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MATTER OF: James A. Grant - Owner's title insurance
policy

DIGEST: Transferred employee who purchased residence
at new official station seeks reimbursement
of $359 for cost Oc owner-s title and mortgage
title insurance, the mortgage title policy
being required by 'he lender. Employee was
c;harged $329 for the owner's title policy
and $30 for the mortgage title policy. Employee
may be reimbursed $284 since mortgage title
policy is allowable under Federal Travel Regulations
(FPMR 101-7) para. 2-6.2d and such policy would
have cost $284 if purchased separately. Claim
for remaining $75, allocable to cost of owner's
title ir.suranceis disallowed.

This action is in response to a request from Elizabeth A. Allen,
Internal Revenue Service (IRS) Certifying Officer for an advance
decision whether James A. Grant, an IRS employee, can be reim-
bursed $329 representing the cost of an uwner's title insurance
policy procured by Mr. Grant in conjunction with his purchase
of a residence in Austin, Texas, inzic'ent to his transfer there
from Phoenix, Arizona. Mr. Grant reported for duty in Austin on
June 30, 1975, and tha settlement date of purchase was December 1,
1975.

The record shows that Mr. Grant was required by the lender
to purchase mcrtgage t:.tle insurance. There is no indication
that an owner's title policy was similarly required for the corm-
pletion of Mr. Grant's purchase of his Austin residence.
Mr. Grant purchased a mortgage title policy and an owner's title
policy from U.S. Life and Title Company of Austin in a single
transaction costing him a total of $359. 4329 of this amount

title policy, despite the fact that Mr. Grant owned only 20%
of the equity in the hoise. In response to his claim for $359,
IRS allowed Mr. Graat 130 for the mortgage title policy and dis-
allowed the entire amount paid for the owner's title policy.
Mr. Grant requested IPS to reconsider its decision, and
forwarded with his request a letter from U.S. Life and Title
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Company of Austin which states that the cost of the mortgage title
policy would have been $284 had it been purchased separately.

.,ection 5724a(a)(4) of title 5, United States Code (1970),
provides fo reimbursement, under such regulations as the
President may prescribe, oa the expenses incurred cy an emoloyee
in the sale of his or her residence at the old official station
and purchase of a home at the new station. The Federal Travel
Regulations (FTR) (FPMR 101-7) (1973), part 2-6 implements
section 5724a (a)(4). FTR para. 2-*6.2d provides in pertinent
part:

"The following expenses are reimbursable with
reaspect to the 1 * * purchase of residences if they
are customarily paid by * * * the purchaser of a resi-
dence at the new official station, to the extent they
do not exceed amounts customarily paid in the locality
of the residence: * . The cost of a mortgage
title policy paid for by the employee on a residence
purchased by hiMu is reimbursable but costs of other
types of insurance paid for by him, such as an owner's
title policy, * * t are not reimbursable items of
expense."

In B-181074, August 27, 1974, we considered a situation
similar to Mr. Grant's where the transferred employee, incident to
the purchase of a residence, bought both a mortgage title policy
and an owner's policy with $175 apportioned to the owner's
policy and $15 apportioned to the mortgage title policy. Hlad he
purchased just the mortgage title insurance policy its cost, reim-
bursable under FTR, para 2-6.2d, quoted above, would have been $170.
We there held that the employee should be reimbursed the $170
amount allocable to the cost of the mortgage title insurance policy
if purchased separately, regardless of how the cost of the policie!s
nominally might be apportioned. Accordingly, since $284 represents
the cost of the mortgage til a policy if purchased separately,
Mr. Grant may be allowed $284, minus the $30 already reimbursed
him, if otherwise proper.

As for the remaining $75, that amount represents the cost of
owner's title insurance which is specifically nonreimbursable.
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under PTR, para, 2-6.2d. Limited exceptions have been recognized
when -'uch cost is necessarily incurred by the seller to prove
or guarantee œarketable title, 46 Comp. Gen. 884 (1967), or by
the buiyer as a l!jal prerequisite to the transfer of the property
or to obtaining finanjing in connection with the transfer of
property, Carl F. Wilson, B-186579, October 28, 1976. Neither
exception isThf licakle. Since cost ef the owner's title policy
in this case was not necessary to consummation or the real estate
transaction and was incurred primarily for the personal benefit
of the purchaser, the remaining $75 of Mr. Grant's claim must
be disallowed. See Alex Kale, 55 Comp. Gen. 779 (1976).

Deputy Comptroller General
oa the United States
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