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Implementation of Federal Management Circular 74-4
(B-146285)

This respends to your memorandum of June 18, 1976,
relative to a review of the implementation of Federal
nanagement Circular 74-4, in which you asked these guestions:

CUESTICK 1: 15 the use cof ﬁrédeternined indirect cost
rztes in grants and contracts with State and¢ local governnents
suthorized by law or Comptroller General decision?

ANSWER: Predetermined indirect cost rates in contracts
with State and locel governments are not authorized by lew cr
Comptroller Ceneral decision. Nevertheless, grants conteir'
these cost methode ere not forbidden by law or Comptrol®
Cerneral decision,

QUESTICH 2: 1Is the fixed or predetermined indirect cost

‘rate with 2 following year adjustwent to reflect actual cost

incurreé similarly authcrized for use, even thouah this prac-
tice, referred to a8 the "roll forward“ method¢, cen result in
the acjustment being paid from following year appropriaticns?

ANSWEE: Ito. Adjustments made to reflect actual indirect
ccsts incurrec are legal only to the extent thet they are made
with funds appropriated in the same fiscal vyear sz tne criginel
contract or grant. .

These issues are discussec in grester detail. in the
sttzchment.
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ATTACEMERT

Implemehtation of Federal
Management Circular 74-4

DIGESTs : .
predetermined indirect cost rates in contracts with
State and local governments are not authorized by law

tion contained in 10 U.5.C. 2306(a) (1970) concerning
L the use of predetermined indirect cost rates in cost-~
type government contracts does not appear to apply to
grantg to State and local governments,

A "roll forward" method that funds adjustments to
indirect contract or grant costs with appropriations
made subseguent to those made available in the year
of the contract or grant is prohibited by 31 U.S.C.
7122 (1970). ' )

. "r‘ .

R Federal Management Circular (FMC) 74~4 was originally pro-
4 Ymulgated on May 9, 1968, by the Office of Management and

‘{ “Budgetyas Circular A-87. On May 9, 1973, Exgcutive Crder Mo.
;13117%7) 3A C.F.R., 176¥(1973), 31 U.S.C. §l6¥(Supp. IV, 15874),
&transferreé certain OMB functions to the General Services
\wAcministration ,(GSA). On July 18, 1974, GSA issued FHMC 74-4,
1 34 C,F.R. 5253ﬂh1975), as a replacement for OMB Circular A-&7.
The Circular deals with cost principles applicable to grants

.1 and contracts with State and local governments,

L,

QUESTION 1l: Is the use of predetermineéd indirect cost
tates in grants and contracts with State ané leocel governments
&nthorized by law or Comptroller Generzal decision?

ANSWER: Under & predetermined indirect cost rate syster,
® rate i{s agreed to in advance by the parties to a Covernment
rant or contract, as representing a final rate that will be
¢ffective during a future period. This rate, which is not
9enerally subject to subsequent adjustment, is applied to the

lrect costs of a project to determine the indirect cost &allot-
» Went for that project. Since this Office has treated predeter-
“1PEd indirect cost rates as applied to Covernment contracts

or Comptroller General decisicn. The express prohibi-
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'dlttcrcﬁtly from those applied to Government grénts, contracts
| and grants will be treated separately in our answer.

Contracts

Predetermined indirect cost rates in contracts with State

| and locyl governments are not authorized by law. 10 U.5.C.

1 2306(a)¥(1970) provides that "the cost-plus-a-percentage-of-

é‘cdlt system of contracting may not be used.” 41 U.S.C. 254(b)
(19@?) contains identical language. We held in 35 Comp. Gen.

434/(1956) that the application of fixed predetermined indirect
cost rates to direct costs violated 10 U.S.C. 2306(a)XK(1970).

it was to overcome this decision of the Comptroller General
that Congress enacted Fublic Law 87-638, 41 U.S.C. 254a.f§ro-
viding a specific exception to the cost-plus-a-percentage-of-
cost prohibition in the case of educational institutions. That
statute providess

*Hereafter provision may be made in cost-type
research and development contracts (including
grants) with universities, colleges, or other
educational institutions for pesyment of reim~
; bursable indirect costs on the basis of pre-

; determined fixed-percentage rates applied to
the total, or an element thereof, of the reim-
bursable éirect costs incurred.”

2 With regard to extending this legisletion, the House

~ Report, H.R. Rep. No. 1485, 87th Cong., 24 Sess. (1962), stated
.. at the bottom of page 3: "“The passage of this bill, of course,
: {8 no precedent for further exceptions and none are likely
unless some great necessity demands.” Since no further legis-

: lative exceptions have been enacted, the use of predetermineé

. indixect cost ratee except as provided in 41 U.S.C. 254a}is in
contravention jof the cost-plus-a-percentage-of~cost prohibition.
‘8ee B~157584 N January 8, 1971, where it was held:

-“"Absent some specizal exemption permitting
the use of predetermined indirect cost rates
in cost-type contracts with nonprofit organi-
zations and ingtitutions, no legel basis exists
for our Offi{ce to authorize such contracting
and legislation would be necessary to permit it."
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Grants

