work would essentially take advantage of the
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plant's underutilized existing facilities. In this connection,
cur June 12 report cbserved that substantial savings were possibl
because production of the penetrators at the Center could be
integrated with current DOE production without proportionate
increases in overhead and labor costs. Therefore, the GAO
recommendation does not involve an "expansion” of the facility
for A-76 purposes.

The instant GAC recommendation does not rise to the level
of a "nev start®™ or "expansion® of a facility (GOCO or other-
wize) within the definitions of OMB Circular A-76. Moreover,
even if these definitions would be applicable in the case of
8 Government-operated facility, they might not apply to a COCC
plant. It is not at all clear how the specific rechanisms
set out in the Circular, such as the cost comparison factors
for in-house versus contract operation, are to be applied in
relation to *the need for Government ownership” as a diacrete
izssue. This may be why the preamble toc the final Circular
recognizes a need for further study of its applicaticon to GOCO
operations and that, in the interim, only limited application
iz reguired.

In sum, application of CKB Circular A-76 to the instant
GAC recommendation is not required by the language or purposes
¢f the Circular.





