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UNITED STATES GENERAL ACCOUNTING OFFICE
WASHINGTON, D.C. 20548

IN REPLY
REFER TO:

B-182153

OFFICE OF GENERAL COUNSEL
ey 27 878
Szrgeant Maior USA, Retired

Jallas, Texas 75216
Jear Sergeant

) Keference is made to your letter of April 14, 1878, with enclosurag,
' seeking cur views as to the proper meaning of paragraphs 6-38 and
6-37 of Army Regulation 145-2, change 4, March 1973, pertaining to
the compensation of Junior Reserve Officers' Training Cerps {(JRCTQ)
instructors who are retired members of one of the military services.

| You say that you are presenily employed as an instructor in the
Junior Reserve Officers Training Frogram in the Dallas Independent
School District, You indicaie that you do not fully understand what is
; being said or meant by this regulation and what affect it has on
income tax liability when daductions from instructors' wages are
involved.

&
l An official decision ie not being rendersd at your request; however,
the following comments and references may be of assistance o you.

|

’; : Paragraph 6-38, entitled "Monatary Allowances”, relates to the

L method by which such compensatjon ghall be computed for the purposs
of determining the amount that the Department of the Army shall
reimburse a school for salary expenses incurred by it for JROTC
program purposes as required by 10 U. 8. C. 2031(d)(1), Paragraph 6-37
containg instructions relating to income tax treatment of the amounts
received by JROTC instructors and administrators who are retirad
members.

In decision 55 Comp. Gen, 44 (1975), copy encloszd, we considered,
in part, the subdect of your inquiry. W2 held therein that the "addi-
tional amount" to which a retired member employed as a JRGTC
instructor becomes entitled for purposes of 10 U, S.C, 2031(d)(1), is the
difference between his military retired or refainer pay and the active
duty pay and allowances to which he would be entitled if called or
ordered to active duty at that location. However, such additional
amount is not deemed to be either retired pay or active duty pay.
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Regarding income tax withholding we indicated in that decision that

no part of the compensation received by such personnel would be
treated as an allowance not subject to withholding tax. If is notad

that income tax matters are not within the jurisdiction of the General
Accounting Office, but are subject to the rules of the Internal Revenue
Service, Treasury Department. However, the treatment of the com-
pensation of retired members serving in JRCTC positions for income
tax purposes is consisient with our holding that such compensation

is not military pay or allowances,

Paragraph 6-37, entitled ''Deductions from instructors' wages"
mevrely recogmzes that since the componsa*‘lon raceived by the
instructor as an "'additicnal amount” is not actually military retired
pay or active duty pay and allowances, it is subject to "the same

- deductions as all other wages in which an employer-employee

relationship exists, "
We trust this information will serve the purpose of your inguiry.

Sincerely yours,

Ed9in J. Monsaa

Edwin J. Monsma
Assistant Ganepral Counsal
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