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DIGEST: Pay for Irregular Tour of Duty
1. Three National Aeronautics and

Space Administration (NASA) emr-
ployees assigned to computer pro-
grammer positions contend that NASA
improperly established their basic
workweek as the first-40-hours of duty
performed within 6 days of the admin-
istrative workweek. NASA assignments
were proper since it has discretionary
authority under 5 C. F.l. f 610. 111
to establish a first 410-hour woil',wcek
for the employees upon a determniation
that it was iftpracticable to prescribe
a regular schedule of definite hours
of duty for cach wcrkday of a regu'aarly
scheduled administrative workwee'r.

2. National Aeronautics and Space
Adnministration (NIAiJSA) employees

assigned to a first-40-honr workweek
under 5 C. F.R. q 610. 111 contend that
local regulations governing their use
of sick leave, -which permit their super-
visor to retroactively determine that
a day on which they wvere sick may be
accounted for as a nonworlkday, are
contrary to lawer and Civil Service Com-
mission (CSC) regillLtions. Inasmuch

as the local rerulations could be applied
to deprive emplc c-es cf thne use of sick

leave, the local resulations are incon-
sistent with CSC resulations and, therc-
fore, must be am ended.

3. National Aeronautics and Space
Administration (NASA) employees
assigned to a first-40-hour workweek
claim that agency has improperly
accounted for days on which they were



B-171947. 78

sick as nonworkdays. Consequently,
they had to work an additional day to
obtain 40 hours that otherwise would
have been at overtime pay rates.
Agency is instructed to investigate
matter and charge sick leave to
employees where it was improperly
denied and pay employees for over-
time that results from the correction
of time and attendance records.

This decision is in response to a request of June 16, 1975, by
Local 3434 of the American Federation of Government Employees
(hereinafter Local), which has a collective bargaining agreement
with the Marshall Space Flight Center of the National Aeronautics
and Space Administration (NAS'tA.), concerning the validity of the
Center's sick leave and overtime regulations for employees on a
first-40-hour basic workweek. VWe solicited the views of NASA
and the national union concerning this matter.

The three employees represented by the Local are corrputtr
programmers in the Financial Management C Officc of the Marshall
Space Flight Center, Alabama. The employees ailJ ,.e Local con-
tend that section 5542 of title 5, United 2tates CocY, and Federal
Personnel Manual (FPM) Supplement D)H-;2, Boo2; cl. § SI-3a(2)(d),
provide that only employees en2ijsr il prc c'ssic12r or technical
engineering or scientific activities b J be place.-I (. a basic work-
week which consists of the first 40 hoi..,rs "m' i. in administrative
workweek. The employees argue than hev or' ce j--.ice personnel
supporting a great variety of work a:+ C-'- -.. a that they
have been erroneously assigned a fl J »17 of duty. They
also contend that the Center's inter ticei i: arove-cited
law and regulations systenmatically co rives tr-L.f sick leave
and overtime pay, and therefore is e ; :oclno...i"e employees
also clainm that overtinxe pay is due c -n as a r :.;ult of several
specific instances in which sick lea%2 Dcz reeve. sted and denied.

Thle employees and the Local vwere afforded a grievance hearing
pursuant to the collective bargaining aarecment between the Local
and the Center. The grievance examiner ruled that the Center's
interpretation of the regulations was correct and denied the em-
ployees' claims for overtime pay. The Local then requested that
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the General Accounting Office rule as to the validity of the Center's
interpretation of the law and regulations. Several issues are pre-
sented to us and they are answered below.

Validity of First-40-hour Workweek

The first issue to be considered is whether the Center may place
these employees on a first-40-hour workweek. The employees argue
that an agency can only place professional and support technicians
actually en-,aied in engineering and scientific activities on a first-
40-hour bactic workweek, and that they only service these activities
along with all other Center activities. Their argument is based on
section 5542 of title 5, United States Code, which states in pertinent
part:

"(a) For full-time, part-time and intern~ittent
tours of duty, hours of work officially ordered or
approved in excess of 40 hours in an administrative
workweek. or (witth the exception of an employee
engaged in professional 6r technical engineering or ;
scientific activities for whom the first 40 hours of
duty in an administrative workweek is the basic
workweek and an employee whose basic pay exceeds
the minimnum rate for GS-10 for whom the first 40
hours of duty in an administrative workweek is the
basic workweek) in excess of 8 hours in a. day,
performed by an employee are overtime work and
shall be paid for, except as otherwise provided by
this subchapter, at the following rates * * *.

