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DIGEST: Civil Service Commission seeks GAO concurrence in

application of 47 Comp. Gen. 773 (1968) to Pre-
vailing Rate employees. Retroactive adjustments
to wages of Prevailing Rate employees are governed
by 5 U.S.C. §5344 which places limitations on those

categories of employees entitled to such adjust-
ments. Employees separated prior to date wage

increase is ordered into effect may have wages and/or

lump-sum leave payments adjusted only if they died
or retired between effective date of increase and

date increase ordered into effect (and then only
for services rendered during this period) or if
they are in the service of the Government actively

or on terminal leave status on date increase is
ordered into effect.

This matter involves a request by the Civil Service Commis-

sion (CSC), for our concurrence in its application of the holding

in 47 Comp. Gen. 773 (1968) to employees whose rates of pay are

adjusted under the Act of August 19, 1972, Public Law 92-392,

86 Stat. 564, codified as 5 U.S.C. §§5341-5349 (Supp. II 1972).

These employees are generally known as Prevailing Rate or Wage

Board employees.

In 47 Comp. Gen. 773 (1968), we held that when a General

Schedule civil service employee was to be separated from Govern-

ment service, and was to receive a lump-sum payment for accrued

annual leave, that payment should be adjusted to reflect a gen-

eral salary increase granted under the Act of December 16, 1967,

Public Law 90-206, 81 Stat. 613, that became effective during

the period that would have benefited the employee had he remained

on the rolls until exhausting his accrued annual leave. That

decision was based on provisions of Public Law 90-206 and on

5 U.S.C. §5551(a) which now provides, in pertinent part that:

"An employee * * * who is separated from the service
or elects to receive a lump-sum payment for leave * * *

is entitled to receive a lump-sum payment for accumulated
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and current accrued annual or vacation leave to which he

is entitled by statute. The lump-sum payment shall

equal the pay the employee or individual would have

received had he remained in the service until expiration

of the period of the annual or vacation leave. The

lump-sum payment is considered for taxation purposes
only.

For purposes of this section, "employee" includes both General

Schedule and Wage Board employees. It is important to note when

the adjustment of the lump-sum leave payment is to be made. In

the above decision, we stated that:

"However, the final adjustment in the amount of lump-

sum leave payment due the employee for the period
covered by the new salary rate should not be made until

the effective date of the new salary rates promulgated
by the President." 47 Comp. Gen. 773, 774.

It is also necessary to consider 5 U.S.C. 35344, which provides:

"(a) Each increase in rates of basic pay granted,

pursuant to a wage survey, to prevailing rate employees

is effective not later than the first day of the first

pay period which begins on or after the 45th day,
excluding Saturdays and Sundays, following the date

the wage survey is ordered to be made.

"(b) Retroactive pay is payable by reason of an

increase in rates of basic pay referred to in subsec-
tion (a) of this section only when--

"(1) the individual is in the service of the
Government of the United States, including service

in the armed forces, or the government of the
District of Columbia on the date of the issuance
of the order granting the increase; or

"(2) the individual retired or died during
the period beginning on the effective date of the
increase and ending on the date of issuance of the
order granting the increase, and only for services

performed during that period."
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This section was enacted in its present form as part of Public
Law 92-392, but the basic provisions were first made part of
the Prevailing Rate pay system by the Act of September 2, 1958,

Public Law 85-872, 72 Stat. 1696. The current section has two
functions: the setting of an effective date for Prevailing Rate
wage increases, and the delineation-of those categories of
employees that are entitled to receive retroactive pay adjust-
ments when Prevailing Rate wage increases are actually ordered
into effect. It is clear from the legislative history of Public
Law 85-872 that, at that time, there were frequently long delays
between the time a wage survey was ordered, and the time the new
wage rates were finally ordered into effect. The effective date
was set as it now stands to prevent the wages of Prevailing Rate
employees from unnecessarily lagging behind the wages of employees
in the private sector. The provisions regarding retroactive pay-
ments were necessary to make it clear that these payments could
be made, in spite of the general rule that wages cannot be adjusted
retroactively.

The legislative histories of Public Law 85-872 and Public
Law 92-392 are both silent regarding the effect of retroactive
wage adjustments on Iump-sum leave payments made to employees
leaving Government service. In fact there is very little explana-
tion of the meaning or intent of the retroactive pay provisions
in the history of either act. The only statement that is of
assistance is found in the House report on the bill that became
Public Law 92-392, H. Rep. 92-339, July 8, 1971. On page 16 of
that report, with regard to retroactive increases, it states:

" * * * Also, an individual who retires or dies during
the period beginning on an effective date of the rate
increase under subsection (a) and ending on the date
of issuance of the order by the lead agency granting
the rate increase will be paid retroactive pay only for
services actually performed during that period. * * *s
(Emphasis added)

