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Dear Mr. Coyne: 

Your July 6, 1994, letter asked us to provide suggestions 
on how the current provisions of section 152 of the 
Internal Revenue Code, which deals with the dependent 
exemption, could be improved. Your specific concern was 
with section 152(e)(2), which deals with circumstances in 
which noncustodial parents can claim the child dependent 
exemption. When parents are divorced or separated, only 
one can claim the dependent exemption. The exemption 
amount is $2,450 in 1994. 

Since 1985 the custodial parent has generally been 
allowed to claim the dependent exemption irrespective of 
the amount of support provided. The noncustodial parent 
may claim the exemption if either the custodial parent 
releases the right to claim the exemption to the 
noncustodial parent, or a pre-1985 divorce decree or 
written separation agreement unconditionally states that 
the noncustodial parent can claim the child as a 
dependent and the noncustodial parent provided at least 
$600 support in that year. Thus, the noncustodial parent 
must bargain with the custodial parent for a transfer of 
the exemption. 

Prior to 1985, noncustodial parents could claim the 
dependent exemption if they paid $1,200 or more for the 
support of a child and the custodial parent did not 
clearly establish that he or she provided more support 
than the noncustodial parent. When disputes arose as to 
who was entitled to the exemption, the Internal Revenue 
Service (IRS) had to determine which parent was entitled 
to the exemption. To relieve IRS of the administrative 
burden of dealing with these disputes and to provide more 
certainty as to who could claim the exemption, Congress 
changed the law by allowing the custodial parent the 
exemption unless that spouse waived the exemption. 
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You asked us for suggestions on how the law could be 
changed to allow all noncustodial parents who provide 
over half of their children's support to claim the 
dependent exemption. Such a change would reintroduce the 
tax law complexity and administrative burden that 
Congress tried to minimize in 1984. The change would 
require both the custodial and noncustodial parent to 
maintain detailed records and do complex calculations to 
document that they provided more than half the 
dependent's support. Both taxpayers would have to track 
how much they spend for a dependent's expenses such as 
food, housing, clothing, medical and dental care, 
education, and transportation. And, when disputes arose, 
IRS would have to assume the burden of determining which 
taxpayer was entitled to the exemption. 

We agree that under current law inequities may occur when 
the noncustodial parent provides more than half the 
support for a child and cannot claim the dependent 
exemption. However, we believe that current law provides 
more certainty to taxpayers as to who can claim the 
exemption and is less burdensome than the pre-1985 law. 
With such certainty, parents may decide between 
themselves who will take the deduction. 

Furthermore, we issued a report last year which pointed 
out the complexity and burden associated with taxpayers 
documenting and calculating that they provided more than 
half of a dependent's support.' We estimated that 73 
percent of the erroneous dependent claims made in 1988 
were because taxpayers failed to meet the dependent 
support test. Of those not meeting this test, an 
estimated 57 percent failed to provide the necessary 
financial support and 43 percent lacked documentation 
that they provided half the child's support. Because of 
the taxpayer burden involved in proving support, we asked 
Congress to consider enacting legislation that would 
replace the support test with a residency test in cases 
where the dependent child lives with the taxpayer. Our 
proposed residency test would be similar to the one used 
to claim the Earned Income Tax Credit. Generally, a 
taxpayer can claim the credit if the child lived with the 
taxpayer for more than 6 months. We are enclosing a copy 
of that report for your information. 

1 Tax Administration: Erroneous Dependent and Filinq 
Status Claims (GAO/GGD-93-60, Mar. 19, 1993). 
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I trust that this information is responsive to your 
request. If you have any further questions, please call 
me on (202) 512-5407 or Ralph Block on (415) 904-2035. 

Sincerely yours, 

Jennie S. Stathis 
Director, Tax Policy 

and Administration Issues 

Enclosure 

(268659) 
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