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COMPTROLLER GENERAL OF' THE UNITED STATES 

WASHINGTON, D.C. 205'48 

January 3, 1973 

Newton, Illinois 62448 

Dear Mr. 

We again refer to your letter of August 14. 1972, requesting 
r~view of Office settlement dated August 8) 1972 t which disallowed 
your claim for par diatll for the period June 1~ 1970, to Jun~ 23, 
1971, while on active duty for training as a ch1ef warrant officer 3~ 
United States Arm:! Raserve. at Oiterland (St. Louis), Misso~ri. 

By letter Ord.ere No, 'l'-05--951677~ dated May 4, 1970. Office of 
the Adjutant Gene.ral, u. s. Army Administration Center, St. Louis, 
Misaou?'i, you were ordered with your cons(lnt to active. duty for 
training for a period of 120 days and directed to raport not later 
than June 11 1970, to that Center. Those orders showed your address 
88 Ferguson, Missouri. On ~ptember 23, 1970, that Center issued 
similar orders directing additional active duty for training for 
89 days with the first day of training as September 29, 1970. The 
latter orders were amend.ad on Decembar 30, 1970, changing the period 
of duty from 89 to 119 days. On January 28, 1971, tlie September 23, 
1970, orders were agdn amended to further extend the period under 
the lati:er orders to 179 days. and on April 20. 1971, an additional 
amendment extended that period to 268 days. 

Copies of paid wuchers en file show that you lff!re paid a mileage 
allow'ance of $0 .. 36 for the offieis.1 distanca betw&en Ferguson and 
Ovarland, Missouri, for travel performed from Newton, Illinois, to 
Overland, Mily 31 to June 1, 19701 but no per diem during the entire 
period you were on .active duty for t~aining at the U. s. Anny 
Administration Center. In this connaction, the monthly pay vouchers 
covering the period Sept~mber 1, 1970, to June 23, 1971, bear the 
statement 110n conti:rt.uou ADT under more than one set o-f ord~rs. 11 

Ins. letter dated July 30, 1970 [19711~ you say that ~hen you 
went on activ~ duty for training your home of record was 
~~ton, Illinois~ and that since one of the requiremanta fo~ such 
duty was that you must liva in the St. Louis area, you ~re told that 
you could use your temporary address in that area {Ferguson}. You 
also advised that you rented an apartU1ant and uaed the temporary 
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address. When you ascertained that Reserve personnel on duty at 
stations similar to the one you were attached were receiving per 
diem you presented claim therefor.· 

The Finance Center, u. S. Army, Indianapolis, Indiana, trans­
mitted your claim to our Claims Division (now Transportation and 
Claims Divi~ion) and by settlement dated August 8, 1972, it was dis­
allowed for the reaaon that you had commuted daily between your duty 
station and residence in the area aryd, therefore, payment of per diem 
ia precluded by paragraph M600l-laNite1n 2, of the Joint Trav~l Regula­
tions which provides that per diem is not payable to a member of a 
Reserve component when he connnutes daily between his how:! or place from 
which he was called (or ordered) to acti~e duty and his permanent duty 
station, 

In your letter of August 14, 1972) you say that Ferguson was only 
a mailing address and that the U, S. Army Administration Center, in 
order to avold pa.ynmnt of pet diem., wuuld not 11cut ordersa for an indi­
vidual not having a St. Louis mailing address. You also say th~.t 
personnel·Qn active duty assigned to the Center were paid per diem and 
that one Reservist received per diem for over a year and a half. In 
contending that you are entitled to per diem you point out that you 
were paid family separation allowance because the authorities knew 
that your home was in Newton • 

... ·" ~"' Section 3 of the act of December l, 1967, Public Law 90-168,, 81 
:;:·<''·-·''' '" ,) {:: ~t~; .... __ 52.~--'---~~~nde.~eection 404(a)~f title 37, Un1.ted States Code, by 
· ,:;; :' " " ----·-aading clauae -(4 )y thereto to· provide for paytn;ent a under regulations 
. .. :,· · 1 i ""'· ·· prescribed by the Secretaries concern-;d, of a.llwances to a member of 

