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D.C. government employee occupying an excepted service
positibn, who was employed by the District of Columbia prior
to January 1, 1980, is advised that he may not transfer to a
nqntemporary competitive service position in tﬁe federal
government without establishing eligibility on an appro-
priate civil service register and being ranked sufficiently
high among competing eligibles for appointment selection.
Since there was no right to transfer prior to January 1,
1980, the savings clause, section 422(3) of’Public Law 93-

198 is not applicable.
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We refer to your letter of August 25, 1988, in which you
request that the Comptroller General of the United States
issue an opinion as to whether employees of the District of
Columbia (D.C.) who were hired prior to January 1, 1980,
retain as a benefit the right to transfer to a position with
a federal agency in the competitive service.

Under the statutes governing our Office, you are not
entitled to a formal decision of the Comptroller General of
the United States goncerning the gquestion presented. See
31 U.S.C. § 35294€1982). However, we will furnish the
following information in order to assist you,

You state that as a D. C. government employee, you are
interested in transferring to a career position in a federal
executive agency. You wrote to the United States Office of
Personnel Management (OPM) who, by letter dated July 22,
1988, informed you that most appointments in the D.C.
government have not conferred eligibility for reinstatement .
or transfer into the federal competitive service. The OPM
stated that although a few D.C. government agencies had
certain of their positions covered in the federal competi-
tive service by statute, that coverage is no longer in
effect due to statutory repeal by the District of Columbia
Self-Government and Governmental Reorganization Act ("Home
Rule Act"), Public Law 93-198, Dec. 24, 1973, 87 Stat. 774. 4~
Further, OPM stated that your D.C., government employment has
been in an excepted appointment, which does not confer
eligibility for transfer into the federal competitive
service. In order to be considered for nontemporary
employment in the federal competitive service, OPM said that
you will need to establish eligibility on an appropriate
civil service register, or inventory of eligibles, and be
ranked sufficiently high among competing eligibles for
appointment selection.




Yasa T .l ” e TR Ty N
B S N PR ot PR R

You state that prior to the Home Rule Act, several employees
of your D.C. government agency transferred to the federal
government but now, you cannot transfer. You point cut
that, based on the provisions of Public Law 93-198, cited
above, the D.C. government enacted the District of Columbia
Comprehensive Merit Personnel Act of 1978 (CMPA), D.C., Law
2-139, on March 3, 1979, and most of its provisions became
effective on January 1, 1980. You contend that since D.C.
government employees were previously allowed to transfer to
the federal government, you believe that OPM erred in its
ruling on your right to transfer to a federal agency in the
same manner as a federal employee with career status. You
rely on the provisions of the savings clause, section 422(3)
of Public Law 93-198 which provides, in essence, that the
District government merit system shall provide for persons
employed by the District government immediately preceding
the effective date of the merit system, personnel benefits,
". . . all at least equal to those provided by legislation
enacted by Congress, or regulation adopted pursuant thereto,
and applicable to such officers and employees 1mmed1ately
prior to the effective date of the system . . .

You have advised us that you are employed in the Office. of
the Inspector General and that you are not familiar with the
precise circumstances involved when other D.C. government
employees were previously allowed to transfer to the federal
government to competitive service positions.,

Under these circumstances, and without rendering a decision
in the matter, we point cut that OPM guidelines provide

that D. C. government positions are municipal rather than
federal and are outside the competitive service unless
specifically included, even though some of them must be
filled under civil service requlations and even though OPM
examines for the positions., Positions in certain organiza-
tions in the District government, not including the _
Inspector General's Office, are specifically included in the
competiti‘e service.‘ See Federal Personnel Manual, ch. 212,
§§ 1-2byand 1-34 nst. 258, Aug. 27, 1979) The same
language appears in the prior FPM provision revised July
1969, A position excepted by statute can be brought into
the competitive service only by statute. We are not aware
of any statutory provision that permits an employee
occupying an excepted position in the Office of the
Inspector General, D.C. government, to be transferred to a
nontemporary competitive service position in a federal
agency without establishing eligibility on an appropriate
civil service register. See Federal Personnel Manual,

ch. 212, § 2-2a;,_yx§€ised July 1969).
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We would also point out that the District government has a
separate merit system, and, generally, the legal basis for
movement between the competitive service and other merit
systems is an agreement between OPM and another merit system
entered into under civil service rule 6.7. However, the
D.C. government is not listed as an agency covered by such
an agreement. See Federal Personnel Manual ch. 315, § 6-2a
(Inst. 304, May 23, 198B3), There was no agreement between
OPM and the D.C. government in the prior regulation dated
May 16, 1979. ’

Inasmuch as you occupy an excepted position with the D.C.
government and no statutory provision exists allowing
transfer to a competitive position in the federal govern-
‘ment, it does not appear that you would be eligible for
transfer into a competitive position with a federal agency.
In light of this conclusion, the provisions of section
422(3) of Public Law 93-198ywould not appear to be appli-
cable to your situation sinTe no right of transfer existed
prior to January 1, 1980.

We hope that the foregoing information is. responsive to the
guestion you presented in your letter.

Sincerely yours,

%j;”z)?' i) B

Barn Putnam, Jr.
Senior Attorney :
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