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MATTER OF: Entitlements of Regular commissioned
officer discharged under 10 U.S.C. 3814a

DECISION

DIGEST: A Regular Army commissioned officer discharged
with readjustment pay in accordance with
10 U.S.C. 3214a may receive travel and trans-
portation allowances provided in 37 U.S.C,
404 (e), 405(3) and 405(g) for members involun—
tarily relezsed from active duty with readjust-
ment pay, since the congressional intent was to
treat such officers in the same mannsr as
Reserve officers inveluntarily released from
active duty with readjustment pay,.

This action is in response to a letter dated July 16, 1975,
from the Agsistant Secretary of the Army (Manpower and Reserve
Affairs) requesting an advance decision on the question whether
Regular Army commissioned officers “discharged with readjustment
pay’ under 10 U.S$.C. 3814z (1973), as addad by Public Law 93-558,
approved December 32, 1574, may select their homes for the purpose
of receiving travel and transportation allowances under 37 U.S.C.
404 (e), &D6(d) and 406(g). That letter was forwarded to our
Office by, the Per Diem, Travel and Transportation Allowance
Committee, and has been assigned PDTATAC Control Ko, 75-22.

The request for decision states that officers discharged in
accordance with 10 U.S.C. 32142 do not fit precisely eitner of the
categories listed in 37 U.S.C. 404(c), 406(d) or 436(g), L.e.,
discharged with severance pay or involuntarily released from active
duty with readjustment pay. It further states that while 2 literal
interpretation of the statute would eppear to deny such discharged
officers any travel and transportation entitlements except to their
home of record, it was the Secretary’s belief that the act was not
.intended to be go restrictive.

The Secretary asks whether Regular officers discharged with a
readjustnent payment may be provided the game travel and transporta-
tion allmvances based upon home of selection as are provided for
Reserve officers "involuntarily released from active duty.” If our
answer 18 in the affirmative, the Secretary asks whether regulations
issued regarding this allowance would have a retroactive effect to
cover all cases falling under 19 U.S.C. 3814a,
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The statute in question provides that comuissioned officers of
the Regular Army in grades below major may be involuntarily dis-
charged whenever a raduction in the active duty officer personnel
strength of the Army is required. The act provides that if the
officer is not eligible for retirement under 10 ¥.S.C. 3911, orf any
other provision of law, then under prescribed board recommendations
he will be removed from the active list of the Tegular Army and
discharged. An officer so discharged who has completed immediately
before his discharge, at least five years of continuous active duty
is entitled to readjustment pay as provided by 10 U.S.C. 38i4a(c).

Other than the method authorized by 10 U.S.C. 3814a the
involuntary release of Regular Army officers short of cowmpletion of
a set number of years of service is prohidited except in specific
situations, Officers in a probationary status (less than three
years of active commissioned service in the Regular Army) may be
separated a2t the discretion of, the Secretary of the Army and officers
holding the grade of captain or below may be separated because of
promotion failure or pursuant to a court~partial, or show cause pro-
ceedings. Separated Regular officers of the Army may te eligible for
severance pay under 10 U.S.C. 3785(b) (2).

In contrast, Reserve officers servinpg on active duty in grades
belovw rajor can be released ilnvoluntarily at the discretion of the
Secretary of the Army. See 10 U.S.C. 1182 (1973). Such involuntarily
released officers may be entitled to readjustment pay under 10 U.S.C.
687.

The statutory authorities for travel and transportation allow-
ances as cited azbove contain the phrases "dischareed with severance
pay" which is applicable to discharged Regulsr Army officers and
“inveluntarily released from active duty with readjustment pay"
which is applicable teo Reserve officers. The phrase “discharged
with readjustment pay” is not used therein since prior to the
enactment of 10 U.S.C. 3514a it would not have been applicable to
either a Regular or Reserve officer.

The legislative history of Public Law 93-558 indicates that as
a result of current events the number ‘of officers authorized for
the Army has been reduced. This has resulted in heavy reduvctions in
force of Reserve officers in prior years and has resulted in careful
screening of all Reserve officers on active duty in the grade of
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captain and below, Apparently, a comparison of the records of the
Reserve officers remaining on active duty with those-of their Recular
contenporaries revealed that many Reserve officers had greater

potential. Therefore, Congrass determined that in the best interest

of the Army any additional reduction in force should be applied to
both Regulars anc Leserves. 1In considering the legislation which
allowed the reduction in force to be applicable to ilegulars as well
as Reserves, the statement was made that the readjustment payment
provision of the act was designed with the same provisions asg that
for Reserve officers released from active duty.

It was also stated that it was anticipated that the Regular
officers who were not selected for continuation would be treated
similarly to Neserve officers who have been releasad f£rom active duty

. and be given the opportunity to accept a Neserve cormission. This

was done in order to place them in the same approximate position as
their contemporaries in the Reaserve who upon beinpy released from
active duty, normally retain their status in the Reserves.

S

: Thus it would appear that in enacting Public Law 23-558, supra,
Congress intended to bestow upon a Regsular separated from the servies
in accordance with this act all the rights and benefits applicable

to a Leserve separated in similar circunstances. hile it is true
that the applicable sections of the statutes granting travel and
transportation allowances do not specifiecally apply to a Negular

who is discharged with readjustment pavy as is the case under the

new act, we believe the intent of Congress was to provide the

Regular all the benefits of a leserve separated under the same condi-~
tions. In viev of that intent the technical terms used to describe
the type of separation and the type of additional payment received
upon separation should not be used to prevent the granting of travel
benefits based upon home of selection. Accordingly, it 15 our view
that Regular officers discharged under 10 U.5.C. 381l4a are entitled
to hone of selection travel benefits to the same extent as if they
had been ‘"discharged with severance pay'’ or ‘'releagsed from active
duty with readjustment pay.' In view of the above interpretation

of the controlling ststutes no change in the regulctions is required
to implement this decision.

The subniission is answered accordingly.

R.F. KELLER

4Acting Comptroller General
- ) of the United States - -
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