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DECISION

v THE COMOTROLLER OGENERAL
‘ O THE UNITED B8TATES

WABHRHINGTON, D.C. 20544

FILE: B-164842 . DATE: June 26, 1978

MATTER OF: Military Pay and Allowance Committee
Action No. 539

! DIGEST: A Navy or Marine Corps officer who com-
pletes minimum service time requirements
for voluntary retirement under 10 U. 8, C.
6323(a) in a given month and who is sub-
sequently retired for permanent disability
(10 U, S.C. 1201 and 1204) in the same month,
which date {s set by Secretarial actior:
under 10 U, S.C, 1221, may not compute his
retired pay under 10 U.S.C. 6323(e) as un

"any other prov1sion of law' alternate method
of ccmputing retired pay authorized by
10 U.S.C, 140l. Since he was retired for
disability before the earlicst date euthorized
by 10 U.S.C. 6323(a’ for voluntary retirement,
he was not entitled to retired pay chmputed
under 10 U. 5. C. 6323{e) at the ti-ne ae ratired.

This action is in response to a latter dated March 2, 1978, from
the Assistant Secretary of Defense (Comptroller) requesting an advance
decision concerning the entitlement of a service menmber to compute
retired pay under the provisions of 19 U. S.C. 8323(e) (1876), in the
circumstances described in Department of Defense Military Pay and
Allowance Committee Action No. 539, enclosed with the request,

‘The question asked is:

"Is an officer entitled tc retired pay computed
under 10 U. S, C. 6323(e) in the iollowing ecircum-
stances?

'a. .An officer cnmpletes 20 years of active
service, of which at least 10 years was
service as a commis3zioned officer, on

5 June 1977,

"b. On 15 June 1977, the above officer is
retired for dlsabﬂity under 10 U. S. C. 1201 or
1204 with a 40% disability rating,"
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The submission states that the provisions governing computation
of retired pay for members retired for disability are contained in
10 U. S.C. 1401(1976). It is noted that in addition to the computation
formulas 1isted therein, that section authorizea the use of an "'other-
wise qualified' method of computing retired pay under other provi-
sions of law, the riost common of which for Nayy officers is contained
in 10 U, 8.C. 6323. However, the submission speculates that during
a month where an officer first meets the minimum time qualifications
for voluntary retirement undesr 10 U. S, C. 6323(a), but is retired for
disability on a subsequent day of that same month, that the retired
pay computatxon provisions of 10 U S.C. 6323(e) ma; not be available
1o him as an "otherwise gualified' method of computation under
10 U, S.C. 1401, since the retirement authority upon which snich com-
putation is predicated does not become effective until the first day of
the following month,

The submission goes on to state that such analysis by the Military
Pay and Allowance Comrmittee membeirs takes cognizance of the
authority of the respeéctive Service Secretaries under 10 U, S.C. 1221
(1878) to specify an effective date of disabil: ty relirement eaxlier than
that specified by the Uniform Retirement Lidte Act, 5 11, 8.C. 230l
(1876), as well as scveral derisions nf this Office (44 Comp. Gen. 584
(1965); 49 Comp. Gen. B0 (1969); and B-188334, Nevember 17, 1876)),
whick may be controlling. However, doubt is expressed as to the
correctness of that conclusion, inasmuch as the facts in the submission
seem to be distinguishable from those in the cited cases.

Members of the Armed Forces permanently retired for’ disa.:ility
under the provisions of 10 U, 5.C. 1201 or 1204 (1976) are entitled 1>
have their retired pay computed under Formula 1 of 10 U. 5. C. 1401
That formula authorizes computation of retired pay based on'the per-
centage of disability, or on 2-1/2 percent nf'the years of scrvice
computed under 10 U. S, C. 1208, mulhplmd by the monthly hasic pay
rate of his grade "% * % applicable on date of retirement¥* * %, "

See footnote 1 of 10 U, S, C, 140]l, Additionally, ithe section provides
in part:

"% % % {f a person would otherwise ke entitled to
retired pay computed under more than one pay formula
ol this ng'fe;or of any other provision of law, he is entitled
to Le paid under the applicable formula that is most
favorable to him,' (Underscoring supplied. )
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According to the Committee Action, th~ only other provisions
which could possibly be applicable to the member described, are the
voluntery retirement provisions cocntained in 10 U. S,C. 6323, That
Section authorizes in pertinent part:

"(n) An officer of the Navy or the Marine Corps
who applies for retirement ~fter completing more than
20 years of active service, of which at leaat 10 years
was service as a commigsioned officer, may, in the
discretion of the President, he retired on the first day
of any month designated by the President.