A similar provision regarding retroactivity is found in the
Federal Salary Act of 1967, Public Law 90-206. This Act granted
the General Schedule salary increase involved in 47 Comp. Gen. 773
(1968). Section 218 of that Act, found at 81 Stat. 638 provides,
in pertinent part:

"(a) Retroactive pay, compensation, or salary
shall be paid by reason of this title only in the case
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of an individual in the service of the United States
(including service in the Armed Forces of the United
States) or the municipal government of the District
of Columbia on the date of enactment of this title,
except that such retroactive pay, compensation, or
salary shall be paid--

"(1) to an officer or employee whD retired,
during the period beginning on the first day of
the first pay period which began on or after
October 1, 1967, and ending on the date of enact-
ment of this title, for services rendered during
such period. * * *"

Similar provisions are contained in the note following 5 U.S.C.
§5332, note 5, of the General Schedule Pay Rates. In 47 Comp.
Gen. 773 (1968), the individual employee involved was "in the
service of the United States" on the date of the enactment of
Public Law 90-206. He retired April 30, 1968, more than four
months after the enactment of the statute, and two months before
the effective date of the salary increase. The date of his
retirement did not fall within the period covered by the excep-
tion which granted limited retroactive pay to retirees.

We have considered 5 U.S.C. §5344 (Supp. II,1972) on only two
prior occasions. Once explicitly in 50 Comp. Gen. 266 (1970),
relating to retroactive pay and wage increases granted under the
'Monroney Amendment," which is now codified as 5 U.S.C. 25343(d)(l)
(Supp. II 1972), which has no applicability in the instant matter.
In the other case, B-168346, December 30, 1969, the section was
considered only implicitly and was not directly cited. In that
case, two employees were separated as a result of a Reduction-in-
force (RIF). Prior to their receipt Of the notification that they
were to be separated, a wage survey was ordered. Under the terms
of the predecessor of 5 U.S.C. §5344 (Supp. II, 1972), the effec-
tive date of the wage increase was about 30 days prior to their
separation. Approximately 3 to 4 months later both employees
were hired by different Government agencies in the same wage
survey area. The new wage rates were ordered into effect several
months after the menw& were rehired. We held that the severance
pay and lump-sum leave payments received by the men should be
retroactively adjusted to reflect the wage increase. This was
possible because the men were actually in the service of the

United States on the day the order was issued granting the wage
increase. Their service was not continuous, but the statute does
not so require.
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We are now asked to consider the'case of Wage Board employees
who have retired or were otherwise separated prior to the date a

wage increase under Public Law 92-392 is ordered into effect.
Since any adjustment would have to be made when the new wage rates

are actually ordered into effect, such adjustments would be retro-

active adjustments and would be governed by 5 U.S.C. §5344(b)

(Supp. II 1972). Under subsection 2 of that section, an employee
who retires or dies between the effective date of a wage increase
and the day the increase is ordered into effect, will receive a

retroactive adjustment to his pay, but it will be limited to the
pay received during that period for services actually performed
by the employee. There will be no adjustment of any lump-sum leave
payment that might have been received.

Alternatively, subsection 1 of 5 U.S.C. §5344(b) (Supp. II 1972),
provides that an employee may receive a retroactive adjustment in

his pay if he is "in the service of the Government" on the day the

wage increase is ordered into effect. Normally, when an employee
is separated, he receives a lump-sum payment for accrued annual
leave. We have long held that the period of time that is included
in or covered by such a payment iE not "service" for any purpose.
See 24 Comp. Gen. 511, 514 (1945), answer to question 5; 24 id. 659,
662 (1945) answer to question 8; and 31 id. 215, 221 (1951) answer

to -question 6(b). Therefore, if an employee who has been separated
receives a lump-sum payment for accumulated and current accrued
annual leave, he may not have that payment retroactively adjusted,
even if the leave for which he was paid would have extended beyond
the date the new wage rate was ordered into effect.

It is possible, although not usual, for an employee to be
placed on "terminal leave" instead of receiving a lump-sum payment
at the time of his separation. This practice is now the exception
rather than the rule because it has long been our position that the
administrative authority to grant an employee terminal leave
immediately prior to separation from the service, when it is known

in advance that the employee is to be separated, is limited to
cases where the exigencies of the service require such action.
See 34 Comp. Gen. 61 (1954). However, if the requirements justifying
terminal leave can be met, and such leave extends to or beyond the
date when a new wage rate is ordered into effect, then an employee's
pay, including any lump-sum leave payment received, may be retro-
actively adjusted to reflect the new wage rate in accordance with
5 U.S.C. 5344(b)(l).
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Accordingly, we cannot concur in the application of the

holding in 47 Comp. Gen. 773 (1968) to employees whose rates

of pay are adju3ted under Public Law 92-392, except in the

limited circumstances set forth above.

.~~~~R _.70-7

-:r'lto, Comptroller General
of the United States
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