FPM Supplement 990-2, Book 550, § SI-3a(2)(d), promulgated
pursuant to the statute, provides as follows:

"(d) For an employee for whom the first
40 hours of duty in an administrative workweek
is his basic workweek under section 610. 111(b)
of this chapter, overtime work means each hour
of work in excess of 40 hours in an administrative
workweek that is:

"(1) Officially ordered or approved, and
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"(2) Performed by an employee

when the employee's basic pay exceeds the
minimum rate for GS-10 or when the emr-
ployee is engaged in professional or technical
engineering or scientific activities. For pur-
poses of this section and section 5542(a) of
title 5, United States Code, an employee is
engaged in professional or technical engineering
or scientific activities when he is assigned to
perform the duties of a professional or support
technician position in the physical, mathematical,
natural, mnedical, or social sciences or engineering
or architecture.

The statute and regulations quoted above do not support the
employees' contention. They define the manner in which overtime
Is to be measured, not the classes of employees who may be placed
on a first-40-lour basic wrorkw.-eek. The abo-ve-quotcd statute and
regulations state that all employees are to receive pzremniubm jDay
when they perform officially ord -red or approve2 -;w ark in excess
of 40 hours in an administrative worklleek or 8 ir:; . in a day
(except those employees whose basic scay is abov. C' -10, step 1,
or who are engaged in professional, tecl-Jical e1ger.e/ring, or
scientific activities and are on a first-4G-hollr wcx <:.reek).

The Civil Service regulations go;,v.2rning tUA-,e ,< ;du..uling of a
first-40-hour workweek are:

"A Lthority cf agencies. (1) 1 c -ch a ,.:"- s

responsible for fixing the hours - }wOrh f c;i;-al
employees subject to the reauitied - r< lots of -,7. Vcable
laws and regulations. * * *" -. > - " 2,
Book 610, I SI-la.

"'When it is impracticable to presfcrblb a regular
schedule of definite hours of duty for e^:lch workday
of a regularly scheduled administrative workweek,
the head of an agency may establish the first 40 hours
of duty performed within a period of not more than
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6 days of the administrative workweek as the basic
workweek, and additional hours of officially ordered
or approved duty within the administrative workweek
are overtime work. " FPM Supplement 990-2, Book 610,
§ S1-3c(b).

These regulations,which are also included in 5 C.F.R. § 610.111,
permit an agency to place any employee on a first-40-hour work-
week, upon the determination that It is impracticable to prescribe
a regular schedule of definite hours of duty for each workday.
If the Civil Service Commission had intended to limit the assign-
ment of a first-40-hour workweek to certain classes of employees,
it would have specified such classes in this regulation, not in the
regulation governing overtime. In this connection we point out that
the regulations cited implement 5 U. S. C. § 6101.

While any employee may properly be placed on a first-40-hour
workweek, the overtime regulations quoted above are clear in
their requirement of premium pay for employees working more
than 8 hours in a day, unless they corne withain the excepted classes.
In this regard, we have been advised by the agency Uthat all but one
of the employees here involved are classified at the CS-10 level or
above and thuis within one of the exceptions to the *^hcur overtime
rule. Moreover, the record indicates that each of t ie~se employees
are "* * e assigned to perform the duLies of a * -,pport technician
position in the physical, mathematical, riatur 1 -ccal, or social
sciences, or engineering or architectui .e." VFPV! '_ :.l ement P90-2,
Book 550, S SI-Sa(2)(d). Therefore c,oertinw i r ese employees
is defined as each hour of work in e .l: .s cO , , in an adminis-
trative workweek that is officially or cP M. ed. FPM Supple-
ment 990-2, Bookx 550, § SI-3a(2)(d, i: ::naR,, i .e that the
grievance examiner found that the a< ,-,-. c v' ac -ccordaince with
applicable law and regulations in thVic - fl-lis , of the workweek
of these employees. Accordingly, t'o i'i c Of these employees
to a first-40-hour basic workweek c .. I ' to be inconsistent
with law or Civil Service Commission ruh ticris.

Validity of Sick- Leave Regulations for FirEst-40-1Hour EDrployees

We must now consider whether the Center's regulations
governing the use of sick leave by employees assigned to a first-
40-hour workweek are consistent with applicable law and Civil
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Service Commission regulations. In this regard section 6. 103b
of the Center's Personnel Manual governing the irregular MSFC
40-hour tour of duty provide as follows:

"b. The basic workweek for employees on an
irregular 40-hour tour of duty will consist
of the first 40 hours of duty time. The
following factors will be considered in
determining the first 40 hours of duty time:

"(1) TiLme actually worked, except time actually
worked on a holiday. Time will not be
accumulated in increments of less than
1/4 hours.

"(2) Holiday time, a maximum of eight hours.

"(3) Leave Time:

"(a) Normally; employees on an irregular
40-hour tour of duty should not he charged >

leave on a daily basis. At the e! of the
administrative wor'eL if i.h Ci; pioyee
has not perforne I T hours fo "xc'I, then
leave, either annual o. sick, E.'s

appropriate, ivil ;earc.
ainount sufficient i-ecreate e pi '`ase
of 40 hours * * *X (ER -supplied.)

