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National Endowment for the Humanities - Legality
of matching pledge with Federal funds.

DIGEST:
Pledge of money to National Endowment for the Humanities
(NEH) from Curriculum Development Associates (CDA)
restricted to support of Educational Development Center
(EDC), and treated by CDA as reduction of accrued liability
in fulfillment of contractual obligation to EDC for services
rendered to CDA is not donation and, hence, may not be
matched by NEH with Federal funds and paid over to EDOC,
since statutory language and legislative history indicate
that only gifts may be matched and payment in satisfaction
of debt may not be considered gift. Moreover, if pledge
is considered to come from EDC froml monies owed it, it is
not eligible for matching since EDC would merely be gene ating
additional funds for itself in contravention of the st utory
scheme and WEIM guidelines.

This is in recpnrc-e to a letter of Julky l4j l975 from Ponalil S
Berman, Chairman, National Endowment for the Humanities (NEll) wherein
he requests our decision as to whether NIH nay lawfully accept a
$30,000 pledge made by John N. Gentry, Executive Director of Curriculum
Development Associates, Inc. (CDA) which is restricted to the support
of the People and Technology project of the Educational Development
Center, Inc. (EDC), and match it with an equal amount of Federal funds
pursuant to the National Foundation on the Arts and the Humanities
Act of 1965, as amended, Pub. L. No. 89-209, §§ l0(a)(2), 11(b),
79 Stat. 845, 852-853, 20 U.S.C. §§ 959(a)(2), 960(a)(2) (Supp. III,
1973).

From the Chairman's letter and other information available to us,
it appears that FDC is a nonprofit Delaware corporation based in
Newton and Cambridge, Massachusetts, engaged in the development of

educational materials. Through a series of grants from the National
Science Foundation (NSF), EDC developed a fifth grade course entitled
"}Ian: A Course of Study' (MACOS).

After completing development of the course, EDC entered into a
contract with CDA for the purpose of its dissemination. In accordance

with the NSF grant agreement, the publication contract provided that
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EDC would receive from CDA 3 percent of the net receipts (defined
as gross sales less returns and allowances) from sales of the
comnercial edition of MACOS on all materials other than films, as
a royalty. Different arrangements not pertinent here were made for
payment of royalties.on film editions of MACOS. All royalties
received by EDC were to be placed in a royalty account on the books
of EDC pursuant to a provision in the original grant document between
NSB and EDC.

At the same time that the publication contract was executed,
EDC and CDA entered into a "services contract," under which EDC was
obligated to use its best efforts to assist CDA in dissemination of
MACOS. In return, CDA became obligated to pay EDC one-half of its
dissemination budget, which was to be no less than the norm for
dissemination of multimedia educational materials. Subsequent
correspondence appears to indicate that this amount was to be equal
to 15 percent of the gross revenues from sales of MACOS materials.
Amounts payable under the services contract were actually computed
and paid in this manner.

It appears that in or about October 1972, EDC and CDA modified
the services agreement to provide for payment of $100,000 by CDA to
NEH -Cut of monies which would otlierwise have been payable to EDC, to
be earmarked for matching and subsequent use in-EDC's "People and
Technology' program. This payment was subsequently made and matched.
As of June 30, 1975, CDA had pledged and made payments of $175,000
to NEH{ which were then matched by INEl. We understand the subject
$30,000 pledge arose in the same manner and that the National Council
on the Humanities has recommended acceptance and matching of this
pledge.

CDA's pledge to NElH was made pursuant to section lO(a)(2) of
Pub. L. No. 89-209, as amended, supra, 20 U.S.C. § 959(a)(2) (Supp.
III. 1973), which provides in pertinent part that the Chairman of
NEH shall have the authority:

"* * * after receiving the recommendation of the
National Council of that Endowment, to receive
money and other property donated, bequeathed, or
devised to that Endowment with or without a con-
dition or restriction, including a condition that
the Chairman use other funds of that 9ndowment
for the purposes of the gift, * * *,"

Section 11(b) of the Act, as amended, 20 U.S.C. § 960(a)(2), authorizes
in addition to other appropriations, no-year appropriations in an
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amount equal to the total amount donated, bequeathed and devised

to NEH (subject to a total aggregate amount) for matching grants

received pursuant to 20 U.S.C. § 959(a)(2).

The fact that CDA's pledges were restricted to the support of
EDC's People and Technology program would not, in and of itself,

make this pledge unavailable for NEHl matching, because the statute,
by its terms, specifically provides that monies donated to OFFS may

be restricted for particular purposes. The fact that restricted

monies can be accepted by N711 and matched, however, does not end

our inquiry into whether the pledge in question was available for

matching, because as noted above, only money donated, bequeathed,

or devised is available for matching. The question arises, therefore,

whether these payments were "donated" to TEH within the meaning of the

statute.

The legislative history of both acts indicates that only funds

received as gifts would be available for matching. S. Rep. 'lo. 300,

89th Cong., 1st Sess. 3 (June 8, 1965) indicates in part that:

"A major objective of this legislation (the original
act] is to stimulace 2riwate philanthropy for cultural
endeavors and State activities to benefit the arts."
(Emphasis supplied.)

Moreover, the legislative history of Pub. L. No. 90-348, indi-

cates very strongly that by using the terms i'* * * donated, bequeathed,

or devised * * *," the Congress understood that only outriaht gifts
could be received for matching. Congressman Brademas, in supporting

the 1968 amendment (ultimately enacted AS Pub. L. No. 90-348, § 5,

82 Stat. 184, 186) which would permit acceptance of restricted as
well as unrestricted gifts for matching, said in pertinent part:

"The reason for the amendment is a simple one. The
endowments have found that many potential private
donors do not feel disposed to give an unrestricted
gift to another granting agency. * * *

o* * * This amendment should greatly improve the

ability of both Endowments to attract private if.ts
* * *." (Emphasis supplied.) 114 Cong. Rec. H1409

(daily ed. February 27, 1968).

