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DIGEST: 16 When member provided Survivor Benefit

Plan coverage for widow or widower and

dependent children and widow or widower

becomes ineligible for annuity, the

dependent children are entitled to the

full annuity as provided by the member

even though the annuity of the widow or

widower had been reduced by the amount

of Dependency and Indemnity Compensation

received.

2. Widow or widower of member who elected

coverage under Survivor Benefit Plan is

entitled to refund of deductions made

from retired pay if the annuity is

reduced based upon receipt of Dependency

and Indemnity Compensation. Such refund,

however, should be computed on-the basis

of reductions in retired pay caused by

coverage of spouse and no refund may be

made based upon the reductions in retired

pay caused by member's election of cover-

age for dependent children.

This action is in response to a letter from the Assistant

Secretary of Defense '(Comptroller) requesting a decision concerning

the amount of an annuity payable under the Survivor Benefit Plan

(SBP) 10 U.S.C. 1447-1455, to dependent children in the circumstances

described in Department of Defense Military Pay and Allowance

Committee Action No. 519, enclosed with the submission.

The question presented is:

"If an eligible spouse with dependent children is

receiving a Survivor Benefit Plan (SBP) annuity

which is reduced because of Dependency and Indem

nity Compensation (DIC) entitlement and such

spouse becomes ineligible to receive such annuity
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because of remarriage or death, are the dependent
children of such spouse entitled to receive in

equal shares the full amount of the annuity before
DIC reduction or are they entitled to receive the

reduced annuity the spouse was receiving prior to
his or her becoming ineligible?"

The discussion contained in the Committee Action states that

the question presented relates to those situations where specific

coverage for a spouse and dependent children was elected by the

retiree and the additional cost for dependent children was paid

by the retiree.

Payments to beneficiaries under the SBP are authorized by

10 U.S.C. 1450(a), clause (1) of which provides for payment to

the surviving widow or widower and clause (2) of which provides

that an SBP annuity shall be paid to the surviving dependent
children in equal shares if the eligible widow or widower is

dead,'dies, or otherwise becomes ineligible. It may be noted

that the annuity payment provision of 10 U.S.C. 1450 contains

no limitation on the amount of the annuity payable to the
surviving dependent children. On the other hand, 10 U.S.C.

1450(c) specifically requires that where the spouse is entitled
to Dependency and Indemnity Compensation (DIC), such spouse may

be paid an annuity, but only in the amount that the annuity
otherwise payable would exceed the DIC to which the spouse is
entitled.

In connection with restrictions on annuity payments 10 U.S.C.

1450(e) provides that, when the annuity payable is reduced or

eliminated because of entitlement to DIC, a computation is made
of the amount which should have been deducted from retired or

retainer pay to provide the recalculated annuity and the spouse

is refunded the difference between the amount deducted prior to

the recomputation and the amount that should have been deducted
to provide such annuity. In 54 Comp. Gen. 833 (1975) we held

that the spouse who receives a refund under 10 U.S.C. 1450(e)
permanently loses his or her entitlement to that portion of the
annuity which is represented by the amount refunded.

In the discussion which accompanied the submission it is
indicated that based on the language of 10 U.S.C. 1450(e) and
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the interpretation given that section in 54 Comp. Gen. 838, there
is a basis for concluding that the surviving dependent children
in the situation presented are entitled to share equally in only
the reduced annuity as recalculated under section 1450(c).

Section 1452(a) of title 10, United States Code, prescribes
the formula by which it is determined how much retired or retainer
pay is to be reduced when a member elects to provide an annuity for
a spouse. In addition, that section delegates to the Secretary of
Defense the authority to issue regulations prescribing the amount
to be deducted from retired or retainer pay when'a member elects
an annuity for a dependent child or children.

The legislative history of section 1452(a) indicates that
Congress intended the method of computing the amount to be
deducted for dependent children's coverage to be different fron
that used in thc case of coverage for a spouse. The Committee on
Armed Services, United States Senate, in a report to accompany
S. 3905 on "Establishing a Survivor Benefit Plan for MIembers of
the Armed Forces in Retirement, and for Other Purposes" (Report
No. 92-1089) stated (p. 25):

"While the coumnittee agrees that the legislation
should provide a benefit to dependent children, it
also believes that it should be accomplished on the
basis of a self-financing plan. Specifically, the
comittee recosmuends that the basic plan in the bill
apply to the spouse. For a slight additional charge
(above the charge for spouse coverage), the member
could cover the spouse and dependent children. If
the spouse were to become ineligible, benefits would
then flow to the children. If there were no spouse,
the member could cover dependent children. The cost
of dependent children's coverage, in both cases,
would be based on the actuarial cost of providing
benefits and would terminate when the children no
longer are eligible for benefits."

In the same report it is stated (p. 28) that only the DIC
payable on behalf of the spouse, not DIC payable for dependent
children may be used as an offset.
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It thus appears that when a member wishes to provide for an
annuity under the SBP for his spouse and dependent children the
deduction for such annuity consists of two elements; one portion
for the annuity for the spouse and another portion for the annuity
for the surviving dependent children. In addition, Congress has
provided that the cost of providing coverage for dependent
children terminates when the children are no longer eligible for
such annuity. However the cost of the annuity for the spouse
continues.

We conclude from the above that the annuity for the surviving
dependent children is separate and apart from that payable to the
widow or widower. Accordingly, the provision in 10 U.S.C. 1450(c)
reducing the annuity of a widow or widower on account of DIC
entitlement should not be considered as reducing the annuity
payable to dependent children. Further annuities paid to dependent
children are not reduced on account of their entitlement to DIC
since no provision is made for such reduction. As indicated in the
cited legislative history, the children's annuity is to be paid for
by the member in amounts sufficient to cover the benefit provided.

Thus in the stated circumstances the surviving dependent
children are entitled to receive, in equal shares, the full
amount of the annuity originally provided for.

In connection with the answers to the question presented it is
noted that, in recalculating the amount to be refunded to the spouse
under 10 U.S.C. 1450(e) because the annuity is reduced by the amount
of DIC entitlement, only that portion of the retired pay deduction
applicable to the spouse's annuity is for consideration. No refund
should be made based on the additional cost paid in order to provide
an annuity for surviving dependent children.

If refunds were made to spouses based upon the amount
deducted from retired pay for coverage of dependent children, we
do not believe such refunds should be recomputed and recovered at
this time since there was some uncertainty with respect to the
proper method of computing refunds. However, dependent children who
are or who become entitled to annuities are entitled to annuities
based upon the coverage selected by the member without regard to DIC
payment to themselves or to the member's widow or widower. Accounts
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not paid on that basis should be adjusted and past or future

annuities of dependent children paid on the basis of this decision.

FL F. KU'.i

Azzi. Comptroller General
of the United States




