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MATTER OF: National Labor Relations Board - Retroactive

Adjustment of Reclassification Action

DIGEST: National Labor Relations Board employee
filed a grievance alleging that her position
reclassification and promotion was delayed
in violation of collective-bargaining agree-
ment. Agency sustained employee's grievance
and requested ruling on propriety of retro-
actively adjusting effective date of reclassi-
fication action. Because Federal Personnel
M.nual ch. 511 § 7-1(a) (1969 ed) expressly
precludes retroactive adjustments of reclassi-
fication actions upgrading a position, agency
is prohibited from making reclassification
date retroactively effective, despite violation
of a collective-bargaining agreement provision
that agency construes as requiring such action.

This action concerns a request by the General Counsel of the
National Labor Relations Board (NL,:B) for a decision as to
whether that agency may award a retroactive promotion and back-
pay to an agency employee.

This matter arises out of a grievance filed by an NLRB employee
under a negotiated grievance procedure contained in a collective-
bargaining, agreement between the National Labor Relations board
Union (W.ashington Local) and the General Counsel of the Natioral
Relations Doard, pursuant to Executive Order No. 11491, as amended,
3 C. F. R. 254 (1974). The grievance procedure culminates with
the General Ocunsel and provides for binding arbitration thereafter.
The facts as found pursuant to the grievance procedure are as follows:

"An emrployee of the agency was eligible for
consideration for prom otionr (reciassiificationi) from
GS-4 to the GS-5 grade level on Mlarch 31, 1975,
the anniversary date of her last promotion. Prior
to this date, the employee on several occasions had
asked her supervisors if she would receive a pro-
motion to GS-5 on the anniversary date, and believed
from the responses she received that her promotion
would occur on that date. Near the end of Febiruary,
1975, the employee's sup;ervisor counseled her that,



B- 1800 10

in order to be promoted, she would have to
demonstrate the ability to perform certain functions
at the GS-5 level.

"In the judgment of her supervisor, the employee had
not demonstrated such ability by March 31 and was
not promoted on that date. The promotion was not
granted until approximately 9 weeks later, on MLay 25,
1975, when the supervisor judged the employee ready
for promotion. The promotion was not a competitive
action but a reclassification within the established
career ladder for that position, based upon demon-
strated ability to perform at the higher grade level.
The employee's performance at the GS-4 level is
not at issue.

"After learning she would not receive her promotion
on March 31, the employee filed a grievance. The
requested remedy was promotion to GS-5 retroactive
to March 31, 1975."

Article VI, Section 1(d) of the agreement states:

"Consistent with the needs of each office, all unit
employees in that office will be given an adequate
opportunity for development and progress through
proper assignment of a variety of work essential
to their develo nment for potential promotion to a
higher grade.

In deciding the grievance, the agency found for the employee,
as follows:

"The agency finds that, albeit unintentionally, it failed
to follow the agreement insofar as informing the em-
ployee not earlier than end of FiF&bruary pr ovipied less
than 'an adequate opportunity for developn-ient * * * for
potential promotion, ' as set forth in Article VI, Sec-
tion 1(d). Furthermore, the agency believes grievant
would have been promoted on M larch 31 had she been
afforded an opportunity 9 weeks earlier than was the
case to demonstrate her ability to perform at the higher
level, inasmuch as 9 weeks beyond March 31 grievant
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in fact was promoted on the basis of having
demonstrated such ability by that time. In her
supervisor's judgment, grievant demonstrated
ability to perform the GS-5 duties within the period
from near the end of February to May 25, a period
of approximately 13 weeks. Had grievant been given
opportunity 9 weeks prior to the counseling event,
management believes she could have demonstrated
ability to perform GS-5 duties in a corresponding
13 week period, thereby becoming qualified for pro-
motion 9 weeks earlier, on the anniversary date of
March 31. Because management erred in not giving
grievant adequate opportunity to demonstrate her
promotion potential, thereby failing to follow the
agreement, the agency believes grievant's promotion
correspondingly, was delayed."

Based on the foregoing, the agency requests a ruling as to whether
it may retroactively adjust the employee's promotion to March 31,
1975, and award backpay for the retroactive period.

We assume from the above-quoted findings of fact that the promotion
was incident to a reclassification of the position by the agency from
grade GS-4 to GS-5. Accordingly, Civil Service Commission regulations
contained in Federal Personnel Manual ch. 511, § 7-1(a) (1969 ed., July
1969) governing dates on which agency position classification actions
may be made effective, would apply to this situation. These regulations
provide:

"7-1. EFFECTIVE DATES FOR NON-
APPEAL ACTIONS

"a. Action by -, sLency. An agency
classification action talkes effect on the date the
action is approved unless the agency specifically
sets a later effective date. The Comptroller
General has emphasized that any later effective
date which is administratively fixed by an
agency must be 'within a reasonable period
of time' (37 Comp. Gen. 492). Theaency may
not make the action effective retroactively.
(Emphasis supplied.)
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Applying the principles expressed in the above-quoted regulation,
the Court of Claims and this Office have consistently held that the
effective date of a reclassification action may not be made retro-
actively effective in the absence of a statute expressly so providing.
but that the reclassification of the position becomes effective on the
date on which the action is taken by the administrative official vested
with proper authority or on some reasonable future date fixed by
the administrative official. Testan v. United States, 44 U. S. L. W.
4245 (M Arch 2, 1976), Dianish v. United States, 183 Ct. Cl. 702
(1968), 55 Comp. Gen. 515 (1975), 39 id. 583 (1960), 37 Id. 492
(1958).

We note that section 11(a) of Executive Order No. 11491, supra,
precludes an agency from negotiating a collective-bargaining agree-
ment provision that is contrary to the mandatory requirement of
law, regulations, and the Federal Personnel Manual. Hence, the
collective-bargaining agreement provision would not provide a basis
for mahing a reclassification action retroactively effective in violation
of the law and regulations.

In view of the foregoing, the agency may not retroactively adjust
the effective date of the reclassification and promotion actions.

Deny~ Comptroller General
of the United States
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