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May 25 , 1988 

The Honorable J. James Exon 
United States Senate 

Dear Senator Exon: 

This is in response to your letter of March 15. 1988, 
forwarding correspondence from and 
requesting a decision regarding application of the dual 
compensation restrictions to retired military members 
reemployed with the U.S. Postal Service. This restriction 
is applicable to Postal Service employees by virtue of a 
specific statutory provision. For this reason, the 
rationale by which retired members reemployed with the 
Federal Reserve Board are exempt from the dual compensation 
restriction would not apply to military retirees reemployed 
with the Postal Service. 

The current statutory dual compensation restriction 
applicable to retired members of the uniformed services is 
codified in 5 u.s.c. §§ 5531 and 5532. Section 5532 places 
limits on the amount of retired pay a retired uniformed 
services member may receive lf he or she becomes P.mployed 
in a civilian "position" with the federal government. 
Section 5531 defines "position" for the purpose of sec-
tion 5532 as follows: 

"(2) 'position' means a civilian office or 
position (including a temporary, part-time, or 
intermittent position), appointive or elective, in 
the legislative, executive, or judicial branch of 
the Government of the United States (including a 
Government corporation and a nonappropriated fund 
instrumentality under the jurisdiction of the 
armed forces) or in the government of the District 
of Columbia . . . . " 

The Postal service is an independent establishment within 
the executive branch. 39 u.s.c. § 201. Its employees are 
exempt from all but specified laws dealing with public or 
federal officers and employees. The dual compensation 
restriction contained in 5 u.s.c. § 5532 is one of those 
laws specifically made applicable to Postal Service 
employees. In this regard, 39 u.s.c. § 410 provides: 



11 S 410. Application of other laws 

"(a) Except as provided by subsection (b) of this 
section, and except as otherwise provided in this 
title or insofar as such laws remain in force as 
rules or regulations of the Postal Service, no 
Federal law dealing with public or Federal 
contracts, property, works, officers, employees, 
budgets, or funds, including the provisions of 
chapters 5 an~ 7 of title 5, shall apply to the 
exercise of the powers of the Postal Service. 

"(b) The following provisions shall apply to the 
Postal Service: 

"(1) section 55: (public information) ... and 
section 5532 ( du,,l pay) of title 5, except that no 
regulation issued under such chapters or section 
shall apply to the Postal Service unless expressly 
made applicable .... " 

In your letter you refer to the fact th~t 5 u.s.c. S 5532 
does not apply to military retirees reemployed by the 
Federal Reserve Board. In Denkler v. United States, 
782 F.2d 1003 (Fed. Cir. 1983), the U.S. Court o~ Appeals 
determined that employment with the Federal Reserve Board 
does not constitute the holding of a "position" as defined 
in 5 u.s.c. S 5531, quoted above. In reaching this 
conclusion, the Court interpreted the term "position" as 
covering employment with a nonappropriat~d fund instru­
mentality only if that instrumentality is under the 
jurisdiction of the Armed Forces. Because 12 u.s.c. S 244 
authorizes the Federal Reserve Board to assess member banks 
to meet its expenses and because those assessments may be 
left on deposit with member banks and are not to be 
construed as appropriated monies, the Court found that the 
Federal Reserve Board was a nonappropriated fund instru­
mentality, not included within the definition of position 
contained in 5 u.s.c. § 5531. 

The holding in Denkler is narrowly defined by the unusual 
authorities applicable to the Federal Reserve Board. We 
recognize that the Postal Service funds its operations 
largely through postal revenues. By law, those revenues are 
treated very differently, ho \1ever, from the member bank 
assessments levied by the Federal Reserve Board. Postal 
revenues and other monies received by the Postal Service are 
required by 39 u.s.c. § 2003 to be deposited with the 
Treasury in a special revolving fund and all such revenues 
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are specifically appropriated to the Postal Service by 
39 u.s.c. S 2401(a). In addition, the Postal Service 
receives appropriated funds as reimbursement for certain 
public service costs. 3~ u.s.c. S 2401(b). Because the 
Posta! Service is not a nonappropriated fund instrumentality 
in the nature of the a.'ederal Re;ierve Board, the holding in 
Dcnkler does not provide a basis to view 5 u.s.c. S 5532 as 
inapplicable to military retirees reemployed with the Postal 
Service, particularly in view of 39 u.s.c. S 410 specif­
ically preserving its restrictions. 

We hope that the above analysis will be helpful to your 
constit·1ent. The correspondence forwarded with your letter 
is enclosed. 

Sincerely yours, 

~J-~ 
lot ir.g Comptroller deneral 

of the United States 

Enclosure 
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