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UNITED STATES GOVERNMENT GENERAL ACCOUNTING OFHCE 

Memorandum _ Marehs.isse 5 , ^ , ^ , , . ^ 
TO Associate Director, RCED - John Luke 
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nioM Associate General Counsel, OGC - Rollee H. Efros 

SUBJECT: FEMA' 8 Year End Fund Tran8fer8->B-222009-O.M. 

On January 24, 1986, you asked us for our views on the 
Federal Emergency Management Agency's (FEMA) practice of year-
end transfers of selected obligations from its Salaries and 
Expenses (S&E) account to the account entitled *Funds Appro­
priated to the President—Disaster Relief." You also asked 
whether salaries of "temporary" staff employed at headquarters 
and regional offices on a more or less permanent basis could 
be paid from the same Disaster Relief appropriation. In view 
of your commitments to provide the respective appropriations 
committees with information and questions in time for PEMA's 
fiscal year 1987 appropriations hearings (Senate, March 5 and 
House, April 8, 9, and 10, 1986), we are expediting our ; il 
response to you so you can provide it to the Committees as a ^r j,! 
briefing document. ,j 

In our view, FEMA's actions in making the year-end lijli! 
transfers in question are illegal. They violate the laws ;1 
governing appropriation availability, the statutory prohibi­
tion against transferring funds from one appropriation account 
to another, and the so-called Antideficiency Act. For some of 
the same reasons, using the Disaster Relief appropriation to 
pay the salaries of "temporary" headquarters and regional 
employees is also improper. J| 
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I. FEMA's TEAR-END TRANSFERS ! > 
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According to information you have developed, at the end 
of each fiscal year, the FEMA Comptroller's office makes 
ledger entries to shift obligations for selected administra- j if: 
tive and operating costs from its S&E account to the Disaster 
Relief account. The cost items that have been shifted are 
portions of the 1) Standard Level User Charge (SLUC) for head­
quarters office space (object code 2310); 2) other rents, 
utilities and communicatons (object code 2320) in headquarters 
and in regional offices and; 3) supplies and materials (object 
codes 2600 and 2610) for headquarters. 
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The amount of funds shifted is a percentage, calculated % 
annually, arrived at by taking the ratio of disaster assist­
ance employees to all full time FEMA personnel. In fiscal 
year 1984, the percentage of these selected costs reallocated 
to the Disaster Relief appropriation was 14.08, and in fiscal 
year 1985, the percentage was 11.35. Further information you 
have developed shows that but for these year end adjustments, 
FEMA's SCtB account tfould have been "overdrawn" in each of 
those years. 
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He should state at the outset that specific statutory 
authority is required to transfer funds from one appropriation 
to another. 31 U.S.C. S 1532J/ A s far as we can tell, FEMA 
has not been given transfer authority in its appropriations 
acts, or authorizing legislation and therefore the end of year 
reallocations violate that prohibition. 

It might be argued that no violation occurred because ;;pi; 
obligations and not funds were transferred by FEMA, but we see |i J 
no meaningful difference between the two. The result of |; j 
transferring obligations to Disaster Relief or transferring fij 
funds to S&E are identical. The law generally prohibits |,'̂  
indirect accomplishment of that which cannot be done directly,^ 
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and similar violations have been found before. B-179708-O.M.*r ' '!! 
Dec. 13, 1976. 

FBMA*S SALARIES AND BZPEHSBS APPROPRIAXIOH 
! : ; i : j : : | 

7y 

FEMA's S&E account was created in 1982. Prior to that 
time, administrative costs of the various programs were inte­
grated into the program accounts. FEMA's 1982 Budget Justifi­
cations showed its planned spending pattern before the S&E :J;| 
'account was created. i;|f'| 

Two subaccounts within the Hazard Mitigation and Disaster 
Assistance appropriatlon--disaster relief administration and I'̂'i'i 
management and administration—were identified to bear all the 
administrative costs related to disaster relief. The Disaster li;' 
Relief appropriation estimate, on the other hand, contained no 
entries for administrative costs. All the funds in this 
appropriation were designated for "grants subsidies, and con­
tributions" and "other services." Hearings before the HUD and 
Independent Agencies Subcommittee of the House Appropriations 
Committee, 97th Cong., 1st Sess., Part 4 at 434, 443 and 463 
(1981) ("Hearings"). 

