!

JIGEST « MILITARY — [ 146

COMPTROLLER GENERAL OF THE UNITED STATES
' WASHINGTOM, D.C. 20548

JAN & 1973

Cantou, Ohio W4T10
Dear Mrs. H

Further reference ls made to your letter of November 17, 1971,
concerning your ciaim for the remaining one-helf shave of the pay and
allowanzes reserved for the father of your late son,
as of June 25, 1953, the date of receipt of evidence of his death in
Korea while serving &s a sergeant first class, United States Army.

You say that the decedent's father, . died in Long
Beach, Californis, on October 18, 1971. In this commection, there has
been received here s cmmicat:.on dated Jupuary 3, 1972, from the
Stark County Svldiers Relief Commission, Veterans Service Center,
Canton, Ohic, enclosing a certified true copy of a death certificate
showing that died in Lemg Beach, California, on Octo-
ber 18, 1971. As a result of Mr. denth, you say you wish to
epply for the remaining one-half share of your son'e pay reserved for
the father,

Yaur oln:lm was the qubject of numeirous gecisions to y\ou dated
April 29, /1959, \;60 February 15,1961, March 22 1965, and
April 158)1965, B-l3 You were advised in those decisions that
the act of February 25, 1946, 60 Stet. 30, expressly provided thet,
vhers no dsmand is presented by a duly sppointed legal representative
of the estate end the decedent iz not swrvived by a widow or descen—
dent, the accounting officersmay alliw the amount found due “to the
father and mcther in equal parts" or "if either the father or mother
be dead, then %6 ‘the one surviving.” Y¥You were also advised that the
fathar's shave could not legally be allowed to you, ag mother, while
he was alive.

In the sbove decisions we alse imrited your attention to the pro-
visions of the barring act (31 U.S.C. 7la)/and seid that if a claim by
a lega) representative of your son's estate was not received here by
June 24, 1963, we would be precluded from considering such clsim.
Finally, in deeision of April 19, 1966, we adviszed you that since a
elaim from 8 legal representative was not received here by June 221‘-
1963, such a claim would now be barred.
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The act of October 9, 1940, ch. 788, 54 stat, 1061, 31 U.8.€. m,/
provides that every clain or demsnd agzinst the United States cogniza-
ble by the General Accounting Officews.

"% % # ghe)l be forever barred wnless such claim,
bearing the pignature and address of the claimant or an
authorized sgent or attorney, shall be received in eald
office within ten full years a.i'ter the date such claim
first accrued, # ¥ ¥

Under the 19146 act cited above, your son's father would have
been entitled to the remaining one-half of the amowmt due your son if
he had filed & timely claim, That clalm, as did your claim, acerued
on June 25, 1953, when evidence sufficient to establish your scu's
death was received by the Seeretary of the Amy, Since the father
414 not make a claim within 10 full years after that date (June 24,
19633), hia clain became barred fron consideration by virtue of the
1940 act.

merclaimforthe father's share could accrue only upon his
death since you had no right to his share while he remained alive.
Bince at the time of his death on October 18, 1971, his clain was
barred, your claim for his share alsc must be considered ag barred
under the act of October 9, 1940,

-Accordingly, we are now without authority to take any further
agtion on your clain,.

Very truly yours,

RFKFLLER

fDeputy  gomptroller General
of the United States