In discussing the effect of the amendment, S. Rep. No. 1103, 90th
Cong., 2d Sess. 6 (May 3, 1968), stated in pertinent part:
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"* * * While the matching gift program has been
successful (since the passage of the act $2.5 million
has been donated), it is felt that more funds could
be attracted to each Endowment if the donor could
specify the area in which his Rift is to be utilized.
However, before such restricted gifts are accepted,
the Endowment Council must make a recommendation on
the gift and the Endowment Chairman must approve the
matching of the gift." (Emphasis supplied.)

Senator Pell also remarked on the $2.5 million received for matching.
He said in pertinent part:

"Under the act there is also a provision for the
matching of Federal funds upon receipt of private,
donated funds. To date approximately $2.5 million
has been donated by the public to the Endowments
under this provision." (Emphasis supplied.)
114 Cong. Rec. S5015 (daily ed. May 7, 1968).

It would appear, therefore, that the Congress used "gift" and
"donated" interchangeably in referring to the subject provisions.
Moreover, 20 U.S.C. § 959(a)(2), by its own terms, after referring
to monies "* * * donated, bequeathed, or devised * * *," later refers
to all such monies received as 'gifts."

It would appear, therefore, that it was intended that only gifts
(and bequests and devises) received and accepted by T-H could be
matched with Federal funds.

The determination of whether or not this pledge was a gift requires
a further explication of the factual circumstances. It appears that
CDA's position is that it waived EDC's obligation to perform under the
services agreement to the extent of monies therefrom which were paid
to NEl1. However, CDA states that EDC never waived its rights to
receive those monies, and that CDA was at all times legally obligated
to pay them to EDC. Moreover, CDA treated the NEH payments for
accounting purposes as a reduction of accrued liability to EDC under
the services contract. On its income tax return it treats the pay-
ments as a business expense, rather than as a gift or donation. EFDC
takes the position that these monies were only obligated if the parties
to the services contract agreed on a dissemination plan each year,
but the contract does not condition CDA's payment obligation upon such
an agreement. In any event it is clear that CDA believed it was legally
obligated to pay these amounts to EDC and that the payments to NER



B-183442

restricted for use in matching with Federal funds in support of EDC's
People and Technology program were in satisfaction of that obliga-
tion. Officials at NEI1 informally advised us that, inasmuch as it
had not reviewed the 7r.C-CDA services contract, !T1.E interpreted the

CDA pledges to indicate that CDA vas not obligated to pay the intended
"gift" funds to EDC were they not paid to !EER and, hence, that the

pledges were bona f de donations. ITri's concern was to insure that

CDA would not receive special consideration from EDC when the People
and Technologzy program was offered for publication.

It is clear that if there is a contractual obligation to pay a
suB of money, end a payment is made in discharge of it, then there
ii no gift. robertson v. United states, 343 U.S. 711, 713 (1952);
Tomlinson v. wine, 329 F.2d 462 (5th Cr. 1964). It is the essence
of any gift that there is no consideration. Pacific 'faqnesfi¶tn Inc.
v. Nqestover, P,6 F. Supp. 644 (S.D. Calif. 1949), aff'd, 183 F.2d
584 (0th Cir. 1950).

From the present record, it appears to us that by maling this
pledge CDA felt it was merely fulfilling its contractual obligation
to EDC. It teemn clear that COA did not intend to make a gift since

it entered tla transactions on its booths as a reduction of accrucd
liability and, on its income tax return, as a business expense and
not a donation. Cf. SIitson v. United States, 261 F.2d 497, 501
(7th Cir. 1958), cert drm. 359 U.8. 944 (1959), The fact that the

payment was miade to a third party, 1NFY, at EDC's request does not
change the nature of the pnarent, since such payment was in satis-
faction of a debt and was not made with donative intent. Cf.
Welch v. Davxison, 102 F.2d 100, 102 (1st Cir. 1939). The agreement
between CDA and FDOC merely constituted an assignment to TERN of EDC's
right to receive some payments from CDA. Therefore, the pledge
cannot be considered as a gift from CDA available for matching.

Further, we understand that ThE1 Circular "Gifts and lMatching,
Background Tnformation for Institutions and Organizations' provides
in pertinent part:

"The rndozment will not match a restricted gift from
the institution conducting the project for which the
gift is intended, nor from persons or other institu-
tions involved in the project: the Endowment will not
match a restricted gift from federal funds nor from
current or rending recipients of Endowment grants."
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Therefore, if the pledges involved here are considered gifts from
EDC to NEH, rather than from CDA to NEH, of monies otherwise payable
to EDC such payments would not be available for matching, according
to NEH's own circular. Moreover, we are of the view that the policy
expressed in this circular is clearly consistent with the statute
here involved, because the "gift" from the donor-grantee would merely
be returned to it by ITEl after matching, pursuant to the restriction
in the pledge. Hence, to allow the "gift" to be matched would permit
any grantee to generate funds for 1.tself by making donations to NEMI,
a result clearly outside the intent of Congress, which was to promote
private philanthropy in support of NEII-sponsored projects.

Accordingly, in our opinion the $30,000 pledge to ',Ell from CDA
is not available for matching by NTEH pursuant to 20 U.S.C. § 960(a)(2).

fr. ILER

DePuty Comptroller General
of the United States
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