· - · a uniformed service 'when away from home to perform. duty, including 
duty by a member of the Arrn.y National Guard of the United States or 
the Air National Guard of the United States, as the case.may be, in 
his status as a iuembar of the National Gunrd." The purpose of sec­
tion 3 of Public Law 90-168 is to permit the payment of per diem to 
Reservists ordered from their homes. for short periods (less than 20 
weeks) of active duty training at tr~ining duty stations other than at 

-·:. .. ' 
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military installations where Government quarters and mess are avail­
able and we have held that the provisions of 37 U.S.C. 404(a)(4)~simply 
provide authority for the payment of per diem on that basis even though 
such training duty stations in fact are the membe:s) basi~ posts of 
duty (permanent duty stations). 48 Comp. Gen. 65.'.f{(1969) • 
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Implementing regulations are contained in the Joint Travel 
P._eg~lations. Paragraph M6001-la(2)VCChange 209, dated June 1~ 1970) 
provides, that no per diem allowances are payable in eases where a 
tnetnber of a Reserve compon~nt commutes daily between home 11or place 
from which called (or ordared) to active duty'' and the permanent 
duty station. 

Aa indicated above, the record shows that you were ordered to 
active duty from Ferguson, a place located about 6 nd.les from your 
duty station. You stated that you rented an apartment there and it 
was believed you commuted daily between that place and your duty 
station. You now contend, however, that Ferguson was only a mailing 
address and that your home was Newton. 

No' per diem could have bean paid to you b~cauae of the restric­
tion in the above regulation notwithstanding that your home was in 
Newton. Therefore, whether you commuted from Ferguson or from some 
other place located near Ferguson and within the vicinity of your 
duty station would not serve to entitle you to the allowance contrary 
to the governing regulation, 

Your contention that you are e~titled to the per &iem allowance 
because you received a family separation allowance during your period 
of active duty for training is ~vi~hout merit. In our decision of 
April 2, 1964, 43 Comp. Gen. 650Vcopy encloaedt we said> in a11sver to 
question 4, on page 656, that it is our view that a Reservist of an 
eligible grade and with dependents w110 is ordered to active duty for 
training for less than !·year or to active duty for other than training 
duty for less than 6 months, but for a period of more than 30 days,.~s 
entitled to a family separation allowance under 37 u.s.c. 427(b)(l)Vif 
his dependents do not reside at or near his station, since the movement 
of his dependents to his permanent duty station is not authorized at 
Government eXpense. 

Since question 4 related to a Reservist ordered to active duty 
for training for a period of 45 days away from the Reserve anit to 
which he was attached for drill purposes and he had no active duty 
•tation other than the station to which he was ordered for training 
duty, we concluded that since the assigmn.e.nt was in excess of 30 days, 
the training duty station should be regarded as the member's permanent 
station for family separation allwance purposes and that he was 
entitled to the a).lowance under clause (1) rather than clause (3) of 
37 u.s.c. 427(b)Vif he otherwise qualified. 
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Under the authority of 43 Comp. Gen. 650Jyou were paid the family 
separation allowance for the period you were on active duty for 
training. That decisiont however, does not $erve as authority for the 
paYlllQnt of the per diem to you incident to that tour of duty, ~ 
indicated above, the g~verning law and regulations eXpressly preclude 
the payment of the per diem allowance to you sinea you were ordered to 
duty from a place within commuting distance of your duty station, 

Concerning your statement that a Reservist at your station was 
paid per diem for over one and one-half years, if the facts and circum­
stances in his ca.ae are identical to those in your case, then the pay­
ments were imprQper and will be for consideration in the audit of the 
disbursing off~cers' accounts. Clearly; ouch erroneous payments do not 
afford a basis for a like payment to you. 

!ccord!nglyt the settlement of August 8, 1972, is sustained. 

Deputy 

Enclosure 

. :. : ·.. . : ~ ..... : 
'"'· '.····. ·,:·: 
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::: ... : : -~'.:": .': . . .: . 

Very truly yours, 

Comptroller General 
of the Unit~d States 

. ~ . ' . 
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