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UNITED STATES GENERAL ACCOUNTING OFFICE o
WASHINGTON, D.C. 20548 N oo g

R

orFICE OF GENERAL COUNSEL QEC 272 =i

) B-190519

° Charleg J, Stieber
- Attorney at Law

2674 Colby Drive

Bloomfield Hills, Michigan 48013

Dear Mr. Stieber:

This responds to your request for an explanation of the relationship of the
Anti-Deficiency Act, paragraphs 1-4 and 1-7 of Army Regulation No. 37-21
(dated 26 May 1077), and the genersl principle that contracting officers have
only delegated and not apparent authority.

The Anti-Deficiency Act, B.S. § 3579, as amended, 31 U.S.C. § 6651
(1870) provides, in pertiinent part, as follows:

"(a) No officer or employee of the Uniied States shall make
or authorize an expenditure from or create or authorize an
obligation under any appropriation or fund in excess of the
v amount available therein; nor zhall any such officer or

B employee involve the Government in any contract or other
obligation, for the payment of money for any purpose, in
advance of appropriations made for such purpose, unless
such contract or obligation is authorized by law,"

] The purpose of the Act is to prevent public officers and ercsployzes from

( lnvolving the Government in expenditures or liabilities beyond those confem-

‘| plated and authorized by the Congress. 3¢ Comp. Gen. 422,¥425 (1956). The
Act algo requires that all appropriations or funds available for obligation for
a definite period of tirne be zpportioned in order to prevent cbligation or ex- :
penditure thereof in a manner which would indicate a necesgity for deficiency
or gupplemental appropriations for guch period. 31 II.8.C, § 66B(c){1W(1970).
Additionally, the Act authorizes the administrative division and subdivision of
such apportionments or reapportionments, and requireg that the head of each
agency, subject to the approval of the Director of the Office of Management
and Budget, prescribe by regulation a system of administrative control which .
is designed to (a) restrict obligations to expenditures against each gppropria- | |
tion to the amount apportioned for a particular quarter; and (b) enable the P
agency head or his degignee to fix respongibility for the creation of any P
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obligation or the making of any expenditure in excess of an apportionment
or reapportionment. 31 U.S.C. § 665(g){{(Supp, V, 1875). In addition to
the proscriptions stated in subsection 6656({a), supra, violations of the Act
occur if an officer or employee of the United SF a%. &5

or creates an obligation or mskes an expenditure in excess of an apportion-
ment or reapportionment, or in excess of the amount permitted by regula-
tions issued for the administrative control of funds. 31 U.S.C. § 665(n)}
(Supp. V, 1875).

Paragraph 1-4 of Army Regulation No, 37-21 is an example of an
administrative provision which seis forth the conditions under which a vio-
lation of the Act occurs. That paragraph reads as follows:

"i1-4, Commitments in excess of available funds.
Asg provided in AR 37-20, no officer or employee will
authorize or create an obligation to incur an expendi-
ture in exceas of available funds. The igssuance of a
commitment authorizing an obligation 10 be incurred
In excess ol available lunds 1S & violaton of gechon
eviged niaiuie, &8 amend: .
Commitments will ot be made i excess Of the bal-
ances of uncommitted funds available in the allotment
accounts or in excess of the uncommitied balances of
the stock fund commitment authority.” (Emphasis

added. )

According to the definition in paragraph 1~3 of AR 37-21, a "commitment"
is an "'[a]dministrative reservation of funds, based upon firm procurement
directives, orders, requisitions, or requestz which authorize the creation
of an obligation without further recourse to the official responsgible for ad-
ministrative control of funds. " :

Under paragraph 1-7 of AR 37-21, the amount of commitments which
constitute contingent liabilitles (as described therein) are reserved based
upon "conservative" cost estimates set forth by the requesting activity in
the commitment document. The requesting activity is required {o reserve
fundg to allow for contingencies and to periodically adjust esitmates ag
necesssry for cost or quantity increases or decreases. If the requesting
activity mig-estimates such contingent liabilities and does not get aside
an adequate amount for the performance of a contract, there may be a vio-
lation of the Act if the obligation ultimately incurred is in excegs of the
unobligated balance of the appropriation, apportionment or allotment.

If there ia an overocbligation or overexpenditure within a particular
apportionment or allotment, additional funds may be provided by the Office
of Management and Budget or "higher headquarters' within the military

Government authorizes | |
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department, ss the case may be, as long ag there are funds available within
ihe appropriation. Even if the shortage is funded, there would still be a vio-
jation of the Act because the fund mansger exceeded his limit; however the
violation here would have no direct effect on the coniractor. If an appropria-
tion is exhausted, the Army may be required to aeck a deficiency appropria-
tion from Congress. As with all appropriation requests, there is no absolute
certainty that Congress will appropriste the funds.

With regard to your question on contingent liabilities, while there is no
gusrantee that all contingencies which become obligations and exceed estimates
will be funded, it is understood that the Army fund managers generally try to
have funds available to cover all contingencies. It is really a matter of sound
tund management. We should also point out that our Office has approved the
spproach reflected in paragraph 1-7 of AR 37-21, with the caveat that safe-
guards (such as reservations of funds) must be sufficient to avoid violationa of
the Anti-Deficiency Act)h See 34 Comp. Gen, 418,¥420-21 (1955); 55 Comp. Gen.
812,824 (1976) (copies enclosed). While this approach does create some theo-~
retical risk for contractors, we believe that nanpayment by the Government of
valid contractual obligations is extremely unlikely as a practical matter,

With reference to your third question, when a contracting officer has the
authority to incur obiligations under a particular contract, and such obligationg
are valid under the terms of section 1311(a) of the Supplementsl Appropriation
Act, 1955, 31 U.8.C, § 200(a)f{1970), the Govermment would as a general rule
be contractually liable for payment notwithgtanding the fact that the obligation
mgy also constitute a violation of the Anti-Deficiency Act.| S8uch overobligations,
which may require a deficiency appropriation, are frowned upon by Congress be-
‘cauge they represent a fait accompli and severely limit Congressional options.
Should Congress choogé not 10 appropriate the additienal funds required by the
agency, the contractor could seek recovery under the contract in court. If a
judgment is recovered, it would generally be pgysble from the permanent indef -
inite appropriation made by 81 U,8.C. § 724a. ‘

I hope that this letter ansﬁa;rs your questions satisfsetorily.
Sincerély yours,
Fayul g. Desdling

Paul G. Dembling
General Counsel

Enclogures




APPROPRTIATICHS
Deficiencies
Antideficiency Act
Violations
Overobligations

CONTRACTING OFFICERS
Authority
Compliance with statutory
reguirements : i






