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DIGEST: ! Alaska National Guard technicians' positions
were converted to Federal status in General
Schedule, effective January 1, 1969, pursuant
to Public Law No. 90-486, August 13, 1968.
Under section 8(a){4) of that Act, their rates
of basic compensation should have been set
without regard to the cost-of-living allowance
authorized by 5 U. S, C. §5941, We have held
that the cost-of-living allowance is not part
of basic compensation for employees whose
positions are converted from Wage board to
General Schedule.

2,. Alaska National Guard technicians, whose rates
of basic compensation were set under section
8(a)(4) of Public. Law No. 90-486, August 13,
1968, should have cost-of-living allowance
authorized by 5 U.S,C, §5941 computed on
basis of the rate of pay fixed by statute for the
position held, rather than on basis of saved salary. .
Regulations authorlze an allowance for Alaska of
a percent of rate of 'basic pay,'' which is defined
by regulation as ''rate of pay f1xed by statute for
the position held by an individual.

70

3. National Guard technicians whose rates of basic
compensation were set, effective January 1, 1969,
under section 8(a)(4) of Public Law No, 90-4886,
August 13, 1968, are not precluded from receiving
pay adjustments pursuant to 5 U, S.C, §5305. Im-
plementing regulations contained at 5 C,F. R,
§531.205(a)(3) (1976) are for application. Thus,
future increases would be tied to the grade to
which demoted. However, any classification
actions which are taken after January 1, 1969,
and are independent of Public Law 90-486,
supra, are for consideration under 5 U, S. C.
§5337 and implementing regulations.

This action is in response to a letter dated October 6, 1975, from
Wayne A, Robertson, Chief, Office of Technician Personnel, National
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Guard Bureau. Mr. Robertson's letter involves questions which have
arisen incident to the conversion of certain National Guard technicians
in Alaska to Federal status pursuant to the National Guard Technicians
Act of 1968, Public Law 90-486, August 13, 1968, 82 Stat. 755,
(hereinafter referred to as the Act),

In his letter Mr. Robertson states the following:

"In accordance with section 8 of Public Law 90-486, as .
technicians were converted to Federal status their positions
were placed in the appropriate grades and steps of the General
Schedule or wage rate schedule by reference to Civil Service
Commission Classification Position and job grading standards.
The resultant classification actions included upgrades, down-
grades, reassignments, and transfers between the two

pay systems.

"There were some Alaska National Guard technicians who,
on January 1, 1969, were converted, with their positions, from
the Wage system to the General Schedule. Their existing rates
of pay far surpassed the top step of their newly established
General Schedule grades. In accordance with section 8(a)(4)
of PL 90-486, these individuals were placed in a retained pay
status until they left the position or became entitled to a
higher rate of basic compensation. Our questions pertain
to the pay of these technicians and each of the methods
by which the pay could have been set is illustrated below:

"Example A: Existing rate -WG 13/3, $6.72 per
hour A 13,978
Converted with existing rate retained GS 8/10 13,978
Cost-of-living allowance computed on and added
-to existing rate 3,495
gross rate »

"Example B: Existing rate - WG 13/3, $6.72 per
hour 13,978
Converted with existing rate adjusted downward
so that when COLA is added the existing rate is

preserved
adjusted retained rate © 11,182
plus 25% COLA 2,796
gross rate 13,978
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"Example C: Existing rate - WG 13/3, $6.72
per hour 13,978
Converted with existing rate retained GS-8/10 13,978
COLA computed on the tenth step of GS-8, .
| $10,012 2, 503
y gross rate ~16, 481"
Mr. Robertson then asks four questions concerning the
above:

"}, Should the cost-of-living allowance have been considered in
 fixing the rate of pay at time of conversion thus preserving
{ ' ' the existing rate of pay without increase or should the existing
[ rate have been converted and increased by the cost-of-living
allowance ?

