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THE COMPTROLLER GENERAL
OF THE UNITED 8TATES

WASHINGTON, DOD.C. 20548

DECISION

FILE: o es813 paTe:  JUL 131976

MATTER OF:
Specialist Fourth Class y USA

DIGEST:
Female member, whose mother i3 a dependent,

subsequently marries another service member
while on permanent duty overseas, is entitled
to Family Separstion Allowance - Type 1 for
her mother, while member is living off base in
a common residence with husband, notwithstand-
ing the availability of Government single
quarters, since Government family quarters were
not furnighed to her and her husband,

This action is in response to letter dated December 22, 1975,
from Lieutenant Colonel Ray L, Vaught, Jr,, Finance and Accounting
Officer, Department of the Army, 45th Finance Section, APO New
York 09227, requesting an advance decision concerning the entitle-
ment of Specialist Fourth Class

» USA, to Family Separation Allowance, Type I (FSAsI),
following her marriage to another service member. The request
was assigned Control No., DO-A-1253 by the Department of Defense
Military Pay and Allowance Committee and forwarded hexe by Office
of the Comptroller of the Army letter dated April 7, 1976,

In the submission it was stated that permanent change of
station orders, dated August 23, 1974, directed Specialist
from Fort Sill, Oklahoma, to Europe with ultimate duty assignment
at Kalserslautern, Germeny. Upon arrival in Kalserslautern on
October 1, 1974, Specialist = = was single and was assigned
and utilized living accommodations in available troop billets in
the unit area, The record also shows that she was in a pay grade
lower than BE-4 (with over 2 years' service) and, therefore, was
not entitled to the transportation of dependents to her new duty
station at Government expense., See 1 Joint Travel Regulations
(1 JTR), paragraph M7000-1,

The submission also stated that in April of 1975, Specialist
applied for Basic Allowance for Quarters (BAQ) on behalf
of her mother, whom she claimed was dependent upon her for more
than 50 percent of her total support as required by 37 U.S.C.
§ 401(3)X(Supp. III, 1973). The application was approved by the
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Atoy Finance and Aceounting Ceng;: with an effective date of
April 18, 1975, and payment of the sllowance at the “with
dependents” rate was then established on her military pay
account,

It was atated that on July 8, 1975, the member was married
to another service member, Specialist »
vho was assigned to another unit at the same Installation. Fol-
lowing the marriage Speclalist , nee ~ obtained
approval for a date of departure from the overseas command to
coincide with the date established for her husband's departure
date of December 6, 1975, It was further stated that due to Ary
Regulation 210-50, which prohibits the assignment of family type
quarters to personnel having less than 6 months remaining on
their overseas tour,the were not eligible for family
type Government quarters for the remainder of their duty at
Kaiserslautearn., Therefore, in order for the member to establish
a joint residence with her husband, she obtained pemmission to
reside off post and terminated her assignment to the troop
billets,

The question is presented as to whether the member is entitled
to the Family Separation Allowance (Type 1) for her dependent
mother, when that member marries another service member and estab-
lishes a common resldence with her husband, off base, while
adequate Government single quarters are available for her use on
base.

Pursuant to the provistons of 37 U.5.C. 8 427(a){1970),
paragraph 30303Vof the Dapartment of Defense Military Pay and
Allesrance Rotitlements Manual (DODPM) provides that FSA-I is
payabls to each member with dependents who is on permanent duty
outside the United States or in Alasks who meets all of the
following conditionss

(1) Transportation of his dependents to
his permanent duty station or to a placs naar
that station is not authorized at Covermment
expense, This applies to all members, includ-
ing mewbers in pay grades E-l1 through E~4
(4 yeara® service or less);

"*(2) His dependents do not live at or near
his permanent duty station; and
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"(3) Government quarters or housing facili-
ties (as defined in the Glossary of Texms) are
not available for assignment to him."

See also 43 Comp. Gen. 332,«538 (1963).

As stated above, Specialist permanent duty
station was in Germany, apparently her mother was not living at
or near such duty station, and the transportation of her mother
to that station was not authorized at Govermment expense. Thus,
the only remaining question to be decided concerning Specialist

entitlement to FSA-I is whether Government quarters

were available for assignment to her within the meaning of the
law and regulations,

In this regard, paragraph III.AV‘f Department of Defense
Instruction 1338,1, April 18, 1974, provides as follows:

"It 18 the policy of the Department of Defense to
encourage maintenance of the family unit., W¥hen
both husband and wife are members of the Uniformed
Services, and stationed at the same or adjacent
military installations, both members are authorized
the basic allowance for quarters prescribed for a
member without dependents when public quarters for
dependents are not assigned, notwithstanding the
availability of adequate single quarters for either
or both,"” (Emphasis added.fﬁﬁv

See also the similar provision in paragraph 10-7, Army'Regulation
- 210-50 (change 13, August 13, 1974).

Therefore, it is clear that upon her marriage the member was
entitled to establish a common residence with her husband, Since
she and her husband were not authorized Government family quarters
because they had less than six months to serve at their overseas
duty station, they were entitled to procure non-Govermment
quarters and each receive basjc allowance for quarters. See
DODPM, Table 3-2-4, Rule 17,Vénd 53 Comp. Gen., 148,\X153 (1973).

It has been our view that family separation allowances under
37 u.s.C. 427V§re, in effect, additional quarters allowances
authorized under specified conditions and, therefore, in similar
circumstances we have been guided by the rules applicable to pay~-
nent of basic allowance for quarters in determining entitlement
to family separation allowances. See 51 Comp, Gen. 116,118 (1971)
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and cases cited therein, Thus, in view of the above~stated service
.policy concerning entitlement to family quarters, it appears that
the fact that Government single quarters were available would not
defeat the member's entitlement to FSA~I in these circumstances
since family quarters to which she and her husband were entitled
were not furnished to them.

Accordingly, the member having met the requirements for FSA-1
during the period in question, the voucher and supporting statement -
submitted by the Finance and Accounting Officer are returned here~
with, payment belng authorized, if otherwise correct.

Paul G. Dembling

g&?, Comptroller General
of the United States






