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The Honorable Robert '., )irtipton, Chairnan
United States Civil Service Ccraiiauion

Dear 4Ir, 1Iarptont

Furthor weforene Is m"de to your latter of YFbruary 6, 1973,
requesting our decision as to the proprlity of the Civil Service Coa-
disuion'u regulationu providing for indefinite pay retention when an

enployaes grade is reduced an the result of the Initial application
of Job-grading standards under the Federal WaSe Syuteuu Public
Lew 92-392, during the period beginning Noynmber 17, 1972, and ending
October 1, 1974. F*deral Personnel tianu4l Supplzonet 532-1, issued
January 16, 1973, contains the procedures on which you have requested
our decision and all references In this declison will ba to that isuue.

You state that under sectlon 5346 of title 5, United States Code,
as amended4 by Public Law 92-392, approved August 19, 1972, 86 fitat, 564,
the CoTr.mtsiou Ls required to establish &nd nitntain a job-grading ayc-
tei for all prevailing rate positionx included in the statutory wage
syster. As a consequence of establishinn and inplewrenting a uniform
job-Srading systeut it is likoly that uca.e prevailing rate employees
nay suffer, throuph no (fult of their owAn, a reduction in pay on the
Initial application of job-gradinj standards to thoir positions after
converting to the nev statutory vane systems

Section 9(e)(1) of Public Latf 92-392 provIdes, In part, as follows:

Except am provided by tile subsnction, an exployooe'
initial rate of pay on conversion to a intge uchrfule estab-
liah.J pursuant to the aenedn'nts nade by the Act shall be
detornined unier conversion rules prescribed by the Civil
Service Corilssion. * * *

Tha effective dnte fur Public Law 92-392 (except for non-appropcintod
fund eriployaca) in 1Novez-bor 17, 1972, and on that date tuost prevailing
rnts e-iployoeu were auto:zutically converted to the statutory usage syotom.
As of that date, however, all appropriate job-grading standards hod not
been Issued and in other cases, agencies had not had an opportunity prior
to that date to a^ply Job-grading standarda under Me fotmer oystcr4 (the
Coordinatod Tedetal 'dare Cyste-).
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Purouant to S10-3, nPll Suppleo';cit 537-l, the initinl application
of job-rrding 5tannardls during tha period from liovrnler 17, 1972, to
October 1, 1974, is considered an part of the conversion proccsu, In
line wtth this provision the Corm.iailpn hbs providul indefinite pay
r'teption for thoier c-ployees 4waqse radef ware or would bo reduced
during that period because of tile Initial Urplication of job-gradiun
standards (slO-V) ror e-iployeas %-zhnne p.rade. arc reduced other than
because of initial conversion, the provisions of 5 UnC, 5345, as
enacted by Public lwnw 92-392, are for Application with a naximum of a
2-year pe.rioi for salary rmtention (S9-1).

You say that £ question haa arliiun as to the Comntaisons authlority
to provide for Inlefinite pay retention in the ctrcunvtwtnce dnocrteibed
above and reques our Deciuton on the rAtter,

Section 53 4 5, title 5, United States CoWe, an enacted by section 1
of Public Lnu 92-392 providei in pertinont part as follou;.

(a) Under reSulationa prencribed by the Civil Sorvice
Corinisalon, A A * a prevailin rantn nrployoc-

* A * * *

is ontitlod to basic ray at the schedulett rate to which he
Vag entitled t.rieliately before the reduction in irade or
reansi;'naent A * * for a period of 2 years froi the effective
date of the reduction in rrnde or reacstigrraent, * *

RerardLna the pay of nn enployre upon conversion to the statutolxy
vaea synter, stetion 9(a)(2) of Publie Law 92-392 providen no follous:

In the cian of any employee described in section 2105(c),
5102(c)(7), (8), or (14) of title 5, Vnited S'taten Code,
%iulo is in the veervice ns osuch nn enloy1oe ir-odintely before
Liac cffectivc fdnte, vith rospect to hl-If, or thle nnmenr!rontn

T.zde by thin Act, such a:3ourdu'nts rhnbll not be conntrucd to
decrease hin rate of Faqicc pnr In effect imuwdibtely before
the date on rhich, nucl, maondnentn bccao effective vith
respect to ir. Iu nt tdition, if tin emrployee is recoivin3
retnineci pay fy virtun of lnw or apnency policy i-vewlntoly
llefore the dant on vhi1ichl the rlrat Wvnwr nchenduln applicnble
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to hi;u under this Act is offectiva, he shall continup to
retain that pay in accordance with the upecific inatructiona
under which thio rotilnel pay W.iU granted until he leaves him
position or until he becoaes entitled to a higher rate,

The legislative hivtory indicatef that the purpose of the statute
is to ownct into lue etablished principles and policies related to blue
collar *nployoos of the Federal Covern:ent which proviously were handled
admdnistrttively, Prior to tlha enactment of Public Law 92-392 the
riajority of the riploycos covored by that lsv were under the Coordinated
VeYeral Wag. Sytea; (cF1S) or were being convertod to it. Under MI1S an
en4ploye l'a existing rate of pay was retained for 2 year. when he was
changed to a lowor grade or reaausined to a lover-pay wage position
through no fault of his own, lawyver, an employee, who was changed to
a lower-pay posltion upon initial conversion frocm the old wage system
to CFWS, generally retained him pay indefinitely.

Conuidering the foregoing it would appear that tbe Congress, In
enacting sectic¶ 9(a) did not intend the provisions concerning denotions
to be aprlicable to conversions to a uniform wage system, Xn that cOn-
nuction it In noted that subsection 9(a)(2), which In addition to pro-
vidInm pay retention with respoct to rate of basic pay received by an
ezrpioyee itnediately before the effective date of the anenduents, pro-
vides for the continuation of previously authorized pay retention right.
"in accordance with the specific Instructions under which the retained
pay wan granted." This necessarily recognizes the previous practice of
2-year pay retention for damotLons, And Indefinite pay retention for
Initial conversIons 5 UDS.C. 5345 would accordingly not be applicable
to converalonAs

In view of the above it In our oplinion that the Cooniauion'u action
in providinj for Indefinite pay retontion when a Federal employeoe's raJe
ii reduced as the result of the Initial application of stundards undor
Public Lav 92-392 for the period beginning November 17, 1972, and ending
October 1, 1974, is legally proper.

Sincerely yours,

PAUL G. PDEUNG

For tho Comnptroller Cennral
of the United States

-3
cc: The honorable Carl W. Clewlow -

Deputy Assistant Secretary of Defense Q Th9CUR AI
(Civilian Personnel Policy) 'NTAVAIMBi

Reference: Letter of February 27, 1973




