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MATTER OF: Allowances for expenses incurred in
connection with residence transactions

DIGEST: An employee who is transferred may be reimbursed
for similar or identical expenses with respect
toJ reas estate transactions at the new ae well as
the old official duty station, if otherwise allow-
able. In both instances they must be expenses
that are customarily paid by the seller at the
old station and by the purchaser at the new sta-
tion, not to exceed the amounts customarily paid
in the locality of the residence being sold or
purchased.

This action is in response to a letter from James M. H. Gregg,
Assistant Adninistrator, Office of Planning and Management, Law
Enforcement Assistance Administration (LEAA). Under 31 U.S.C. 82d
(1970), he requests our decision regarding the present applicability
of our decision B-163425, rebrunry 29, 1968. That opinion
interpreted section 4.2d of the Bureau of the Budget Circular
No. A-56 and held that an employee could be reimbursed for real
estate expenses at the old duty station or at the new station but
could not be reimbursed tar the same type of costa at both locations.

Circular No. A-56 has been superseded by the Faderal Travel
Regulations (FPMR) 101-7, effective May 1, 1973. Allowances for
expenses incurred in connection with residence transactions are
presently found in Part 6, Chapter 2 of FPMR 101-7. Miscellaneous
expenses are covered by paragraph 2-6.26 and generally cover those
expenses previously enumerated in paragraph 4.2d of Circular
No. A-56. As noted in the submis;ion the restrictive language
of paragraph 4.2d does not appear in any of chose provisions
contained in Pact 6, Chapter 2 of FF1R 101-7.

The deleticn of that restriction was effec.tive June 26,
1969, under Bureau of the Budget Circular No. 1-56, Transmittal
Memorandum No. 5. In the digc-:r of chnnges co:tained in that
Transmittal Memorandum the following explanaLtion is included:

"The limitations in 4.2 that 'same types of
costs are not reimbursable at both locations' have



B-163425

been generally dcleted, and provisione are added
to rsquire that reimbursable expenses must be for
costs that are customarily paid in comparable
situations in the locality."

Thus, miscellaneous expenses are limited by the language of
paragraph 2-6.2d wvhch provides that:

1'* * with respect to the sale and purchase of
residernces if they are custoniarily paid by the seller
of a residence it the old official station or if they
are customarily paid by the purchaser of a residence
at the new official station, to the extent they do not
exceed amounts castomari'y paid In the lucality of the
residence: * * *" (Emphasis added.)

Therefore, similar or identical expenses with respect to real
estate transactions may be paid at the new as wall as the old
station, if otherwise allowable. In both instances they must be
expenses that are customarily paid by the seller at the old station
and by the purchaser at the new station not to exceed thcz amounts
customarily paid in the locality of the residence being sold or
purchased.

In view of Lne above, the decision B-163425, supra, applies
only to residence sale and purchase transaction which were subject
to paragraph 4.2d of Bureau of the Budget Ctrcular No. A-56 before
the ameiidinents discussed above became effective on June 26, 1969.
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