The Congress relied on the Information in the FEMA Budget }2 
Justifications for fiscal year 1982 in establishing the S&E ijij; 
account. The House Appropriations Committee, which proposed ! l 
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the change, indicated that the new appropriation was to "in­
clude all direct personnel costs and administrative require­
ments." H.R. Rep. No. 162, 97th Cong., 1st Sess. 22 (1981). 
The report Included a table indicating that funds for the S&E 
appropriation were being transferred entirely from FEMA's 
requests for the Emergency Planning, Preparedness and Mobili­
zation and the Hazard Mitigation and Disaster Assistance 
accounts} no funds were to be transferred from the Disaster 
Relief appropriation. The Senate Appropriations Committee, in 
agreeing to the change, stated that the new account was to 
"include all staff and supporting expenses" requested by FEMA 
in those two appropriations, and a table Included in the com­
mittee report indicated that the entire amounts requested by 
FEMA for the disaster relief administration and management and 
administration subaccounts were being transferred to the new 
appropriation. S. Rep. No. 163, 97th Cong., 1st Sess. 51 
(1981). All subsequent appropriations were handled in this 
manner. 

We think it is clear from this history that the S&E 
appropriation is intended to contain all the funds made 
available by the Congress for the administration of FEMA's 
disaster relief activities. 

FEMA'S ARGUMENTS 

Notwithstanding the information FEMA provided to the 
Congress in its 1982 Budget Justifications, in a March 25, 
1983 memorandum to FEMA Comptroller Dennis Boyd, Associate 
General Counsel George Watson explained that the pre-1982 
practice had been to charge administrative costs directly 
related to disasters to the President's Disaster Relief appro­
priation. According to the memorandum, this practice was the 
result of a January 1979 FEMA-OHB agreement to discontinue the 
accounting device utilized before FEMA's creation in 1978, 
which paid administrative costs from a reserve fund consisting 
of 3 percent of the funds alloted to each declared disaster. 

The memorandum admitted that the pre-1982 system of 
direct charges either caused or perpetuated serious accounting 
and internal controls problems which prompted the Congress to 
create the separate S&E account for FEMA's administrative 
expenses. (See also H.R. Rep. No. 162, cited above, at 24.) 
Nonetheless, the memorandum concluded "the 1982 changes did 
not disturb the practice of charging disaster related [admin­
istrative] expenses to the disaster fund." The memorandum 
advances two theories in support of that conclusion. We 
cannot agree with either. 
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First, the memorandum argues that the fiscal year 1982 
change only consolidated "regular" FEMA administrative ex­
penses into the new S&E account. The change, it asserts, was 
not intended to affect FEMA's practice of charging to the 
Disaster Relief appropriation the administrative expenses 
attributable to specific disasters. The memorandum offers no 
support for that statement. Aa discussed above, we think that 
the legislative history indicates that the Congress intended 
for the S&E account to contain all funds for FEMA's adminis­
trative expenses. There is further support in a detailed 
examination of FEMA's fiscal year 1982 Budget Justifications. 

The two subaccounts which were incorporated completely 
into the S&E account in the fiscal year 1982 changeover were 
management and administration, and disaster relief administra­
tion. FEMA's Budget Justifications indicate that the manage­
ment and administration subaccount funded FEMA's general :Jj|: 
operating expenses, rather than the expenses of implementing 
any particular program. Such agency-wide functions as public 
affairs, regional coordination, equal opportunity, congres­
sional relations, general counsel, and finance and administra­
tion were funded from this subaccount. See generally, i||| 
Hearings at 435-43. The disaster relief administration sub­
account, on the other hand, contained funds specifically for 
FEMA's disaster relief activities. Among the activities 
funded by this subaccount was "administer[ing] the President's !|| 
Disaster Relief Fund." Hearings at 432. ^ || 

. , 7? 
In transferring both of these subaccounts into the S&E i|:| 

appropriation in their entirety, the Congress was consolidat- |;| 
ing both "regular" costs, as the FEMA memorandum describes 
them, and the specific costs of FEMA's disaster relief activi­
ties. We see nothing in either the fiscal year 1982 appro­
priation or its legislative history which would support the 
memorandum's position that the Congress Intended for FEMA to |i! 
continue its practice of charging some administrative costs to fpl||{ 
the Disaster Relief appropriation. 
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The memorandum's second argument is based on a general 
rule of appropriations law that if two appropriations are 
equally available for the same purpose, either one may be ||'| 
charged, provided that once an election is made, only the ]q-q 
selected account may be charged for that purpose in the |-|if 
future. The memorandum then asserts that after the 1982 !ii!|!i 
change, FEMA was free to choose which of the appropriations— jpl; 
S&E or Disaster Relief—to charge with administrative costs. , ||f 
This analysis has three flaws. Slfi'l 
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First, our study of the legislative history of the 
origins of the S&E accounts shows that the Disaster Relief 
appropriation was intended to be available for the purposes of 
funding grants, subsidies and contributions, and providing 
other direct services to disaster victims, and not for admin­
istrative costs. Second, we gather that the administrative 
costs in question were reallocated from the S&E appropriation 
to the Disaster Relief appropriation because the S&E account 
to which they were originally charged was fully obligated. 
This Indicates that, assuming FEMA was free to choose either 
appropriation initially, it elected to use the S&E account. 
Under the rule cited by FEMA, charges could not subsequently 
be switched simply because the first selected account had run 
out of money. Third, the FEMA rule is not applicable to this 
case. 