- "9, Does the language in section 8(a)(4) ',.. he shall continue to
‘ . - receive basic compensation without change in the rate...'
' preclude technicians from receiving statutory pay increases
—’L\ as prescribed in section 531,205(a) of [title 5, Code
; of Federal Regulations]? _ :

"3, Is the cost-of-living allowance computed on the retained
rate for technicians being discussed here or does ',..the
( rate of pay fixed by statute for the position held by the
| employee...' exclude a retained rate (reference Federal
| Personnel Manual, chapter 591, definitions)?

"4, Which method of pay setting is correct for technicians who,
under the ongoing system, have been promoted, demoted, or
reassigned from the Wage system to the General Schedule in
routine personnellactions completely unrelated to the initial

. ale  ale

conversion * % * ',

Section 8(a) of the Act, Public Law No. 90-486, supra, set out
as a note to 32 U, S, C. §709 (1970), states in pertinent part:

"% * * the Secretary concerned shall fix the rate of basic
compensation of positions existing on the date of enactment of
this Act in accordance with the General Schedule set forth in
section 5332 * % * of title 5, United States Code. * * * In
fixing such rate--

3
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"(4) If the technician is receiving a rate of basic compensation
which is in excess of the maximum rate of the appropriate
grade of the General Schedule * * * in which his position
is placed, he shall continue to receive basic compensation
without change in rate until-- .

"(A) he leaves that position, or S

"(B) he is entitled to receive basic compensation at a
higher rate, _ ) .

"but when any such position becomes vacant, the rate of basic
compensation of any subsequent appointee thereto shall be
fixed in the manner provided by applicable law and regulation. "

We shall respond to the first and third questions to begin with, in
order to arrive at the proper method of fixing basic compensation upon
conversion. The first question presented is whether the cost-of-living
allowance for employees in Alaska, 5 U,S,C. §5941, is to be included
in the term "basic compensation' for the purpose of fixing the rate of
basic compensation of converted employees pursuant to section 8(a)(4).
We understand that the technicians in question had their rate of basic
compensation fixed by the formula set forth in example B of -

Mr. Robertson's letter,

In our decision 52 Comp. Gen. 695 (1973), we stated on page 697
that: '""Under the General Schedule the employee receives a cost-of-
living allowance which is not a YPart of basic compensation,' In ‘
that decision we permitted the pyramiding of cost-of-living allowances"
for employees in Hawaii and Guam whose positions were converted

from wage board to the General Schedule in accordance with the rules

set forth at Part 539 of title 5, Code of Federal Regulations.

While the conversions of National Guard technicians in the instant
case are governed by the rules of Section 8 of the Act, those rules are
quite similar to those contained in 5 C, F. R. Part 539, Therefore, we
see no reason to achieve a result different than that which obtained
in 52 Comp. Gen. 685, supra. Also see 51 Comp. Gen. 656 (1972),
Accordingly, we believe that the cost-of-living allowance is not
included in the term '"basic compensation, " and should not have been
considered in fixing the rate of pay at the time of conversion. Instead,
the existing rate should have been converted and then increased by the
cost-of-living allowance. Therefore, the method in example B is not
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the correct method of s‘etting the technicians' pay and question 1 is

answered accordingly.

The question remains as to whether the cost-of-living allowance
is to be computed on the retained rate, as in example A, or on the
rate which attaches to the new position, as in example C., See.
question 3. .

The allowance in question is authorized by 5 U. S.C. §5941 ,
(Supp. IV, 1965-1968), which provides for an allowance not to .
exceed 25 percent of the rate of basic pay of employees stationed
outside the cortinental United States or in Alaska. Implementing
regulations appear in 33 F. R, 12472, September 4, 1968, and
are contained in Part 591, title 5, Code of Federal Regulations
(1971). Section 591, 101 (i) provides: ‘

"Rate of basic pay' means the rate of pay fixed by statute
for the position held by an individual, before any deductions
and exclusive of additional pay of any kind, such as overtime
pay, night differential, extra pay for work on holidays, or
allowances and differentials, '’ (Emphasis added. )

Since Section 591,202 of title 5, Code of Federal Regulations (1971),
authorizes a cost-of-living allowance for Alaska of a stated percent of
the "rate of basic pay, " the allowance must be computed on the rate of
pay fixed by statute for the position, instead of being computed on the
basis of the saved compensation received by the employee. Therefore,
we find that the pay fixing method set out in example C of Mr. Robertson's
‘letter is the correct method. Question 3 is answered accordingly.