* % * * *

"{e) * #* # an officer retired under this section is
entitled to retired puy at the rate of 2-1/2 percent of
the basic pey of the grade in which retired multiplied
by the number of years of service that may be credited
to him under section 1405 of this {itle * * *,

Dased on. the foregomg, it is clearly evident that in order for a
member to ccmpute relired pay under'l0 U.S,C. 6323(e), he must
qualify for voluntary réljrement under 10 U.3,C, 6323(a), and for
the purpose of using such a computation method as an altcrnate
under 10 U. 8. C. 1401, he must be eligible to retire voluntar*ly at
the time actually retired for disability. That is, he must' other‘
wise be entitled ' to retired oay computed under 10 U. 8.C. 6323
st the time of his disability retirement.

In conjunction with the foregoing, when u member is retired for
disabijlity without -the Secretary concerned having designated an
earlicr date of retirement (10 U, S, C. 122]), such retirement is
subject to the provisions of 5 U, S.C, 8301, Those provisions
authorize that such retirements take effect on the first day of the
menth following the meonth in which the retirement would otherwise
te effective, but require that the rate of retired pay must be computed
as of the date retirement would have occurred if those provisions
had not been enacted, In'contrast, 10 U. S, C, 1221 provides that not-
withstanding 5 U.S,C. 8301, the Secretary concerned may specify an
effective date for retirement that is earlier than the date provided
for in sectijon 8301,
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In 44 Comp, Gen. 584 (1965), we considered the applicability of
§ J.5,C. 8301 tc che retirement of Navy and Marine Corps officers
under 10 U,S.C. 6323(a), We recognized therein that since the
purpose of section 8301 was to make unifona all retirements that,
but for its application, would not be unfform, the intent of those
provisions wasg fulfilled when the first day of a month waa the only
date which could be designated by the President as the effective date
of veluntary retirement, It waa concluded that sinc¢.°10 U, S, C.
6323(a) provides specifically for "'tirst day of any month' retire-
mernts, the provisions of § U, 5,C, 8301 would be {napplicable to
voluniary retirements under those ~rovisions.

In 49 Comp. Gen. 80 (1988), we considered in part whether a Navy
officer who was to be retired for disability in June 1968, but whose
date for disability retirement was leferred until July 1, 1988, by virtue
of 5 U,S.C. 830}, could use 10 U, S, C. 6323(e) as the “‘other provision
of law" most favorable to him, thereby permitting him to compute

‘rétired pay based on the higher pay rates which became effective on

July 1, 1968. In that case the member in'question was actually eligible
to'retire voluntarily before June 1968, the month in which disability
retirement occurred, We concluded that since the inember was fully
qualified to voluntarily retire before the'date actually retired for
disability and even though such actual retirement date was extended
only by virtue of 5 U, 8. C. 830], he would be permitted to use the
computation of retired pay for voluntary retirements nnder 10 U. S, C.
6323(e) based on the July 1, 1968 ratec, as the "other provision of
law'' computation for 10 U, 3. C. 1401 purposes.

In decision B-186334, November 1Y, 1976 (56 Comp. Gen, 88),
citing with approval the ruling in 49 Conip. Gen. B0, supra, we
considered a situation where a Navy officer, by orders Sated June 30,
was retired for disability that date and whose name was placed on the
Temporary Disability Retired List effective the following day. We
held that since he was ostherwise fully eligible for voluntary retirement
at the time retired for disability, the 10 U, S.C. 6323{e) method of
computing retired pay was available to him ae an "other nrovision of
Jaw" for 10 U.S,C, 1401 purposes.

Each of the described cases differ factually from the present case

in that those mumbers were eligible to voluntarily retire before the
month in which disabilitv retirement would otherwise have cecurred.
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However, at least one point of these rulings is for general application

here, That is, if at the time a membher becomes entitled to receive
dissbility retired pay, he is entitled to voluntarily retire and rcceive
retired pay based on the computation provisiona for such retirement,
he may use such computation method for 10 U, S, C. 140l purposes, if
it would produce a higher retired pay benefit. Compare 53 Comp.
Gen. 610 /1874) and decisions and cages cited,

In the present case, under the provisions of 10 U. S.C, 6323(a),
while an individual may satisfy the minimum time requirements during
any given month, the first date he may retire and receive retired pay
under subsection (e) is the first day of the next month since that is
the earliest date that the President may designate for his retirement.
Therefore, if during such a month, but subsequent to the date the
member cnmpletes 20 years of service for 6323(a) purposes, he is
relired for disability, and that retirement date is specifically set by
Secretarial action pursuant to 10 U, S, C. 1221--rather than permitting

‘the provisions of 5 U, S.(C. 8301 to operate to establish his retirement

dite &8 the first day of the month following--s8uch a member could not
vie ule voluntary retirement method of computing retired pay

{lu 1. 3,C. 6323(e)) a5 an alternate method under 10 U.S. C. 140L

Tlat i because be hiad not achieved that ”earliest date.that the
President muy designate for his retirement ' for voluntar¥ retirement
purposes and, therefore, would not be 'otherwise entitled" to retired
pay computed under section 6323(e) at that time,

That appears to be the situation in the question presented in the
Committee Action, and on that basis the question is answered in the
negative,

A< 14, .
Deputy Comptroll!S’General
of the United States
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