The correct rule of appropriations law which controls the 
choice of appropriations in this case is that an appropriation 
made specifically available for a particular purpose must be 
charged for that purpose to the exclusion of other, more 
general appropriations available, among other things, for a 
similar or compatible purpose/ See, e.g., 64 Comp. Gen. 138, 
140 (1984); 4 Comp. Gen. 476,^478 (1924). Moreover, exhaus­
tion of the specific appropriation does not provide a basis 
for charging excess amounts to the other, more general appro­
priation. 36 Comp. Gen. 526/ 528 (1957). As we Indicated 
above PEMA's S&E appropriation was made specifically available 
for the administrative costs of implementing the disaster 
relief program. Therefore FEMA may not charge the Disaster 
Relief appropriation for this purpose. 

Subsection 1301(a) of title 31,nunlted States Code, pro­
vides that "[alppropriations shall be applied only to the 
objects for which the appropriations were made except as 
otherwise authorized by law." The use of appropriated funds 
for a purpose for which they are not available violates this 
statute. See, e.g., 62 Comp. Gen. 692,^699 (1983); 37 Comp. 
Gen. 472,^^473-74 (1958). We have concluded that the Presi­
dent's Disaster Relief appropriation is not available for 
FEMA's administrative expenses. Therefore, in charging a por­
tion of its administrative costs to the Disaster.Relief appro­
priation, FEMA has violated 31 U.S.C. S 1301(a)/ 

ANTIDBFICIENCY ACT VIOLATIONS 

The Antideficiency Act prohibits a Federal official from 
making or authorizing an obligation in advance of or for an 
amount greater than has been made available in an appropria­
tion. 31 U.S.C. S 1341./ 
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Since no funds were available for administrative expenses 
in the Disaster Relief appropriation, as discussed above, the 
attempted obligation of that account for administrative 
expenses constituted a violation of the Act. Moreover, in­
formation you have gathered indicates that even if, by means 
of an accounting adjustment, FEMA now tries to charge its 
administrative costs to its S&E account, as required by the 
law, it would still be in violation of the Antldeficiency Act 
because the S&E account has insufficient funds to cover these 
additional obligations. 

When the Antldeficiency Act is violated, the head of the 
agency concerned must report the violation to the President 
and the Congress immediately. 31 U.S.C. S 1351^^ We should 
urge FEMA to prepare its report Immediately. 

II. Salaries of "Teaporary* Personnel 

You have indicated that FEMA hires some 90 long-term 
"temporary employees" in its headquarters and regional offices 
and pays their salaries from the Disaster Relief account. 
These "temporary" employees are retained for periods in excess 
of a year and they perform general administrative tasks such 
as processing contract payments and staffing FEMA's Emergency 
Interim Communications Center. 

In our opinion, the Disaster Relief appropriation is not 
available to pay the salaries of these FEMA temporary em­
ployees. We reach this conclusion for the same reason as our 
conclusion above on administrative costs. FEMA receives an 
appropriation, S&E, which is specifically available for paying 
the salaries of its employees. Those salaries may not be 
charged to any other appcopriation, including Disaster 
Relief.2./ See B-206573,/Aug. 16, 1982. 

We note that^ the Disaster Relief Act of 1974 authorizes 
each Federal agency to hire temporary personnel to respond to 
specific emergencies and declared disasters. The statute 
allows such appointments to be made "without regard to the 
provisions of title 5 governing appointments in the com- !,iij|. 
petitive service." 42 U.S.C. S 5149(b) (1 )v((1982). The duties liil 
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ili \ j As was the case with other administrative costs, charging 
salaries of approximately 90 temporary employees to the 
Disaster Relief fund would also violate the Antldeficiency J.'il 
Act and the "purpose" requirement of 31 U.S.C. S 1301(a)^ 
discussed earlier. 
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these temporary personnel are permitted to perform are 
outlined in section 5146 of title 42. They include, among 
other thingst search and rescue emergency medical care, 
transportation and distribution of food and emergency sup­
plies, necessary construction and demolition, and essential 
community services, such as public information and warning of 
further risks. 

When other agencies such as the Department of Housing and 
Urban Development perform these services, they may be reim­
bursed by FEMA from the Disaster Relief appropriation. 
42 U.S.C. S 5147y (Presumably these reimbursements constitute 
the object class "other services" for which the account is 
specifically available.) However, in our view, FEMA cannot 
reimburse itself for these services, as all of its salaries 
and expenses are required to be funded from the S&E account. 

Moreover, you have informed us that the 90 temporary 
employees whose salaries are now being charged to the Disaster 
Relief appropriation are not protecting life and property on 
the scene of declared disasters and emergencies as the 
authorizing statute envisioned. They are instead running 
computers and answering telephones in FEMA headquarters and 
regional offices. In our view, salaries of such employees, 
are required to be charged to the S&E account. 

Attachments 
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