Question 2 asks whether a National Guard technician to whom
section 8(a)(4) of the Act applies may receive statutory pay increases.
Apparently it is felt that the language of section 8(a)(4) could be con-
strued to prohibit statutory pay increases under 5 U, S, C. §5305 (1970),
and prior laws granting pay increases, such as Public Law 91-231,
April 15, 1970, Section 8(a)(4) states in pertinent part that a technician
receiving basic compensation in excess of the maximum rate of the
appropriate grade of the General Schedule,

"x % %ghall continue to receive basic compensation
without change in rate until-

*
*

* * LS




(  B-175124

"(B) he is entitled to receive basic compensation at a
higher rate * * *, "

In our decision B-175124, April 19, 1972, we addressed certain
questions arising incident to section 8(a)(4) of that Act. On page 3
‘of that decision we stated: ,

"Had it been necessary to invoke section 8(a)(4),

our opinion is that, the technicians would have retained
their salaries--not grades--as long as they remained in
their same positions and future increases would be tied
to the grade to which demoted, ' (Emphasis added.)

means that, under section 8(a)(4), the technicians are entitled to

receive the same statutory pay increases as other employees in the

applicable grade. That result is in agreement with the regulations

~ issued for the purpose of implementing statutory pay increases under

7. 5U,S.C. §5305 and prior laws granting pay increases. The regula-

(; _ tions, which have not been materially changed, are currently contained

\1\ in 5 C.F.R, §531,205 (1976)., That section establishes pay conversion

, rules for rates of basic pay for all employees under the General

Schedule at the time of a pay adjustment under section 5305. Speci-
fically, section 531,205(a) applies to all employees who are receiving
basic pay at a rate in excess of the maximum rate of their grade,

[ We believe that the underscored language in our prior decision

That section states:

"On the effective date of a pay adjustment under 5 U, S, C,
§5305, the rate of basic pay of an employee subject to
the General Schedule shall be initially adjusted * * * as
follows:

t * - * *® ®

'"(3) If an employee is receiving basic pay immediately before
the effective date of his pay adjustment at a rate in excess of
the maximum rate of his grade, he shall receive his existing

rate of basic pay increased by the amount of increase made by
the pay adjustment under 5 U, S, C, §5305 in the maximum rate

for his grade."

We are unaware of any reason why the quoted regulation would not
apply to the technicians involved here.
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Thus, the answer to question 2 is that statutory pay increases for
National Guard technicians subject to section 8(a)(4) of the Act shall
be computed under 5 C, F,R. §531.205(a)(3).

In regard to question 4, concerning personnel actions arising
subsequent to and independent of section 8(a)(4) of the Act, B-175124,
April 19, 1972, states the following on page 4:

"Those technicians who were placed in General Schedule
positions on January 1, 1969, were no longer subject to
section 8(a)(4) after that date and any subsequent classification
decisions that would 'downgrade' them and their positions
are for consideration under 5 U.S.C. §5337 and implementing
regulations. Their entitlement to future general increases in
the rates saved by 5 U.S.C. §5337 would be governed by the
pay-fixing rules included in the law or Executive order providing
the increase. See, for example, the rules applicable to the
increase authorized by Public Law 92-210 and published in
37 ¥. R, 859, January 20, 1972,"

Accordingly, question 4 is answered by stating that the above
paragraph in our decision of April 19, 1972, is applicable,

Sincerely yours,

| %;-&14«\_'

Deputy Comptroller General
of the United States
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