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Concerning contracts for both construction and non-
construction work, GAO has had no objection to con-
tracting officers following applicable criteria set
forth in ASPR § 12-106.1 which provides that Davis-Bacon
Act, 40 U.S.C. 276a, is applicable where contract con-
tains specific requirements for substantial amounts of
construction work, or it is ascertainable at contract
date that substantial amount of construction work will
be necessary for contract performance, or construction
work is physically or functionally separate from other
contract work,

By letter dated April 30, 1975, the Assistant Administrator,
Ewploywent Standards Administration, Wage and Hour Division,
Department of Labor, requested an interpretation of .z certain
portion of the D. E. Clarke decision, B-146824, October 17, 1974,
relating to the application of the Davis-Bacon Act, 40 U.S.C. 276a,
to construction work performed pursuant to specifications contained
in operation and maintenance contracts subject to the Service
Contract Act, 41 U.S.C. 351, et seq.

The decision of October 17, 1974, contained the following
statement, which was quoted from one of our earlier decisions,
40 Comp. Gen. 565 (1961):

"k % * it is not necessarily the nature of specific work
but contract content which governs applicability;
whether or not the work to be done is in the nature of
repairs or maintenance is not the sole determinative
factor. A proper test to determine applicability
would be whether or not a contract essentially or
substantially contemplates the performance of work
described by the enumerated items. [construction,
alteration, and/or repair, including painting and
decorating]."
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It has been pointed out that this is inconsistent with
section 12-106.1 of the Armed Services Procurement Regulation
(ASPR), which provides:

"(a) Contracts involving both construction and
nonconstruction work are in general subject to the
requirements of Section XVIII, Part 7, and must
include the appropriate clauses in 7-602.23 and
7-603.26 if:

"(i) . the contract contains specific require-

' ments for substantial amounts of con-
.struction work, or it is ascertainable
at the contract date that a substantial
amount of construction work will be
necessary for the performance of the
contract (the word 'substantial' relates
to the type and quantity of construction
work to be performed and not merely to
the total value of construction work as
compared to the total value of the con-
tract); and

"(ii) the construction work is physically or
functionally separate from, and as a
practical matter is capable of being
performed on a segregated basis from,
the other work called for by the contract;
and

"(iii) the requirements are otherwise applicable
to the contract (see 18-701).

"(b) Even though the contract contains construction
labor clauses pursuant to (a) above, the nonconstruction
work under the contract is not subject to those clauses,
because they provide that they are applicable to the con-
tract work only to the extent that the work is subject to the
labor standards statutes involved."

It has been the consistent position of our Office that the
responsibility for determining whether Davis-Bacon Act provisions
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should or should not be included in a particular contract, as in
the case of other appropriate contract provisions, rests pri-
marily with the contracting agencies which must award, adminis-
‘ter and enforce the contract. &4 Comp. Gen. 498, 502 (1965). Our
only concern is whether the decision to either include or not in-
clude the Davis-Bacon provisions is based on appropriate criteria.
In 40 Comp. Gen., .supra, we .concurred in the action taken by a
contracting officer, stating that:

"In the circumstances, we find no room to disagree
with the contracting officer's decision that the work
.subcontracted to W. H. Nichols & Company, Inc., fell
within a reasonable interpretation of 'servicing and
maintenance' as these terms are used in the Regulations.
% % %M

While recognizing that the contracting officer's actions under
the criteria, as established by the applicable law and regulatioms
then in existence, were proper, this did not mean that under dif-
ferent criteria our holding in 40 Comp. Gen., supra, would neces-
sarily be the same. We recognize that the criteria under which
the contracting officer opérates can, and do, change. An example
of thig 1s the above—~quoted regulations which were promulgated on
November 15, 1963, as ASPR § 12-402.2, and established different
¢riteria for contracting officers to follow in determining the appli-
cahility of the Davis~Bacon Act. In decisions rendered subsequent
to the promulgation of the above regulations, we have recognized
that the contracting officer was applying different criteria. This
is exemplified by our holding in B-178159, June 6, 1973, involving
a procurement where 30 percent of the work called for by the speci-
fications was construction work. The procuring activity included
the Davis-Bacon Act provisions since ASPR § 12-106.1 requires
the inclusion of the provisions where the contract contains specific
requirements for substantial amounts of construction. We held that
our Office had "no basis to dispute the agency's position that the
Prospective contract involves substantial amounts of construction
work." See also 50 Comp. Gen. 807 (1971) involving a similar pro-

. vision in the Federal Procurement Regulations (§ 1-12.402-2).
In that decision, we stated that since it appeared that substantial
amounts of construction, alteration or repair work might be involved
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in the procurement we were calling to the attention of the procur-
ing activity the provisions of § 1-12.402-2 of the Federal Pro-
curement Regulations for use as a guideline in determining whether,
and to what extent, if any, the Davis-Bacon Act provisions should

be included in a resolicitation of the contract. Thus, we have

had no objection to a contracting officer making a determination,
based on the criteria set forth in ASPR § 12-106.1, to either include,
or not include, the Davis-Bacon Act provisions in a contract, when
the determination was, in fact, made pursuant to such criteria.

Accordingly, while the quotation from 40 Comp. Gen. 565 in
D. E. Clarke, October 17, 1974, was inappropriate, recognition of

ASPR § 12-106.1 would not have changed the result in view of the
determined minor nature of the construction work.

of
Deputy Comptrolle;‘éeneréf'Lﬁ

of the United States