A review of the law and civil ser' - re:,lc governing the
use of sick leave indicates that the ;::rovisiorscE ,>rth below are
relevant to the issue here involved.

Leave days are defined in 5 U. S. C, Ctc. as follows:

"(a) The days of leave provid2-1d by this.
subchapter arclays on 1vAhich al cirniovec- would
otherwise aow ' and receive pay rTr e-coiusive
of holidays -nd non7.orkdays established by Federal
statute, L-xecutive order, or administrative order."
(Emphasis supplied.)

-6-
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The above-quoted statute is implemented by FPM Supplement
990-2, Book 630, § S2-4, which states:

"a. Leave days. Leave is not charged on any day
other than a leave day as defined by section 6302(a) of
title 5, United States Code. "

Also, FPM, chapter 130, § S2-4, which provides:

"a Leave day. Both annual and sick leave
are charged to an employee's account only for
absence on regular workdays, that is, days on
which he would otherwise work and receive pay ** *."

The Civil Service Commission regulations in 5 C. F. R.
§ 630.401 (1975) state that an agency shall grant sick'leave to
an employee generally when the employee: (1) receives medical,
dental, or optical examination or treatment; (2) is incapacitated
for duty by sickness or injury; (3) must care for a family member
afflicted with a contagious disease; or (4) would jeopardize the
health of others at his post of duty because of exposure td a
contagious disease.

In view of the above an agency must grant sic; leave to an
employee, even when assigned to a first-40-hour a,;;-rkweek,

should he become sick on a day he wo-;lrd otfherwlse Thave worked
and received pay.

NASA, however, maintains that ])-e M.Src t :Stion 6. 103,
quoted above, is authorized by 5 C. 7, 2, C 2. IC. which allows
agencies to prescribe supplemental r"-)rlatic;, -s:rnmg leave
for uncommon tours of duty, and than is fair if .-tnployees and
protects the Government against in---,: ,onr use attendance and
leave records in crder to obtain ov v w'.y. ;;A concedes
that if it can be documented that err, : R ie in fact scheduled
to work, they should be charged anr-;A f.L or s ice.: leave for the number
of hours scheduled for work on the days of leave used. However,
NASA contends that it is impracticable to schedule in advance the
hours of work of these employees and that such prescheduling is
not done.

-7-
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A careful review of the record before us indicates that the Center
does prearrange the hours of work of these first-40-hour-workweek
employees, at least to a limited degree. These employees know that
they are to report for work at a designated time and place unless they
are otherwise informed. As reflected in its regulations, apparently
the Center believes that, should an employee request sick leave on a
day that he would otherwise have reported for duty and worked, it has
authority to subsequently change that day to a nonworkday for the em-
ployee. While we agree that an agency has great discretion in arranging
the work schedule of first-40-hour-workwieek-employees, it does not
have authority to change a day on which the employee would have
worked into a nonworkday after the employee has requested sick leave
for that day, Such procedure is contrary to law and regulation. See
FPM, chapter 630, § S2-4a, suwra, and FPPM! Supplement 990-2,
Book 630, § S2-4, supra. aoreover, it improperly deprives an em-
ployee of his right to takle sick leave to which he is entitled under
5 C. F. B. § 630. 401, supra. However, the agency retains the right
to determine the number of sick leave hours that are to be charged
to a first-40-hour-workweek employee, based on the number of hours
the employee would have worked had he been available.

Regulations will not be upheld by a reviewing authority if clearly
erroneous or contrary to the statute they are designed to implement
or amplify. XecDade v. Morton, 353 F. Supp. 1006 (D. C. D. C. 1973),
Kettell v. Johnson & Johnsorn, 337 F. Supp. 892 (D. C. Ark., 1072).
Also, local rctgulations lnust conform to applicable general regulations,
40 Cornp. Gen. 704 (1931). Inasmuclh as the Center's regulations
governing sick leave for first-40-hour-workweek employees are
contrary to law and Civil Service Commission regulations, they are
invalid and are required to be amended to preclude retroactive
scheduling that effectively deprives employees of their right to take
sick leave to which they are otherwise entitled.

In order to correct past deficiencies caused by the Center's
regulation, NASA is recuired to initiate an investigation for the period
that time and attendance records are available to determine whether
any of these employees were improperly denied sick leave and, if so,
on what dates. Employees found to have been improperly denied sick
leaves should be retroactively charged such leave. In addition a deter-
mination should be made wlhether the added use of leave in a given
administrative workwe~,eek would result in an increase in overtime under
provisions of 5 U. S. C. § 5542, supra. In the event that any of the
employees here involved are found to be entitled to additional overtime,
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it should be computed on the basis of the employee's rate of pay

for the period in question and paid under the authority contained

in 5 U. S. C. § 5542.

Paul G. Demrbl ing

Comptroller General
O'rl of the United States
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