, In B-157584,XJanuary 8, 1971, folloving a statement that
- predeternined indirect cost rates spplied to cost-type con-
' tracts with State and local governments would be in contra-
' yention of the cost-plus-a-percentage-of-cost prohibition,
. (¢t was saild: "However, it is permissible to use predetermined
ﬁtndlrect cost zates in grants made to nonprofit institupions
' other than edudational institutions,” citing B-157584,fKovem~
per 26, 1965. The issue presented in 1965 was whether the
. National Science Poundation (NSF) could legally develop pre-
. determined indirect®cost rates for use in making grants to
- ponprofit institutions other than edycational institutiens.
. It was there pointed out that in 35 Comp. Gen. 434 (1956) it
_wes held only that contracts entered into on & cost-plus-a-
;,pcrcontage-ot-co.t basis were illegal, and not that such a
. gystem of payment of overhead in grants was illegal. 1In
?“approvlng the NSP proposal for funding grant overhead, the
. Comptroller General did so with the understanding ®that the
.-proposed procedures will be used only for basic research pro-
© ject grants which are fixed in amount with NSF having no

- responsibility to make additional funds aveilable regardless
" of what the total cost may be and that the grantees will be
“tequired to share some portion of the cost of each research
- project ® * * * B-157584 /) Novexber 26, 1965. The NSF proposal
é‘vll deemed appropriate, “at least on a trial basis®™ and was
- not “objected to by this Office unless subsequently found by -
- ul to bo dttadvantagoeus to the Governnent.! 1d. . ,

>;‘ ‘It can bc lcen from tho to:egoing that while this Office
{;haa not found predetermined indirect cost rates as applied to

' -gtants to be illegal, the preferred system is one that deter-

. ‘mines, by audit, the actual indirect project costs. Consequently,
“.the answer to your first question pertaining to grants depends

= upon’ the existence of safeguards that protect against the

- grantee benefiting from allowing costs to accrue in order to
*vataln a percentaga of the. ineuzxed cost.

QUBSTION 2: Is a fixed or predetermined indirect cost

. ?lte with & following year adjustment to reflect actual cost
" incurred similarly authorized for use, even though this prac-
tice, referred to as the "roll forward® method, can result in
e ldjultnont_heing paid from following year appropriations?
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AMBWER: Wo. The "roll forward” method provides for
scarrying” or "rolling“" forward into a subsequent fiscal year,
the éifference between the amounts reimbursed using the pre-
determined rate and the amounts which would have been reim-
pursed had the actual rate been known for the perfod that was
predetermined. This "roll forward” method is forbidden to the
extent that adjustments made to reflect the actual indirect
costs incurred are made with funds appropriated in a fiscal
year subsequent to the year of the original gra or contract.
This prohibition is contained in 31 U.S.C. 7122Y(1970) which
provldcs{

"Except as otherwise provided by law, all

- balances of appropriations conteained in the
annual appropriation bills and made speci-
fically for the service of any fiscal year
shall only be applied to the payment of
expenses properly incurred during that year,
‘or to the fulfillment of contracts during
that year, or to the fulfillment of contracts
properly made within that year." '

The purpose of this provision is to restrict the use of
annual appropriations to expenditures required for the service
of the particular fiscal year for which they are made. See 42
Comp. Gen. 272,275 (1962)y 55 Comp. Gen., 768Y(1976). In 55
Comp, Gen. 768X(1976) it was held that an Army proposal to
complete prior year contractsz that were ejyecuted in violation
of the Antideficiency Act, 31 U.S5.C. 665)(1970), by spplying
current fiscal year funds was improper in light of the rule
that expenditures attributable to contracts made under partic-
ular appropriations remain chargeable to those appropriations.
This Office has long held, consistent with 31 U.S.C. 712aX
(1970), as well as 31 U.5.C. 6§65(a)f(1970), that a claim
dgainst & fixed year appropriation, when otherwise proper, is
chargeable to the sppropriation for the fiscal year in whigh
the 11ability was incurred. See, e.g., 18 Comp. Gen. 363d?§65
(1938)y 50 Comp. Gen. 589,F/591 (1971). -

A S e e e s e e Ly

In view of the foregoing it is unnecessary to distinguish
.| between a fixed and a predetermined indirect cost rate or

L etween a cost-type government contract and a grant. In the
Case where indirect costs are not ascertainable at the time of
he grant or contract, the proper method is to apply a provi-
tional indirect cost rate in which the rate has been recognized

[ - ‘-
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poth-parties to be subject to adjustment, based on & sub-
gequent determination of the actual indirect cost incurred. 48
omp. Gen. 1B6¥(1968). In this situation the appropriation
originally obligated by the grant or contract involved would be
the only sppropriation legally available to pay amounts due as
s result of any required upward adjustment of the provisional
‘indirect cost rate eet forth in the contract or grant. Cf. 20
comp. Gen., 370V(1941)y 50 Comp. Cen. 589)(1971).
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CONTRACTS
Grantg-in-aid
Cost-type contracts : ‘
- Predetermined indirect cost rates

STATES :
Federal aid, grants, etc.
Contracts -
Cost-type -
Predetermined indirect cost rates
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